HCL 10.5.0

From OSx86
Jump to: navigation, search
Mac OS X 10.5.0
Hardware Compatibility

This is a component level hardware compatibility list. We want to keep it as accurate as possible, but please, do not entirely rely on this list when buying hardware. Add which parts you have working in the categories listed below, or create a new category. Please keep alphabetical order inside the categories. The categories themselves are ordered by popularity. Please list any caveats or problems as well.

  • ONLY add hardware that you have TESTED. Don't add hardware just because you think it might work.
  • Please add hardware into tables.
  • This is for 10.5.0 builds only.

For how to edit the Wiki, please see this thread. Thank you!

You're looking for an Installation guide? see here

Contents

[edit] Motherboards

A comprehensive list of possible Intel chipsets

PLEASE INCLUDE THE SOUTH BRIDGE TOO

[edit] Abit

Hardware Name Chipset Notes Fully working without patching EFI/Vanilla kernel working
AB9 Pro Intel P965 Chipset Some patching required ; almost fully working EFI 4 + Vanilla kernel working
IP-35 Pro Intel P35 Express Chipset All works except ALC888 sound Everything works except sound (?) Unknown
IP35-E Intel P35/ICH9 Chipset
  • Integrated LAN works with this patch
  • Integrated Sound works with this patch ; Only rear stereo out and mic in tested
  • IDE/SATA shows up as working, only IDE tested
  • Tested using Leopard Flat Image
Everything seems to work, more testing needed Unknown

[edit] ASRock

Hardware Name Chipset Notes Fully working without patching EFI/Vanilla kernel working
775Dual-VSTA VIA PT880 Pro/Ultra Chipset Requires AppleACPIPlatform.kext (10.4.9), SATA, ALC888, and VIARhine (ethernet) patching. See wiki. No Yes/No
4CoreDual-VSTA VIA PT880 Ultra Chipset I had to change the match_kernel to other uploaded on the post of the 775Dual Vsta support. Everything runs ok. Using all the drivers from the 10.4.8, all are running so good. No Yes/No
775i945GZ Intel 954GZ Chipset All works including integrated RTL8139 LAN Yes Unknown
775i65G Intel 865G Chipset All works, C-Medoa AC97 Audio requires AC87 kext from Tiger ; installed using flat image No ; need kext for audio Unknown
ConRoeXFire-eSATA2 Intel 945P/945G + ICH8 chipset All works, onboard HD sound working after patch. Using ToH x86 9A581 RC2 + Brasilpatch No Unknown
Conroe 945G DVI Intel 945G Chipset Integrated graphics working out of the box, onboard ALC888 audio only output working, LAN working out of the box Yes EFI + ToH kernel working
Conroe 1333 Intel 945GC A2 Chipset + ICH7
  • Audio only working 2 channel (AppleAzalia) output
  • Ethernet working out of the box
  • GMA950 graphics work with slight artifacts
  • SATA/IDE working
  • Needs replacement AppleSMBIOS.kext for System Profiler
Everything works ; audio only works 2 channel EFI 5.1 + Vanilla kernel working ; sleep works

[edit] ASUS

Hardware Name Chipset Notes Fully working without patching EFI/Vanilla kernel working
A8N SLI nVidia nForce4 SLI chipset SATA, Sound (in and out), and USB works Unknown Unknown
P5LD2-VM DH Intel 945G and ICH7 Netkas' PC EFI V8 required to use vanilla/stock kernels 99% working out of the box, besides audio (see left). Running very stable in the end!
P4C800-E Deluxe Intel 875P Chipset All works including integrated audio and LAN Yes Unknown
P4P800 Deluxe Intel 865 Series Chipset All works ; sound working out of the box ; Ethernet requires skge.kext No ; Ethernet requires patch but all else works Unknown
P5GC-MX Intel 945GB/ICH8 Chipset All works (graphics are sluggish) except onboard Gigabit LAN No Fully working with EFI 7.0 and Vanilla kernel
P5PE Intel 865G Chipset All works ; LAN requires hacked skge.kext ; Audio requires tweaking No ; requires tweaking for networking and audio Unknown
P5N-E SLI nVidia nForce 650i SLI Chipset Mac OS X 10.5 ToH release works most boot with flags: -v -f -x cpus=1 to be able to boot the dvd installer. No - It needs patching ; Onboard Lan Drivers is currently under developement ; SATA and IDE drivers work with AppleNForceATA.kext ; Onboard Audio works with ALC883 3 ports Digital or DS3. No ; Vanilla kernel does not work but ToH and nForce kernel does. If multicores are involve use the flag: cpus=1 if kernel panic occurs
P5LD2-VM Intel 945G Chipset All working with Mac OS 10.5 Leopard with BrazilMAC patches AND AppleIOFamily.kext from MacOS X 10.4.10 on patched DVD and in post-patch pack. Audio requires Taruga's AppleHDAPatcher for Leopard Yes ; audio requires patching Unknown
P5B Deluxe WiFi-AP Intel P965 Chipset * Integrated Marvell 1Gbps Yukon 88E8056 (needs hacks to AppleYukon.kext)
  • Integrated Marvell 1Gbps Yukon-Lite (needs skge.kext)
  • Integrated Realtek WiFi doesn't work
  • Integrated Intel HD Audio with ADI AD1988B codec works (output only)
  • SATA Works
  • DVD works

DVDs don't work, had to use flat image

No ; requires some patching Unknown
P4P800S Intel 865PE Chipset * LAN had to be disabled to boot into installer
  • Realtek LAN required alternate kexts
  • USB HDDs work after copying IOUSBMassStorageClass.kext from Tiger
Some patching required Unknown
P5B Plus Intel P965 Chipset Everything works out of the box with flat image except for LAN (doesn't work) ; If you are using ToH RC2 you need the post patch for BrazilMac LAN requires patch (if you are using ToH RC2 post patch BrazilMac is required) Unknown
P4P800 Intel i865PE Chipset
  • Fully working
  • Onboard ethernet requires skge.kext
  • Onboard sound works out of the box ; only 2 channels, wrong exit, no mic in/line in
Some patching required ; everything working Unknown
P5B-VM Intel G965 Express + ICH8 Chipset Everything working out of the box Everything working out of the box Unknown
P5L-MX Intel 945G Express Chipset Everything worked out of the box except integrated Atheros LAN (doesn't work) Everything working out of the box ; LAN doesn't work at all Unknown
ASUS A8N32-SLI Deluxe nVidia nForce4 SLI Chipset Confirmed working using Leopard flat image Working with Leopard flat image EFI + ToH kernel working
P5L-VM Intel 945G Chipset
  • AppleIntelIntegratedFrameBuffer.kext required for proper operation
  • GMA950 graphics working out of the box but suffers mouse tearing
  • Sound not tested
  • Networking not working
  • FireWire working
Sound untested, networking not working, graphics suffer mouse tearing EFI 5 + ToH kernel working ; vanilla kernel doesn't work
P5W DH Deluxe (BIOS 2406) Intel 975X Express Chipset
  • Everything working on GUID partition with brazilmac + pc_efi_v80 + post-patch
  • GB LAN working
  • Sound works with HDAPatcher - Remove AppleAzalia.kext
  • Jmicron controller working with JMpatch
  • Wireless LAN not working
  • USB and FireWire working
Everything working except wireless EFI + Vanilla kernel working
P4P800 SE Intel i865PE + ICH5R Chipset Upgrade from Tiger tested, Leopard direct install not tested. Method here: P4P800SE Everything seems to be working (?) Unknown
A8V VIA K8T800 Pro Chipset
  • Install method: Mix of Prawker's and BrazilMacs with original Tiger install
  • Onboard Audio works with AppleAC97Audio.kext by pat (from Tiger)
  • Ethernet works with skge.kext
  • For Adobe CS3 had to replace AppleSMBIOS with version 1.0.6
Everything working No (no vanilla support for AMD)
A8V Deluxe VIA K8T800 Pro Chipset
  • Install method: Different methodes.
  • Onboard Audio works with AppleAC97Audio.kext from 10.4.x.
  • Marvell Yukon Ethernet works with skge.kext, but no WOL.
Everything working No
P5K Intel P35 Chipset
  • BIOS version 0803
  • Install method: ToH RC2 with 10.5.1 update
  • Set SATA mode in BIOS to "Enchanted" to install Leopard and for IDE on Tiger
  • Only first 2 Red SATA ports work
  • Onboard sound works after patch
  • FireWire and USB working out of the box
  • Onboard LAN not working (use PCI card)
Everything works except LAN Unknown
P5K SE Intel P35 Chipset
  • Install method: ToH RC2
  • Sound: Onboard: patcher (from Taruga), used with Linux core dump ACL883 here
  • SATA/IDE: Marvell 88SE61xx kext.
  • Onboard LAN does not work.
  • USB - disable LEGACY in the BIOS.
Everything works except LAN Unknown
P5GPL-X SE Intel i915PL Chipset
  • Install method: Leopard flat image
  • BIOS version 06/09/06
  • Marvell Yukon LAN works with skge.kext (choose DHCP connection)
  • Soundmax HD audio stereo out working (only 2 channel tested)
LAN needs patching ; maybe audio too Unknown
P5B Intel P965 + ICH8 Chipset
  • BIOS version: 1803
  • Install method: ToH RC2 install over existing JaS 10.4.8 install (direct install and install over Uphuck 10.4.9 doesn't work), Kalyway 10.5.1 also works
  • LAN working
  • Some USB ports work
  • Some SATA ports work (probably need JMicron Patch)
Some USB ports don't work ; Some SATA ports don't work (may need JMicron Patch) Unknown
P4P800-X Intel i865PE + ICH5R Chipset Leopard direct install Brazil Method pre e post patch. USB work - Audio Adi1888 need pacth for correct in/out L/R port from http://forum.insanelymac.com/index.php?&act=attach&type=post&id=7334 Bios Latest beta

[edit] Biostar

Hardware Name Chipset Notes Fully working without patching EFI/Vanilla kernel working
945GC Micro 775 Intel 945GC Chipset All working inluding LAN, Audio requires Azalia Audio Driver Audio requires driver Working,but can't sleep
P35D2-A7 Intel P35 Chipset
  • Install method: ToH RC2 with EFI v8 and GUID
  • Onboard LAN works out of the box
  • Audio works with Linux audio codec
Everything works ; audio needs patch EFI v8 working

[edit] Chaintech

Hardware Name Chipset Notes Fully working without patching EFI/Vanilla kernel working
VNF4 Ultra ZENITH VE nVidia nForce4 Ultra Chipset
  • Onboard nForce4 LAN working with forcedeth
  • Sound in & out works
Some drivers required Unknown

[edit] DFI

Hardware Name Chipset Notes Fully working without patching EFI/Vanilla kernel working
Infinity 975x/g Intel 975X Express Chipset LAN working, sound not tested

More information is needed for this motherboard

Not confirmed EFI working
LanParty NF4 Ultra-D nVidia nForce4 Chipset
  • Install method: this AMD guide
  • ALC850 audio 2 channel works with this method ; no S/PDIF
  • Both LANs don't work
  • FireWire working out of the box
  • SATA and IDE work
  • Reboot doesn't work
Reboot and LAN don't work ; audio 2 ch only Unknown
.

[edit] ECS

Hardware Name Chipset Notes Fully working without patching EFI/Vanilla kernel working
945G-M3 Intel 945G Chipset All working Unknown if patching was required but fully working Unknown
P4M800PRO-M V2 VIA P4M800 Chipset
  • Onboard video resolution change works with boot.plist modification
  • Audio working, only left side.
  • Ethernet works with ViaRhine.kext, but has dropout issues when downloading large files. Using the Netgear GA311 PCI has similar issues. Use USB adapter.
  • USB works. IDE works SATA works.
  • Installed using JAS 10.4.8 on 1st partition, then TOH RC2 on second. Boot with -F or kernel panic.
Works Some Patching needed to get stereo audio, and titan.kext, nvinject, or natit for geforce support. Use USB Wireless adapter for internet.
G31T-M Intel G33 + ICH7 Chipset Not working at all (tried all versions) Not working No
G33T-M2 Intel G33 + ICH9 Chipset Working Unknown Unknown

[edit] Epox

Hardware Name Chipset Notes Fully working without patching EFI/Vanilla kernel working
EP-5EPA+ Intel i915P + ICH6R Chipset
  • Install method: BrazilMac
  • BIOS version 04.12.22 (4C22)
  • Audio working with AppleAC97.kext patch from BrazilMac postpatch (ALC850)
  • LAN working with skge.kext patch (Marvell 88E8001 gigabit network)
  • System sometimes hangs during screen detection (button in Display preferences)
  • Have to boot with BrazilMac DVD in the drive
  • USB working out of the box
Audio and LAN need patching ; bootloader issues Vanilla kernel doesn't work

[edit] eVGA

Hardware Name Chipset Notes Fully working without patching EFI/Vanilla kernel working
680i SLI nVidia nForce 680i SLI Chipset
  • Onboard sound requires drivers, Azailia pkg or AppleHDA Patcher 1.16+ works fine
  • Both onboard LAN don't work
  • Audio-Out working
  • SATA read works ; SATA write doesn't work
Not fully working Unknown

[edit] Foxconn

Hardware Name Chipset Notes Fully working without patching EFI/Vanilla kernel working
975X7AB Intel 975X Express Chipset
  • Patched IONetworkingFamily.kext for LAN
  • Audio works out of the box
  • Mic In/Line In working
Fully working ; LAN requires patching EFI 5.2 + Vanilla kernel working
45cm 945GC Intel 945GC Chipset
  • Integrated sound fully working, mic in not tested
  • Ethernet working out of the box
  • Sleep/wake up working
  • All works except restart
  • Tested with Onetrack Leopard Perfect Install guide
All working except for restart EFI 5.2 + Vanilla kernel working

[edit] Gigabyte

Hardware Name Chipset Notes Fully working without patching EFI/Vanilla kernel working
GA-965P-DS3 Intel P965+ ICH8 Chipset
  • Sound (ALC888) - Works w/ ALCInject
  • Ethernet (LA Yukon 8056) - Works after editing IOnetworking.kext and inserting device id
  • USB 2.0 Ports - All working
  • DVD PATA - Works w/ Jmicron.kext
  • ICH8 and Jmicron set to AHCI in BIOS
  • IDE works with AppleVIAATA.kext but boot times are significantly increased (IOWaitKit error)
  • Apparently everything works out of the box except LAN using BrazilMac method

Installs fine with ToH DVD ; Sleep/Wakeup works fine w/ Netkas kernel and Paulicat SMBIOS

Everything working ; some patching required, depends on installation method EFI 5 + Vanilla kernel fully working
GA-965-DS3 Intel 965 Chipset Problems installing on IDE drives, used SATA. Have to set SATA to ACHI to work. Pion's gigabyte pack for 10.4.8 worked with Leo to enable support for the JMicron and ICH8 without having to set AHCI. Networking worked out of the box No ; Requires patch to work without AHCI mode EFI 4 + Vanilla kernel working
GA-8I945P-G Intel 945P Express Chipset * Ethernet: Broadcom BCM5789 Work perfectly with BCM5751kext
  • Sound: Realtek ALC882 work perfectly with AppleHDA.kext from 10.4.9 and ALCInject.kext
No ; Requires patches for sound and networking Unknown
GA-G33M-DS2R Intel G33 + ICH9R chipset Everything working out of the box except sound which works with ALC889 drivers No ; just requires ALC889 drivers for sound Unknown
GA P35-DS3R Intel P35 +ICH9R Chipset Everything works ; sound requires fixed "alc889a" ToH kexts No ; requires drivers for sound Unknown
GA P35-DS4 rev 2.0 Intel P35 + ICH9R Chipset * Working with Retail DVD + BrazilMac + ALC889a kexts ; Sleep/Shutdown/Restart works
  • Also works with Retail DVD + pc_efi_v3 + dsmos.kext but only Sleep works, Shutdown and Restart doesn't
  • With PC EFI shows internal drives as external drives but no problems with that
Require minor patching PC EFI 3 + dsmos.kext working
GA-945GCMX-S2 Intel 945GC + ICH7 Chipset All working out of the box with ToH DVD; some resolution problems with Vanilla EFI ; install skippyretard's ALC sound driver for full sound Yes; no patching required ; all working out of the box EFI 5.2 + Vanilla kernel working ; some resolution problems reported with Vanilla EFI
GA-8I945GMF Intel 945 Chipset Everything working out of the box ; audio requires simple patch All working ; audio requires patch Unknown
X38-DQ6 Intel X38 Chipset
  • ICH9R working in AHCI mode
  • Integrated LAN working with RTL1000 patch
  • Sound requires ALC889a patch
All working ; Sound and LAN require patching Unknown
GA-P35-DQ6 Intel P35 Chipset
  • 6 channel sound working with ALC889a driver
  • Using RTL1000 driver for networking

More information is needed about this motherboard

Seems to be fully working ; EFI v.8/vanilla working Fully working with EFI + Vanilla kernel
GA-945GZM-S2 Intel 945GZ Chipset Apparently its working ; no info No information but reported working Unknown
GA-P35-DS3L Intel P35 Chipset All working Vanilla except: AppleSMBIOS.kext, IONetworkingFamily All working EFI 5.2 + Vanilla working
GA-965GM-S2 Intel G965 Chipset
  • Sound works with HDAPatcher and ALCinject
  • Marvell Yukon LAN works with kext from 10.4.10
  • USB, FireWire, and Jmicron controller works
  • Intel AHCI works but only with first 2 ports
  • Onboard graphics not tested
  • Sleep doesn't work ; shutdown & restart sometimes work
Everything works except shutdown, restart, sleep and the other AHCI ports EFI 5.2 + Vanilla kernel working
K8NS Ultra 939 nVidia nForce3 Ultra Chipset
  • SATA Working
  • Realtek LAN working
  • Linksys WMP54g v2 wireless working
  • ALC850 Audio working
All works fine Unknown
GA-965P-DQ6 Intel P965 Chipset
  • Sound working with this patch
  • ICH8 working with this patch
  • Confirmed working Leopard 10.5.1 with ToH DVD + 10.5.1 Update using this method + ToH mach_kernel 9.1.0 + AppleSMBIOS
Seems to be working Unknown
GA-P35-DS3P Intel P35 + ICH9 Chipset
  • Audio working 2 channel (front inputs not tested but show up) with ALCinject.kext and AppleHDA.kext
  • LAN working out of the box
  • Full install guide here
  • SATA working, IDE not sure but seems to be working
Everything works, audio requires patch EFI + Vanilla kernel working
GA-81945GZME-RH Intel 945GZ Chipset
  • Install method: ToH RC2 with this guide
  • ALC883 Audio needs patch here
  • Everything else works out of the box
Audio needs patch Unknown

[edit] Intel

Hardware Name Chipset Notes Fully working without patching EFI/Vanilla kernel working
D975XBX2 (BAD AXE 2) Intel 975X Express Chipset Onboard LAN working ; Onbard sound working after patch (AppleHDA Patcher 1.5) All works (needs simple audio patch) EFI + Vanilla kernel fully working
D915GAV Intel 915G Chipset All working out of the box Yes Unknown
945GNTLKR Intel 945G Express/ICH7R Chipset All works ; have to patch sound and IONetworkingFamily.kext with plugins from version 1.5.1 Fully works (have to patch sound and networking) Unknown
DG965OT Intel G965 Chipset Confirmed working using Brazil Patch.

Installation Notes: Before you apply prepatch edit AppleVIAATA & AppleAHCI in files/ext patch directory and put 610111ab & 80862821 respectively. Install DVD recognized all drives (IDE & SATA), no support for built in network, AppleHDA patcher needed for on board sound. Everything else just works

Considerable amount of patching required Unknown
DP35DP Intel P35 Chipset All working except for audio and LAN ; Time Machine not working Audio and LAN don't work Unknown
D945GCCR S775 Intel 945G Chipset
  • Audio works with AzaliaAudio.pkg
  • LAN needs AppleIntel8255x.kext
  • Resolution fix in com.apple.Boot.plist
Audio and LAN require patching EFI 5.1 + Vanilla kernel working
DG31PR Intel G31 Chipset
  • Install method: ToH RC2
  • Sound works with Azalia (Audio In/Out) ; no front panel audio
  • LAN works out of the box
Front panel audio not working ; audio needs patch EFI v8 + Vanilla kernel working
D865GBF Intel i85P/PE/i848P Chipset
  • BIOS version: BF86510A.86A.0077.P25
  • Audio not recognized but sound works fine
  • LAN working perfectly
All works but audio not recognized Unknown
D945GTP Intel 945 Chipset
  • Install method: ToH
  • Sigmatel 9223 audio working with AppleHDA patch
  • Intel Pro 100 LAN works ; add device ID 0x27dc8086 in IONetworking > AppleIntel8255x > Info.plist
  • Onboard GMA950 graphics working QE/CI/Resolution change
  • IDE working
Audio needs patching ; LAN needs tweaking Unknown
DG33BU Intel G33 + ICH9R Chipset
  • SATA working in AHCI mode
  • IDE needs patching
  • ALC888 Audio works after patching AppleAzaliaAudio.kext with these instructions: DG33BU Audio
  • Onboard LAN not working
  • GMAX3100 graphics not working (needs PCIe graphics card to boot)
  • FireWire, USB, and PS/2 working out of the box
IDE and Audio need patching ; LAN and integrated graphics not working
D945GCNL Intel 945GC Express All working, excepts Onboard LAN. Can be replaced with 3Com 905-TX 10/100 PCI LAN not recognized Unknown
DP965LT
  • Northbridge: Intel P965/G965 rev. C1
  • Southbridge: Intel 82801HB/HR (ICH8/R) rev. 02
  • USB/Firewire: Working
  • IDE/SATA: Not Working
  • Ethernet: Not working
No patches tested Unknown

[edit] MSI

Hardware Name Chipset Notes Fully working without patching EFI/Vanilla kernel working
MSI 945GM3-F Intel 945G Express\ICH7 Chipset All works ; sound works after installing Azalia Audio Driver All works (sound works with Azalia Audio driver) Unknown
K8N Neo 4 Platinum nForce4 Ultra nVidia nForce4 Ultra Chipset Onboard nForce4 LAN not used, Marvell Yukon LAN working, Silicon Image SATA ports working with AppleVIAATA.kext trick Mostly working Unknown
K8N Neo4-F nVidia nForce4 Chipset Ethernet works with forcedeth Working ; some patching required Unknown
K9A-Platinum ATI Xpress 3200 Chipset
  • ALC sound working in stereo with ALCinject
  • Networking working out of the box
  • AHCI working without modification
  • SATA works with AppleVIAATA mod
  • FireWire works flawlessly
  • Working with 9.1.0 AMD kernel
Sound and SATA require patching ; all working Unknown
945GCM5-F Intel 945GC Chipset Everything working out of the box ; cannot update to 10.5.1 (destroys everything) All working without patching ; cannot update to 10.5.1 Unkown
. . . .

[edit] PCChips

Hardware Name Chipset Notes Fully working without patching EFI/Vanilla kernel working
P25G VIA VT8237R All working 100% ; Sound requires "AppleAC97Audio.kext" StereoFix Everything fully working ; sound requires patch Unknown

[edit] Tyan

Hardware Name Chipset Notes Fully working without patching EFI/Vanilla kernel working
Thunder i860 Intel i860 Chipset
  • Install method: Original 10.5 DVD (Replaced some kexts and kernel) updated to 10.5.1
  • Everything works except SCSI
Yes but SCSI doesn't work Unknown

[edit] Processors

[edit] Intel

Model Notes Recognized as Full Work / No Patch
Intel Core 2 Duo E2140 Working Place holder Yes
Intel Core 2 Duo E6550 Working Place holder Yes
Intel Core 2 Duo E6600 Working Place holder Yes
Intel Core 2 Duo E6750 Working Place holder Yes
Intel Core 2 Duo E6400 Working Place holder Yes
Intel Core 2 Duo E6300 1.86GHz Working Place holder Yes
Intel® Core™2 Duo E4400 Working Place holder Yes .
Intel Core 2 Duo 2.33GHz Working Place holder Yes
Intel Core 2 Quad QX6700 Working Place holder Yes
Intel Celeron D 310 2.13GHz Working Place holder Yes
Intel Pentium D 805 Working 2.67GHz Unknown Yes
Intel Pentium D 820 2.8GHZ Working Place holder Yes
Intel Pentium D 915 Working Place holder Yes
Intel Pentium D 930 Working Place holder Yes
Intel Pentium D 930VT Working Place holder Yes
Intel Pentium D 950 Working Place holder Yes
Intel Pentium 4 1.8GHz Working 1.8 Ghz Unknown Yes
Intel Pentium 4 2.4GHz Working Place holder Yes
Intel Pentium 4 2.6GHz Working Placeholder Yes
Intel Pentium 4 3GHz HT Working Place holder Yes
Intel Pentium 4 3.2GHz HT Working 3.2GHz Unknown Yes
Intel Pentium 4 2.8GHz HT Working 2.8GHz Unknown Yes
Intel Celeron 420 Working Place holder Yes
Intel Pentium Dual Core E4300 Working Place holder Yes
Intel Celeron D 2.66GHz Working Place holder Yes
Intel Pentium Dual Core E2140 1.6GHz Working 1.6GHz Core 2 Duo Yes
Intel Pentium Dual Core E2160 1.8GHz Working Place holder Yes
Intel Core 2 Quad Q6600 Working 2.4GHz Unknown Yes
Intel Core 2 Duo E4500 Working Place holder Yes
Intel Xeon 2.4GHz Socket 603 Working Place holder Yes
Intel Celeron D 356 Working Place holder Yes
Intel Pentium 4 640 3366MHz Working Place holder Yes
Intel Pentium 4 630 Working Place holder Yes
Intel Core 2 Duo T5600 Working Core 2 Solo @ 1.83 GHz (but both cores show up) Yes
Intel Celeron 335 Working 2.81GHz Yes
Intel Celeron 336 Working 2.80GHz Yes

[edit] AMD

Model Notes Recognized as Full Work / No Patch
AMD 64 X2 6000+ @ 3GHz Working Place holder Yes
AMD X2 4400+ Working Place holder Yes
AMD Opteron 165 @ 2.4GHz Working Place holder Yes
AMD Athlon 64 3000+ 1.81GHz Venice Working Place holder Yes
AMD Athlon 64 3500+ Venice Working Place holder Yes
AMD Opteron 1218 Working with 9.1.0 AMD kernel in 32-bit mode (no -legacy required) Place holder Yes
AMD Athlon 64 3700+ Working Place holder Yes
AMD Athlon 64 Venice 3200+ Working Place holder Yes

[edit] Graphics Cards

Please specify if your card is AGP, Integrated, PCI or PCI-E.
Also, place chip and board manufacturer in their respective column.

[edit] AGP

[edit] ATI

Hardware Name,(VRAM) Board-Manufacturer Notes QE / CI Resolution Full Work / No Patch
Radeon X1600 ATI Works using generic kexts ; This card uses an odd 71C11002 (ATI/Visiontek) ID string; attempts to hack the .kext result in a kernel panic. Both All All works
Radeon X1600 Pro ATI Fully working (patch method unknown) Both All All working
Radeon 7200 ATI Not working None None, only default 1024x768x32@60Hz, VESA 2.0. Max 1280x1024x32@60Hz Not working

[edit] nVidia

Hardware Name Board-Manufacturer Notes QE / CI Resolution Full Work / No Patch
GeForce 5900XT 128MB nVidia Working with Titan and AGPGart Both All Fully working with Titan and AGPGart
GeForce 6200A 256MB nVidia Working with NVinject ; No dual monitor with DVI -> VGA adapter Both All Fully working with NVinject ; dual monitor capabilities not confirmed yet
GeForce FX5200 nVidia Works with NVinject or titan.kext Both All Fully working with NVinject or Titan
GeForce FX5500 nVidia Full working with mix of MacVidia 1.0.81 and Titan kexts Both All Full working with nix of MacVidia and Titan kexts
GeForce 6800 Ultra 256MB nVidia Working, method unknown Both All Working, method unknown
GeForce4 Ti 4200 nVidia Not working None None, defaulted at 024x768x32@60Hz, VESA 3.0. Higher res. attempted will be displayed in grey/mono with correct resolution Not working
GeForce 7600GT 256MB nVidia Works with modded Leopard kexts and NVinject but no AGP Bus support Both All Works but no AGP bus support

[edit] PCI Express

[edit] ATI

Hardware Name,(VRAM) Board-Manufacturer Notes QE / CI Resolution Full Work / No Patch
Radeon 9700 ATI Not working fully (no QE/CI) None Not tested Not working (no QE/CI)
Radeon X1300 Pro (GV-RX13P256DE-RH) Gigabyte Fully working with NatitX1300 installer here Both All All working with NatitX1300, with the exception of dual monitors.
Radeon X1600 Pro 256MB Sapphire Working ; unknown details about patching Both All Fully working, unknown if patching was required
Radeon X1650XT (ID 0x7291) MSI QE/CI working out of the box ; resolutions at 1024x768 Both Resolutions limited to 1024x768 but it hasn't been tested with a patch yet For resolutions, patch may be required, all else works
Radeon X1600 Pro 256MB MSI Working with this patch Both All Fully working with mentioned patch
Radeon X1650 Pro Sapphire Working with MacLovin ATI (71c6) installer OSX86 10.5 Both All Fully working w/ MacLovin ATI installer
Radeon X1900GT 256MB Sapphire Works after X1950XT Leopard 0.2 Installer.pkg (mod ATIRadeonX1000.kext to 0x724b1002) Both All Full Working
Radeon X1950 Pro ATI Fully working with bronya's (or Bryona) driver ; with Natit only resolutions work Both All Everything works with bronya's (or Bryona) driver ;
Radeon X1900XT GeCube Fully working with ATYijnect Both All Everything OK
Radeon X1950XT Sapphire Everything works with drivers by Dune & Jccool Both All Everything works with Dune + Jccool drivers
Radeon HD2600XT ATI Working; patch details unknown Both All Working but details unknown
Radeon HD2900XT 1GB GDDR4 Sapphire Working with latest Natit X2000 Both All Everything working with Natit X2000
All-In-Wonder X1800XL ATI Works with DiaboliK's installer Both All Fully working with DiaboliK installer
Radeon HD2600/2900 Pro ATI Download the driver: ''http://www.mediafire.com/?1x41jexa2po'' then install and visit the link for more informations: ''http://netkas.freeflux.net/blog/archive/2007/11/18/dual-screen-with-radeon-hd-2600.html'' (Thanks to Nektas and Co.) Working after install driver from link: ''http://netkas.freeflux.net/ Fully working with Dual Screen Fully working with the patch ATIRadeonX2000GLDriver.bundle
Radeon X550 ATI Download driver [ http://www.dump.ro/fisiere/radeon-x1050-leopard-driver-zip/94670/MZB4zqoEX6Pl1Snw ] Working with this driver [1] All OK

[edit] nVidia

Hardware Name Board-Manufacturer Notes QE / CI Resolution Full Work / No Patch
GeForce 6600 nVidia Everything working with NVinject Both All Fully working with NVinject
GeForce 6600LE nVidia Reported not working None None Reported not to be working
GeForce 7300LE MSI Works with Natit Both All Fully working with Natit
Geforce 7300GS nVidia Works with nVinject and original Apple kexts Both ALL All works, dual displays
GeForce 7300GS MSI Working Both ALL All working
GeForce 7300GT BFG Works with NVinject Both All All works with NVinject ; dual displays
GeForce 7300GT 256MB eVGA Working ; driver/patch details unknown Both All All working
GeForce 7300GT 256MB SILENT ASUS Works with Natit or NVinject Both All Working with patch
GeForce 7300 GT Gainward
  • Works out of the box
  • Dual screens work however just black cursor on second screen in mirror mode
  • DVI detected as main screen if both output used ; TV Out not tested
Both Resolutions not tested Working out of the box ; some dual display problems
GeForce 7600GT nVidia Works with NVinject Both All Working with NVinject
GeForce 7600GT Gigabyte Unknown Both All Unknown
GeForce 7600GT XFX Working out of the box with dual monitors and QE/CI Both All Working out of the box
GeForce 7600GT MSI Fully working everything with --probably-- NVinject Both All Not confirmed but probably working with NVinject
GeForce 7600GT Leadtek Fully working ; out of the box (?) Both All Not confirmed but may be working out of the box
GeForce 7600GS nVidia Works with 10.4.8 drivers Both All Place holder
GeForce 7600GS 512MB MSI (NX7600GS) Requires ROM patching but after that everything works Both All Works after ROM flashing
GeForce 7800GT nVidia All working with these kexts: http://rapidshare.com/files/66846355/leo_vid_kexts.zip.html Both All Fully working
GeForce 7900GS nVidia Everything working 100% with NVinject Both All Fully working with NVinject
GeForce 7900GS KO eVGA Working with NVinject 0.1.3 ; DVI works, Analog sometimes works Both All All works but analog is a bit hazy
GeForce 7900GT nVidia Works with NVinject and Natit ; must use DVI port closest to motherboard or wake is corrupted Both All Fully working with NVinject or Natit
GeForce 7900GTO 512MB nVidia Works with NVinject 0.1.3 Both All Fully working with NVinject 0.1.3
GeForce 7950GT 512MB XFX Works after GeForce.kext, NVDAResman.kext, and NVDAHAL40.kext edit with NVinject. Both All Everything works after kext editing
GeForce 8400GS nVidia Not tested properly ? ? Not tested properly
GeForce 8500GT Sparkle No QE/CI No QE/CI All Resolutions work but no QE/CI
GeForce 8600GTS Fully working with 10.5.2 kexts Both All All working with 10.5.2 kexts
GeForce 8800GTS 320MB nVidia Works with NVinject 0.1.3 and VGA -> DVI adapter Both All Fully working
GeForce 8800GTS 640MB BFG Working with NVinject 0.1.3 Both All Fully working
GeForce 8800GTX No Patch needed Both All Fully working
GeForce FX 5200 nVidia Works Both All Place holder

[edit] Integrated

[edit] Intel

Hardware Name,(VRAM) Board-Manufacturer Notes QE / CI Resolution Full Work / No Patch
GMA950 Intel Place Holder Both Place Holder Yes
GMA900 Intel Not working with Tiger Kexts nor DiaboliK patch None None Not working
GMAx3100 Intel Not working None None Not working
. . .

[edit] =Network Cards

[edit] Wired (Ethernet)=

Hardware Name Manufacturer Notes Fully working without patching
3Com 905-TX 10/100 PCI 3Com Works without problems out of the box! Yes
Realtek RTL8139/810X PCI NIC Realtek Works out of the box Working out of the box
Linksys LNE100TX v5 Linksys Works with tulip.kext Works fully with tulip.kext
Netgear FA 311 PCI NIC Netgear Not working Not working
. .

[edit] Wireless

Interface Standard Device Manufacturer Notes Fully working without patching
PCI 802.11b/g/n AEDA1A Broadcom Working desktop adapter by BuildSmart Yes
PCIe X1 802.11a/b/g/n AEDA1B Broadcom Working (270mbps in OS X) desktop adapter by BuildSmart Yes
PCIe X1 802.11a/b/g/n AEDA1C Atheros Working (300mbps in OS X) desktop adapter by BuildSmart Yes
PCI 802.11b/g WL-138g v2 ASUS oob with broadcom 4318 chipset Yes
USB WLAN Place holder DWL-G122 D-Link Works perfectly with 10.4 Ralink driver No
PCI WLAN 125Mbit U.S. Robotics PCI Adapter 5417 WLAN 125Mbit U.S. Robotics Fully working without any patching Yes
USB WLAN 802.11g D-Link DWL-G520 D-Link Working with IO80211Family kext from 10.4.8 Works with kext from 10.4.8
PCI WLAN 802.11n D-Link DWA-547 RangeBooster N D-Link Works out of the box. Recognized as unknown AirPort Extreme card but all works perfectly. Yes
USB WLAN 802.11g Digitus Network AB-11101 (Zydas Chipset) Digitus Network Works with that driver ftp://ftp.zyxeltech.de/ZyDAS/ZD1211_USB/Macintosh/ZDA211MacUSB_install_4_5_7_0.dmg Working
PCI WLAN 802.11g Hawking HWP54GR Hawking Works with Ralink drivers Working
PCI WLAN 802.11g Linksys Linksys WMP54GS Works out of the box with AirPort (can rebrand to Apple AirPort card) Working
PCI WLAN 802.11g Dynex DX-BNBC Dynex Recognized as Airport Working
PCI WLAN 802.11g Buffalo WLI2-PCI-G54S Buffalo Recognized as Airport (patched) Recognized as Airport
PCI Card 802.11b/g/n ENLWI-N Encore Works using Ralink 10.5 drivers http://www.ralinktech.com.tw/data/drivers/STA_RT2860%20D-1.0.0.0a%20UI-1.4.8.0_2007_11_26.dmg Working

[edit] Sound Cards

Fast track Pro M-audio all features and midi works 100% Fully working without patching
Realtek onboard HD card Realtek Works fine With the drivers from the DVD.
Sound Blaster Audigy Platinum Creative Not working Not working
Sound Blaster 5.1 Creative Not working Not working
Sound Blaster Live! 24-bit External (USB) Creative Fully working Fully working on Leopard default driver,must mute once when switch between line-out and front-side phones.
Sound Blaster X-Fi Fatal1ty Creative Not working Not working
M-Audio USB Sonica Theater 7.1 channel M-Audio Fully working Fully working . . . .
Hercules Muse Pocket 5.1 USB Sound Hercules Output working Output working
Speedlink USB Audiocard C Media Fully working Fully working
Griffin iMic External Sound Card Griffin Fully Working Out of Box Fully Working Out of Box

[edit] Other Accessories

Hardware Type Hardware Name Manufacturer Notes Fully working without patching
TV USB Stick Happaugue WinTV HVR 950 USB Stick w/ EyeTV Happaugue Fully working Fully working
USB Card Reader Apacer AE161 16-in-1 Card Reader Apacer Fully working read/write Yes

This page was last modified on 28 December 2011, at 07:51.
This page has been accessed 458,454 times.
Powered by MediaWiki © 2013 OSx86 Project  |   InsanelyMac  |   Forum  |   OSx86 Wiki  |   Mac Netbook  |   PHP hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain   |   Privacy policy   |   About OSx86   |   Disclaimers