HCL 10.4.4

From OSx86
Jump to: navigation, search
OS X 10.4.4
Hardware Compatibility

This is a component level hardware compatibility list. We want to keep it as accurate as possible, but please, do not entirely rely on this list when buying hardware. Add which parts you have working in the categories listed below, or create a new category. Please keep alphabetical order inside the categories. The categories themselves are ordered by popularity. Please list any caveats or problems as well.

  • ONLY add hardware that you have TESTED. Don't add hardware just because you think it might work.
  • Please add hardware into tables.
  • This is for 10.4.4 builds only.

For how to edit the Wiki, please see this thread. Thank you!

You're looking for an Installation guide? see here

Note: Because of the introduction of the Macintels, this list can also be used for hardware that you have tested with the new Macs! Just make sure that you let us know you're using it on an Apple machine.

Contents

[edit] Motherboards

Hardware Name Manufacturer Notes Fully working without patching
Asus P4P800-VM ASUS Video Intel865G chipset works on 10.4.1 only. Audio, Sound (Mic out is Line out), Ethernet, SATA, USB ALL work Flawlessly! No
P5VD1-X ASUS Need 10.4.3 Extensions for AppleIntel8254XEthernet.kext, IOUSBFamily.kext, AppleAC97Audio.kext. All work fine then (except no S/PDIF out.) Also AppleVIAATA.kext doesn't seem to work, so hard drive speed is slow. No
P5P800 SE ASUS Audio, networking and USB works without a hitch! OS X even automounted my LaCie USB Drive :) Yes
P5P800-MX ASUS LAN, USB, PS2, Serial Port, Integrated Graphics(NO QE, NO CG, need to edit com.apple.boot.plist to change modes!), Audio(DOES NOT WORK), S-ATA, Dual-channel DDR 400 and the PCI-Slots work. Yes
P5P800-VM ASUS Audio, networking and USB works fine. Graphics run seemengly smoothly, though no QE and CG. SATA not tested yet. Yes
P5GDC-Pro ASUS It works great,only the integrated audio is not supported. Yes
P5WD2 Premium ASUS Most devices works, except the following:
- Marvell GigaBit doesn't work, while the intel kind works on full duplex GB.
- Both of SIL3132 & ITE additional S-ATA/ATA controllers not supported.
- Integrated ICH7R chip didn't boot up on striped disks (HW & SW RAID also)
Most of them
P5RD1-V ASUS Works x-cept for the ethernet and the videocard only 1024x768 possible, i overwrote the whole extensions folder with the folder from my OSX10.4.6 on a G5, and now ethernet shows up. But the videocard cannot be changed No
A8N-SLI Asus Almost everything works with the NForce 4 chipset, except the Serial ATA hard drives and Built-In Network. Audio Out and Audio In (Mic) works. No
A8N-SLI Premium Asus Almost everything works with the NForce 4 chipset, except the Serial ATA hard drives and Built-In Network. Does not detect Built in audio. No
P4G8X-Deluxe Asus Sound works, ethernet works with the modified AppleBCM5701Ethernet.kext found in the forums, USB works, FireWire works, SATA ( SII3112a ) dont work Yes, only onboard networking is needed to be patched
A8N-SLI Deluxe Asus Almost everything works with the NForce 4 chipset, expect the Serial ATA hard drives and the onboard ethernet. Built in audio works like a charm without any patches and everything boots fine. No
A8N-VM CSM Asus Installed fine; Onboard ethernet works; IDE work don't know about SATA. Audio doesn't work; Onboard Nvidia 6150 Video works (not accelerated) No
A8V-E Deluxe Asus Installed fine with 10.4.5 patched DVD; Marvell Yucon Onboard Gigalan works, sound works fine but only the left channel, SATA and ATA works well. No
K8VSE Deluxe Asus Installed fine; need to copy AppleVIAATA.kext for SATA Drives; Onboard Yukon ethernet not working; Sound works fine after copying AppleAC97Audio.kext and editing info.plist in AD198x.kext to ADS70; Had to copy IONetworking.kext for RTL8139 support as well as IOATAFamily.kext and ApplePS2Controller.kext No
K8V-X Asus Installed fine; need to copy AppleVIAATA.kext for SATA Drives and get IOUSBFamily-256.4.2(Intel)-log.dmg to get USB working. Sound works. No
P4C800 Deluxe Asus Sound works; no Audio In, Audio Out only on SoundMax AD1985 (sound output works on different jack, instead of working with the "out" jack works with the "in" jack), Firewire, USB, Onboard LAN does not work, SATA works perfectly, no power management No
P4P800 Asus Works just as well as 10.4.3. Onboard Ethernet not working, AppleAC97Audio.kext for sound, and ApplePS2Controller.kext for PS/2 Keyboard/Mouse. No
P5GD1 Pro Asus All works well! Marvell 88E8053 LAN; Realtek ALC861 Intel HDA (but MIC & LineIn doesn't); PATA; SATA; USB Yes
P5GD1-VM Asus Sound works (Line In doesn't), 10/100/1000 NIC, SATA, PATA, USB, QE/CI on internal video, PS/2 kbd/mouse, PCI-E video cards (check compatibility), Minor BIOS tweaking needed for CPU settings (depending on CPU) Yes
P5LD2-VM Asus Works great. Had to install IOATAFamily.kext from 10.4.3 for SATA and AppleAzaliaAudio.kext for audio (no input), need also IONetworkingFamily.kext of 10.4.3 for network.Onboard Video works out of the box, CI / QE supported, 1600x1200x100 working. No
P5GL-MX Asus Works great with patched 10.4.4 DVD. no audio -> get cheap CMI. OK for SATA, PATA, network, USB, PCI-E, PS2 kbd/mouse. No
AA8XE (Fatal1ty) Abit Everything I've tried so far works. It recognizes the SATA drives, and they work but I don't know if you will be able to boot OSX from them. USB 2.0 works fine and IDE works great also. The sound card that comes with it (Realtek ALC880) should work, but you might need to patch it first. Otherwise this mobo works 100% great on the setup I have right now. Yes
KV8 Pro Abit Installed fine and works great; no flaws; must install AppleVIAATA.kext for SATA support, Onboard NIC and Sound not working. Also had to use IOATAFAMILLY.kext andIONETWORKING.kext and IOUSBFAMILY.kext from 10.4.3 for anything to work perfect. (is there anywhere online to find these without goign throu 10.4.3 again? - i don't think so as it's illegal to publish kexts, you might try use Pacifist to extract the kexts from your original 10.4.3 developers dvd.) No
775DUAL-915GL ASRock All works fine installed: IONetworkingFamily.kext, AppleAC97Audio.kext, ApplePS2Controller.kext from 10.4.3 install. Video (Intel GMA900) works out of the box at all resolutions with QE/CI. **still got that shutdown bug** No
P4DUAL-915GL ASRock Works just as well as 10.4.3. Needed IONetworkingFamily.kext for Ethernet, AppleAC97Audio.kext for sound, and ApplePS2Controller.kext for PS/2 Keyboard/Mouse. Full resolutions and QE+CI support. Prescot P4 3ghz with HT ok on this board No
939DUALSATA2 ASRock Must use a SATA2 hard drive and modify AppleAHCIport.kext and AppleVIAATA.kext to get the sata2 controller chip working. The primary IDE channel also works with the IOATAFamily.kext from 10.4.3 but is only in PIO mode, really slow(but useful if you have a IDE CD/DVD drive). No onboard sound or network working.
K8M800-M7A Biostar Boots up fine, onboard sound works, however onboard Ethernet does not Yes
P4M800-M7 ECS Running with 10.4.3 extensions as suggested, plus IOUSBfamily and IONetworkingFamily. Onboard Ethernet doesn't work. Only left channel onboard audio (with AC97 extension copied over. Yes
K8NXP-SLi Gigabyte both SATA controllers not working. AC97 audio works with proper kext and device id. LAN untested, but shows up in Network dialog box. Everything else seems to work, just as well as 10.4.3. No
GA-8IPE1000-G Gigabyte Everyting works. in 10.4.4 Yes
GA-8SIMLH Gigabyte Working well - except audio (Yes its SIS). Networking, USB, PS2, & serial ports are all good. Mostly
D865GLC Intel Works great, as long as your ethernet and sound card drivers are properly installed on Windows. Yes/No
D865-PERL Intel Works great.. No need for anything .. Just install and enjoy :-) (No power management and sound only works in stereo mode, CI/QE not available, AGPGart(FX 5200 AGP 8x) marca XFX for changing the resolution, kind of slow when you are running apps like CS2) Yes
D915-GEV Intel Works great. The only problem is sound in: doesn't works. Had to install IOATAFamily.kext from 10.4.3 for SATA and AppleAzaliaAudio.kext for audio. Onboard Video works out of the box, CI / QE supported, 1600x1200x100 working. No
D915-GMHL Intel Works almost perfect. Only had to install ApplePS2Controller.kext for PS/2 Keyboard/Mouse from my working 10.4.3 Installation. I am using my GMA900 with full QE+CI support out of the box. No
D915-GUX Intel Works very well. Needed IONetworkingFamily.kext for Ethernet, AppleAC97Audio.kext for sound, and ApplePS2Controller.kext for PS/2 Keyboard/Mouse. QE+CI support. Firewire works. $25 add2 card for second display with full resolution QE & CI. Yes
D945-GNTLKR Intel With 10.4.4 drivers, IONetworkingFamily.kext from 10.4.3 for Built-In Ethernet.

Used IOATAFamily.kext from 10.4.3 for SATA. USB 2.0 works. Firewire works.

Sigmatel 9220 audio works with AppleHDA.kext from 10.4.3. Audio out the Line-In Port. Apple system profiler displays No built-in audio, but it works.

Onboard video works out of box with QE & CI and all resolutions available.
No
D945-PSN Intel With 10.4.4 drivers, system has grayed out Built-In Ethernet in Network Prefs. Tried the IONetworkingFamily.kext from 10.4.3 and now Built-In Ethernet is available but upon selection it crashes system prefs. However, ethernet DOES WORK using the default DHCP setting.

Used IOATAFamily.kext from 10.4.3 for SATA. USB 2.0 works great. Firewire appears to be working in system profiler, but have not tested.

Audio out of the blue port works with AppleHDA.kext from 10.4.3. See this forum for details. Don't use AzaliaAudio or AC97.
No
915G COMBO-FR MSI Works really perfect. Only had to install IONetworkingFamily.kext for Ethernet, AppleAzaliaAudio.kext for sound, and ApplePS2Controller.kext for PS/2 Keyboard/Mouse from my working 10.4.3 Installation. Im using my GMA900 with full QE+CI support out of the box. My X800XT PCIe does not work. No
K9VGM-V MSI Works with PS2 Keyboard and Mouse, but audio isn't detected, LAN can be enabled with viarhine.kext following this instructions. No
LanPARTY NF4 Ultra-D DFI nForce 4 SLI board (SLI is not enabled on this board but it exists all the same). work fine IDE, Firewire, sound ( with ac97 patch), USB only v1.1 No
SY-P4i865PE Plus Dragon 2 Soyo Onboard audio works great. Onboard LAN (Davicom 9102) isn't detected. I tried adding it to the Tulip kext, but it still doesn't work. SATA works fine. No
ASUS P4XP-X ASUS Onboard audio works great. Onboard LAN (VIA Rhine II) isn't detected. No
P4T533-C I850E (socket 478) ASUS
Intel 850E - ICH2
10.4.4 with Maxxuss patches. IDE ok, LAN ok with IONetworkingFamily.kext from 10.4.3, Sound ok, USB ok, PS/2 ok. Yes
. .

[edit] Processors

Hardware Name [(Codename)] Manufacturer Notes Fully working without patching
Athlon 64 x2 3800 (Manchester) AMD Socket 939 Processor; loads without problems No
Athlon 64 3000+ AM2 (Orleans) AMD Socket AM2 Processor; loads without problems No
Athlon 64 3000+ Mobile (Clawhammer) AMD Socket 754 Processor; supports NX-Flag and SSE2; loads without problems No
Athlon 64 3200+ AMD Socket 754 Processor; SSE2, loads without problems No
Athlon 64 3200+ (Winchester) AMD Socket 939 Processor; supports NX-flag and SSE2; loads without problems No
Athlon 64 3200+ (Venice) AMD Socket 939 Processor; supports NX-flag and SSE3; loads without problems Yes(?)
Athlon 64 3700+ Mobile AMD Socket 754 Processor; supports NX-/XD-flag and SSE3. Needs mach_kernel.amd patch from the guy, that can't be mentioned. No
Athlon 64 3700+ (San Diego) AMD Socket 939 Processor; supports NX-flag, SSE2 and SSE3. Just needs the AMD-Enabler. No
AMD Turion64 ML-34 1.8gHz (Unknown codename) AMD Socket 754 Laptop Processor; supports NX-Flag and SSE3; Needs AMD cpuid patcher No
AMD Turion64 ML-40 2.2Ghz AMD Socket 754 Laptop Processor; supports NX-Flag and SSE3; use AMD-Enabler No
Opteron 165 AMD Socket 939; 1.8ghz Dual Core; 1 MB L2 Cache per core; supports NX-/DX-flag and SSE3. Requires SSE2 patched kernel for some reason, aswell as AMD-Enabler. System Profiler cannot find info on the processor. If stuttering occurs, try running with idlehalt=0 before booting, or fn=3. If both fails, disable one processor by using cpu=1 before booting into OSX. No
Celeron D 325 Intel Socket 478 Processor; supports SS3, no support for NX-flag. The NonNX patch is required. No
Celeron 2,4 Ghz Intel Socket 478 Processor, 2.40 GHz; 128 KB supports PAE and SSE2. Yes
Celeron D 331 Intel Socket 775 Processor, 2.66 GHz; supports NX-flag and SSE3. Yes
Pentium M 725 Intel Socket 478-M Processor, 1.6 GHz, FSB 400; supports SS2. Needs 3 patches: NoNX, SSE2 and base No
Pentium M 760 Intel Socket 478-M Processor, 2,00 GHz, FSB 533, 2 MB L2 Cache; supports NX-flag and SSE 2. No
Pentium 4 2.4C Intel Socket 478 Processor, 2.4 GHz, HT, FSB 800; supports NX-flag and SSE2. Needs 3 patches: NoNX, SSE2 and base. No
Pentium 4 2.22 Northwood Intel Socket 478 Processor, 2.8 GHz, HT, Running fine with NoNX, SSE2 and base. No
Pentium 4 2.8 Northwood Intel Socket 478 Processor, 2.8 GHz, HT(disabled by mobo), FSB 533; supports NX-flag and SSE2. Needs 3 patches: NoNX, SSE2 and base. No
Pentium 4 3.0 GHz (Prescott) 478 Intel Socket 478 Processor, HT, FSB 800; supports SSE3. Lacks NX support so the NoNX patch is needed. No
Pentium 4 506 Intel Socket 775 Processor, 2,66 GHz, FSB 533, 1 MB L2 Cache; supports NX-flag and SSE 3. Running great with just the base patch. No
Pentium 4 511 Intel Socket 775 Processor, 2,80 GHz, FSB 533, 1 MB L2 Cache; loads without problems Yes
Pentium 4 540 Intel Socket LGA775 Processor, 3.2GHz; supports SSE3. Lacks NX support so the NoNX patch is required. no
Pentium 4 630 Intel Socket LGA775 Processor, 3,2 GHz, FSB 800; Running great with just the base patch. Yes
Pentium D Intel Socket LGA 775 (Only Socket with Pentium D), 2.8 GHz; supports NX-flag and SSE 3; Running great with just the base patch. Shows up as 2 processors in activity monitor Yes
Core Duo T2400 Intel Socket 479 Processor, 1.83Ghz, 2MB L2 Cache; same as macbooks use Yes
Xeon 1.7 Ghz (Willamette) Intel Socket 603 Processor; supports SSE2 only. Works with M.....s' kernel.all No


[edit] Sound Cards

Under "Audio Out" and "Audio In" please specify how many channels and of what type! Likely possibilities: line in, line out, analog 5.1 out, analog 7.1 out, SPDIF, microphone. Use /Applications/Audio MIDI Setup.app to explore the capabilities of your sound hardware, and even if you don't have "surround sound" gear, it's easy to test analog 5.1/7.1 - just plug into the other channel's ports and use Audio MIDI Setup to generate a test tone. This data is crucial to some users - think media center type uses - and extremely hard to track down anywhere! If you're feeling generous, also toss in audio sample rate and bit depth in addition to channels.

Hardware Name Manufacturer Audio Out Audio In Volume Control Notes & Quirks Fully working without patching
SoundMax Integrated Digital Audio Analog Devices - - - Works fine after copying AppleAC97Audio.kext from Darwin No
SoundMax AD1980 Analog Devices - - - Works after copying Appleac97Audio.kext, but still only works left channel from line out had to modify ADS72 string to ADS70 in my case No
C-Media 8738 CMI Yes (see Notes) No (not implemented in source) Yes http://scifi.pages.at/ffm-2/ No
SoundMax Integrated Digital Audio Analog Devices - - - Works fine after copying AppleAC97Audio.kext from Darwin No
Audiophile Firewire M-Audio Yes Yes Yes It works great,just install the original m-audio drivers yes
C-Media 9880 L CMI - - - Have to install AppleAzaliaAudio.kext from 10.4.3 ! Works fine !
Still no volume change possible. Same as on 10.4.3
iTunes volumecontrol works.
No
Soundblaster Live! 24bit Creative - - - Did not get it to work yet No
Soundblaster Live! 24bit (External/USB) Creative - - - Works out of the box Yes
iMic USB Griffin Tech. Yes Yes (Mic, Line In) - Works out of the box | Mic/Line in/Output all working Yes
Maya EX 5.1 Audiotrak Yes Yes (Mic, Line In) - Works out of the BOX! Yes
SoundMax Integrated Digital Audio Analog Devices - - - Works fine after copying AppleAC97Audio.kext from Darwin No
ICH5 AC97 (SoundMax) Intel Yes Not Tested Yes Works with AppleAC97Audio/AppleAC97AudioIntelICH. Needed to set Speaker Output to 3,4 in Audio MIDI Setup Util. No
Conexant AC-Link Audio Conexant Yes - - Works with AppleAC97Audio.kext from Darwin No
ALC850 Realtek - - - Works fine after copying AppleAC97Audio.kext from Darwin No
ALC880 Realtek Yes (see Notes) - Yes At least 2 channels (I only have 2 speakers) work out of the box Yes
Aureon 7.1 Space / ice1724ht Terratec No No No No luck yet / chipset should work is intergrated in m-audio cards too! No
Aureon 7.1 FireWire Terratec Yes Yes - Works after installing the USB Support for SoundBlaster. see [1]. Then it works With Core Audio within OSX and Logic Pro 7. Yes
828mk2 (Firewire) Motu - - - Using drivers from their website for 10.4.4 for macintel.Everything works including audio/midi/adat/spdif. Thanks to the user above with 828 mk2, I am now also using motu interface (firewire) 896 MK1 on P4 3.0 Prescott ASrock P4Dual with 3 SATA drives, belkin firewire card, Gigabyte ATI x300se, MOTU with driver v1.4 on 10.4.4 (ghost image) perfect, even at 96khz 24bit 20+ tracks on logic 7, time to try free ableton live beta, see their site. mouse tearing only problem, new motu 1.4.1 driver yet to be tested Yes

A dash in features table means untested / not known to work.


[edit] Optical Drives

Hardware Name Manufacturer Notes Fully working without patching
DW-922A Sony Read, write CD-R and DVD+R fine. Not tested RW or DL. Make sure drive on same IDE bus as OS X otherwise it wasn't detected. Yes
AOgs3 AOpen Reading works fine need Patchburn for write Yes
16x EMPREX DVD+/-RW. Dual layer burning untested Yes
GSA-4080 N Hitachi-LG DVD-RAM/DVD+-RW/CD-RW; DVD-RAM not checked, DVD-RW without problems No
GSA-4166 B LG Electronics Works 100%, just like 10.4.3 Yes
GSA-4163 B LG Electronics Works 100%, just like 10.4.3 Yes
GSA-4120 B LG Electronics Works perfecly out of the box Yes
ND-3540 A NEC Works perfectly, including DL disks Yes
ND-7550 A NEC Works perfecly out of the box Yes
ND-2500 A NEC DVD-+RW; Works perfecly out of the box Yes
ND-3550 A NEC Works perfecly CD & DVD Yes
DVR-106 Pioneer ASP shows Apple Shipped/Supported Yes
DVR-109 Pioneer ASP shows Apple Shipped/Supported Yes
DVR-110 D Pioneer ASP shows Apple Shipped/Supported Yes
PX-130 A Plextor Works perfecly out of the box Yes
PX-712S A Plextor Works perfecly out of the box Yes
PX-740 A Plextor Works perfecly out of the box Yes
TS-L462 A laptop CD-RW/DVD-ROM TSSTcorp Works perfecly out of the box Yes
SH-S183A 18x SATA DVDR TSSTcorp Works perfecly out of the box Yes
DRU-500A (2.1) Sony In System Profiler, shows (Apple Supported) Yes
DRU-810 A Sony Works perfecly out of the box Yes
SD-R6112 Toshiba Works perfecly out of the box Yes
DW-1640 BenQ Works perfecly out of the box Yes
SOHW-1693S LITEON Reads everything, havent tried Writing. in 10.4.3 works perfect Yes
GSA-H20L LG Read and write without any problems.Works perfectly. Yes


[edit] Graphics Cards

Please specify if your card is AGP, PCI or PCI-E, thanks.
Also, please try to differentiate chip and board manufacturer (i.e. "ATI / Sapphire" or "NVidia / Gainward").

Hardware Name, [Bus] [(VRAM)] Chip-Manufacturer / [Board-Manufacturer] Notes Fully working without patching
Radeon 9800 Non-Pro AGP 128meg (R350) ATi/Sapphire Worked ok without any mucking around.. QE & CI Supported... set resolution to anything via the com.apple.boot.plist method... slight image tearing under mouse, minor annoyance, not unbearable... better than the tearing on 10.4.3 Yes!
Radeon Mobility 7500 (16/32 MB) ATI OpenGL can be enabled by using ATIRadeonGLDriver.bundle (Extensions) and OpenGL.framework (Frameworks) from 10.4.1... this works for 10.4.5 and 10.4.6 as well, however there is no way to enable QE or CI No
Radeon 9550 (256 MB) ATI Working out of the box with modified ATIRadeon9700.kext, QE & CI supported, only 1024x768 in System Preferences (1280x1024 with modified com.apple.boot.plist). Still has some mouse tearing with 10.4.4 kexts. Still has nForce3 slowdown issues as well. Yes
Radeon 9600 Pro (256 MB) ATI Works without any mods still has mouse tearing QE supported only 1024x768 using ATIRadeon9700.kext Yes
Radeon Mobility 9600(64 MB)AGP ATI Works without mods, mouse tearing, only 1024x768 Yes
Radeon 9600 XT (128 MB) ATI Working out of the box with no modifications made. Full QE+CI support. Resolutions options NOT available. Can run at 1280 x 1024 with com.apple.boot.plist modification Yes
AIW Radeon 9600 XT (128 MB) ATI Working out of the box with no modifications made. Full QE+CI support. Resolutions options NOT available. Cannot run any resolutions higher than 1024x768. Yes
Radeon 9800 Pro, AGP (128 MB) ATI Working out of the box with modified ATIRadeon9700.kext, QE & CI supported, only 1024x768 in System Preferences (1280x1024 with modified com.apple.boot.plist). Still has some mouse tearing with 10.4.4 kexts. Yes
Radeon 9200 SE, PCI (256 MB) ATI Working out of the box with modified ATIRadeon9700.kext, QE & CI supported, only 1024x768 in System Preferences (1280x1024 with modified com.apple.boot.plist). Yes
Radeon X300 (128 MB) ATI / Sapphire Working out of the box with unmodified ATIRadeon9700.kext, QE & CI supported, only 1024x768 in System Preferences Yes
Radeon X600 (256 MB) ATI / Gigabyte Working out of the box with unmodified ATIRadeon9700.kext, QE & CI supported, 1280x1024x32 DVI with com.apple... Yes
Radeon X800, PCI-E (128 MB) ATI / Sapphire QE/CI supported, using AppleRadeon9700.kext and John Koverg's patch (http://forum.osx86project.org/index.php?showtopic=10415). Only 1024x768 in System Preferences (possible to change with modified com.apple.boot.plist) No
Radeon X800, PCI-E (256 MB) ATI / PowerColor QE/CI supported, using AppleRadeon9700.kext and John Koverg's patch (http://forum.osx86project.org/index.php?showtopic=10415). Only 1024x768 in System Preferences (possible to change with modified com.apple.boot.plist) No
Radeon X800 GTO, PCI-E (256 MB) ATI / Connect3D QE/CI do not work, Only 1024x768 in System Preferences (1600x1200 with modified com.apple.boot.plist) No
Radeon X800XL PCI-E (256 MB) ATI/Sapphire QE/CI supported, using AppleRadeon9700.kext and John Koverg's patch (http://forum.osx86project.org/index.php?showtopic=10415). No
Radeon X800XL AGP (256 MB) ATI QE/CI supported, using AppleRadeon9700.kext and John Koverg's patch (http://forum.osx86project.org/index.php?showtopic=10415). Only 1024x768 in System Preferences (possible to change with modified com.apple.boot.plist) No
Radeon x1300 256mb PCI-E ATI/Sapphire It works great.You only need to modify the "com.apple.boot.plist" to set the right resolution. yes
Radeon X1600 Pro PCI-E(256 MB) ATI / GECUBE Required adding deviceid to ATIRadeonX1000.kext Info.Plist and I am using the 10.4.3 OpenGL executeable from the 10.4.3 OpenGL.Framework. This may not be necessary. Resolution at 2048x1536x32 by modifying com.apple.Boot.Plist Refresh rate is stuck at 60Hz at all resolutions. There is only the slightest tearing, under normal mouse movement there is no sign of tearing. QE & CI Supported. No
Radeon X1600 Pro, PCI-E (256 MB DDR2) ATI / Sapphire Working out of the box with modified ATIRadeonX1000.kext (added device ID 0x71C21002. Don't forget to kextcache that extension after you do!). QE+CI support. Only 1024x768 in System Preferences (1280x1024 with modified com.apple.boot.plist). Occasional minor artifact. Very nice. No
Radeon X1600 Pro, PCI-E (256 MB DDR2) ATI / Connect3D Working out of the box with a modified ATIRadeonX1000.kext (added device ID 0x71C21002 in front of the other IDs). QE+CI support. Only 1024x768 in System Preferences (1280x1024 with modified com.apple.boot.plist, if I add the @60, the system doesnt boot in the GUI). Occasional minor artifact, some problems after quitting OpenGL-games like UT2k4. No
GMA 900 Intel Working out of the box with no modifications made. Full QE+CI support and all resolutions options available. Yes
GMA 950 Intel Working out of the box with no modifications made. Full QE+CI support and all resolutions options available. Yes
GeForce 4 MX 440, AGP (64 MB) NVidia No QE + CI available, 1024×768 (VESA 3.0) No
GeForce 4 MX 400,(64 MB) NVidia Running in 1024 x 768 with MacVidia driver (Build 3). Graphics is pretty limited however. Yes
GeForce 4 Ti4800 NVidia / Asus QE & CI not supported, i'm running at 1280x1024@100Hz No
GeForce FX 5200 (128 MB) NVidia / Asus No QE + CI available, works at 1280x1024 after editing com.apple.boot.plist No
GeForce 6600 NVidia / MSI QE & CI not supported, i'm running at 1280x1024@75Hz, highest is 1280x1024@75Hz No
GeForce 6200 TC NVidia / Leadtek QE & CI not supported, i'm running at 1280x1024@60Hz, highest is 1280x1024@60Hz; however, it works fine. No
GeForce 6600 GT NVidia QE & CI not supported, i'm running at 1280x1024@60Hz, highest is 2048x1536@60Hz No
GeForce NX 6800GT-TD256 NVidia QE & CI not supported, i'm running at 1280x1024@60Hz No
GeForce 6800GT 256MB AGP PNY/NVidia QE & CI not supported, with MacVidia Beta 2, I get 1680x1050x32 with 2D accel, but not 3D yet. No
GeForce 7800 GT NVidia QE & CI not supported, i'm running at 1280x1024@60Hz No
GeForce 7600 GO NVidia QE & CI supported, i'm running at 1440x90@60Hz Yes
PCI TNT2 M64 (16MB) nVidia QE & CI not supported, i'm running at 1024x768@60hz Nos
Matrox G450 DH 16MB AGP Matrox QE & CI not supported,looks like standard VESA 3.0 i'm running at 1024x768@60hz only No


[edit] Cable Network Cards and Ethernet Cards

Hardware Name Manufacturer Notes Fully working without patching
3C905C-TX 3Com Need IONetworkingFamily.kext from 10.4.3. No
10/100 (82562EZ) Intel Works great. Yes
CSA GbE Gigabit LAN Intel Intel's integrated gigabit chip, working fine Yes
Pro 100S Desktop Adapter Intel had to copy the IONetworkingFamily.kext from 10.4.3 to make it work. No
PRO Gigabit CTA Adapter Intel Need IONetworkingFamily.kext from 10.4.3. No
LNE 100 TX v5 Linksys Darwin Tulip kext from 10.4.3 worked flawlessly. No need to create soft link. Download kext from: http://forum.osx86project.org/index.php?showtopic... No
Yukon 88E8036 PCI-E Fast Ethernet Controller Marvell Used AppleYukon.kext from IONetworkingFamily.kext modified plist with id 435111AB. Have to manually select speed as it is for gigibit card, but this is only a 10/100 nic. Otherwise works great. Posted from 10.4.4 AMD Mobile Athlon64 3700+ with proper patches. Does not load on startup, must manually load driver with:
cd /System/Library/Extensions/IONetworkingFamily.kext/Contents/PlugIns/
kextload AppleYukon.kext

then you load it in the network preferences under system preferences
EDIT: Now it loads on startup, not sure what changed.
Partially
GA311 Netgear Gigabit works out of the box. EDIT: No, it needs a patch for 10.4.4. See http://forum.osx86project.org/index.php?showtopic=9953&pid=63867&mode=threaded&show=&st=&#entry63867 Yes
Asus Marvell Yukon Gigabit Marvell Whoaa! Under 10.4.1 it doesn't work, but here yes! This is the Marvell Yukon Gigalan integrated in Asus A8V-E Deluxe motherboard, and works fine with AppleYukon.kext ;) Yes
RTL812x / RTL813x Realtek Need IONetworkingFamily.kext from 10.4.3. No
Some USB-Ethernet-NICs (Various) Drivers and list http://www.sustworks.com/site/news_usb_ethernet.html Yes
DEC DC-21143 CardBus unex Need IONetworkingFamily.kext from 10.4.3. No


[edit] Wireless Network Cards

Hardware Name Manufacturer Notes Fully working without patching
DWL-G122 (USB, Ver. b1) D-Link See latest 29/11/05 RT2500 OSX 10.4.x USB Driver at Ralink .pls see hcl 10.4.3 No
WUSB54G (USB, Ver.4) Linksys See latest 29/11/05 RT2500 OSX 10.4.x USB Driver at Ralink. Also see [2] for specific info.plist mods No
WG311T Netgear Doesn't work out-of-the-box No
GA-WPKG/WIKG 2500 RaLink Requires latest pci/mini-pci drivers from RaLink site. No
Most Atheros based network cards (Various) To enable atheros based networking in 10.4.4, copy the IO80211Family.kext from 10.4.5 and most atheros based card will work, you may need to edit the ktext. see this thread for further instructions: http://forum.osx86project.org/index.php?showtopic=8829&hl=orangeware No
Most Atheros based network cards (Various) To enable atheros based networking in 10.4.4, copy the IO80211Family.kext from 10.4.5 and most atheros based card will work, you may need to edit the ktext. see this thread for further instructions: http://forum.osx86project.org/index.php?showtopic=8829&hl=orangeware No

This page was last modified on 2 July 2011, at 14:24.
This page has been accessed 214,593 times.
Powered by MediaWiki © 2015 OSx86 Project  |   InsanelyMac  |   Forum  |   OSx86 Wiki  |   Mac Netbook  |   PHP hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain   |   Privacy policy   |   About OSx86   |   Disclaimers