HCL 10.5.5

From OSx86
Jump to: navigation, search
OS X 10.5.5
Hardware Compatibility

This is a component level hardware compatibility list. We want to keep it as accurate as possible, but please, do not entirely rely on this list when buying hardware. Add which parts you have working in the categories listed below, or create a new category. Please keep alphabetical order inside the categories. The categories themselves are ordered by popularity. Please list any caveats or problems as well.

  • ONLY add hardware that you have TESTED. Don't add hardware just because you think it might work.
  • Please add hardware into tables.
  • This is for 10.5.5 builds only.

For how to edit the Wiki, please see this thread. Thank you!

You're looking for an Installation guide? see here

Contents

[edit] Motherboards

[edit] Abit

Hardware Name Chipset Notes EFI/Vanilla kernel working Fully Working w/o Patch
IP35 Pro Intel P35 & ICH9R
  • Install Method: Retail Disc with Boot-132.
  • Patches: Audio needs this codec dump and applied using AppleHDAPatcher v1.20.
  • What doesn't work: Shutdown/Restart rarely works, and will not wake from sleep.
  • Can also follow the IP35-E instruction below(using iAktos 5i)
EFI v8 and Cameleon No; Audio needs patching.
IP35-E Intel P35, ICH9R, ALC888 audio, Yukon 88E8056 lan
  • Source: iAktos 5i (10.5.5, upgradable to 10.5.6).
  • Installs fine on IDE optical drive to a SATA HDD.
  • Do install procedure in following order:
  • On iAktos 5i (10.5.5) install DVD, check box the following only: cameleon, dsmos, AppleSMIBIOS-28, Stock ACPI modified, APIC Driver, disabler.kext, Intel SATA, JMicron.
  • Patch video card as appropriate (OsX86Tools may work okay at this point).
  • Update to 10.5.6 with this procedure [1] (follow procedure exactly).
  • Audio: works 100% with this patch [2], do this only after 10.5.6 update.
  • LAN: works 100% with this patch [3], do this only after 10.5.6 update.
  • Use OsX86Tools to enable Quartz Extreme...but don't use OsX86Tools to download & install NVinject, this bricked my machine twice.
9.5.0 voodoo kernel, EFI v9, Cameleon 1.0.12 Yes, almost all functions working (lan, audio, usb, shutdown/restart, time machine) but only after following the procedure outlined here.

Unable to wake from sleep (even with current bios ver. 18). Have not tested PS/2 ports. Needed to install a SATA DVD burner to rip/burn DVD/CD's without getting kernal panic. Also, needed to use the ToH 9.2.0 kernel [4] in order to successfully launch Parallels without kernel panic.

IX38 Quad GT Intel X38 / ICH9R
  • iAtoks 5i with: PC EFI, Appledecrypt, SMBIOS-EFI, 9.2.0 TOH Kernel, APCI Driver, Disabler.kext, Remove Thermal, Intel AHCI sata, Jmicron, Realtek R1000
  • Audio worked with ALC888 driver here [5]
  • Used Stationapollo_ICH9 Patch to get sata to work (i used ide HD to install), had to repair permissions, and boot with -f and/or -x till it worked fully.
  • Have a NVIDIA GeForce 7300 SE used NVKUSH on iAtoks disk. have full QE and Core support.
9.2.0 TOH Kernel Most of the stuff works, Sleep didn't so i just disabled it, lan, usb, screensaver, audio, and ps/2 keyboard all working. Have not tested time machine. See's all 4 of my quad core.

[edit] Asrock

Hardware Name Chipset Notes EFI/Vanilla kernel working EFI Fully Working w/o Patch
4COREDUAL-SATA2 VIA PT880 Pro/PT880 Ultra
  • Install Method: iATKOS v4 (didn't work), iDeneb 1.3 10.5.5 (didn't work), Kalyway 10.5.2 w/ TheStevo Patch (didn't work), XxX x86 10.5.5 Leo Install Disc Beta1 (needed to boot DVD with cpus=1 Success!! Latest iATKOS v5i (needed to boot DVD with cpus=1 works)). Success with Voodoo 9.5.0 Kernel.
  • BIOS Version: 1.90 (2.10 does not work); Board Revision: 1.0.
  • BIOS setup options: CPU FSB Timing set to Manual to fix timer calibration error, Manual DDR RAM Settings, Disabled Serial, Parallel & MIDI Ports, No-Excute Memory Protection = Enabled, HPET Table = Enabled.
  • Audio: Realtek ALC888 (with iAtkos PC-EFI V9, worked without patch. Used the ALC888 kext as well for more functionality).
  • LAN: VIA Rhine II using VIARhine.kext
  • SATA & IDE: SATA onboard but did not test. IDE works fine.
  • Optical Drive: LG DVD-Writer works fine.
  • Do shutdown, reboot and sleep work? Yes
  • VGA card reads as PCI
PC-EFI v9 works sort of. Long boot time. Chameleon bootloader is much faster. Voodoo 9.5.0 Kernel. No
P43Twins1600 Intel P43

* Requires modified BIOS (2.0) from: [6] * Used iATKOS 5i * Flawless install. Recognized all 8GB of RAM as well as both cores of my Core 2 Duo E8400. SATA AHCI works with the Intel ICH driver as well as JMicron PATA. Onboard LAN works OOB. Shutdown/reboot functions as it should.

PC-EFI v9 works without issue. Stock kernel. No

(see notes)

P4I65G Intel® 865G + Intel® ICH5
  • Install Method: IDeneb 1.3 OSX 10.5.5
  • Bios: Set Default
  • CPU: Intel Pentium 4@2.5GHz
  • Ram: 1.5GB DDR
  • Video:Nvidia FX5200 128mb
  • Audio:AC'97 5.1
  • Optical: LG DVD-ROM Drive
  • Lan:Realtek PCI LAN 8101L
  • IMPORTANT:BEFORE STARTING THE INSTALLATION DISABLE THE LAN IN THE BIOS, AFTER THE INSTALLATION ENABLE IT(The install crash if you don't)
  • Patch
    • Audio: AC97 audio
    • Chipset: ICHx fixed
    • Kernel: 9.4.0 stageXNU
  • Fix:
    • IOUSBFamilyFix
    • AppleSMBIOS: AppleSMBIOS 800
    • Video: nVidia----- NVinject 0.2.1 128Mb

PC-EFI v9 works without issue.Kernel 9.4.0 stageXNU

No (See Notes)

P4i45G R5.0 Intel® 845GV
  • Install Method: iATKOS 5i OSX 10.5.5
  • Bios: Set Default
  • CPU: Intel Celeron D 325 2.5GHz
  • Ram: 1.5GB DDR (333 Mhz)
  • Video:Nvidia FX5500 256MB
  • Audio:AC'97 5.1
  • Optical: LG DVD-RAM Drive
  • Lan:Realtek 8139
  • Patch
    • Bootloader: Chameleon
    • Audio: AC97 audio
    • Chipset: Intel SATA
    • Kernel: 9.5.0 Kernel Voodoo
    • ACPI: APIC Driver
  • Fix:
    • IOUSBFamilyFix
    • Video: nVidia -- Titan
    • Network: Realtek 8139

Chameleon + 9.5.0 Kernel Voodoo

No (See Notes)

[edit] Asus

Hardware Name Chipset Notes EFI/Vanilla kernel working Fully Working w/o Patch
P5VDC MX
  • VIA P4M800 PRO (north)
  • VIA VT8251 (south)
  • Realtek ALC653 AC'97 Audio (Not working)
  • VIA UniChrome Graphics (untested)
  • "iATKOS v5i" Installed packages
    1. AppleDecrypt
    2. SMBIOS-EFI
    3. AppleSMBIOS netkas
    4. x86 ACPI
    5. Disabler.kext
    6. VIAATA driver
    7. VIA Rhine driver
  • EFI V9
  • 9.5.0 voodoo
  • 9.2.0 ToH
  • Realtek RTL8201CL LAN (Via Rhine kext)
  • SATA
  • IDE
  • USB
P5K-SE Intel P35 + ICH9
  • Install Method: Kalyway 10.5.1->10.5.3->10.5.5->10.5.6(via software updates)
  • BIOS Version: latest
  • Realtek ALC883 working via AsaliaAudio(output)->AppleHDA.kext (patch at link).
  • Attansic Gigabit (kext included)
  • SATA: ICH9 controller works fine(kext included).
  • PATA: Marvell 6111 controller works fine(kext included).
  • USB: all working
  • All Drivers Posted Here
Chameleon 1.0.12 + Original Apple 9.6.0 kernel Yes. Restart, Shutdown, and Sleep work. Quad core and 4GB RAM working. OpenHALTRestart.kext working.
P5K Deluxe WiFi AP Intel P35
  • Install Method:BOOT 123 CD IMAGE (link), RETAIL 10.5.4 DVD
  • 9.5.0 vanilla kernel
  • BIOS Version: 812
  • MAC OS X 10.5.6 COMBO UPDATE (link)
  • DSDT Patcher GUI (link)
  • UNIVERSAL OSx86 INSTALLER (link)
  • Audio AD1988B 8 - Channel High Definition Audio CODEC (link)
  • Wireless P5K Deluxe/WiFi-AP (link) BUGGY CAUSES RANDOM PANICS..DISBALE AND USE ONBOARD ETHERNET
  • Fix Orange Drives AHCIFixv2 (link)
  • Fix Sleep with AppleUSBUHCI328.kext.zip kext (link)
  • Kext Pack Installer from this guide (file)
  • Installation Instructions:
    1. Boot with "BOOT 123" CD, After loading press "F8" then "ESC"
    2. Replace disk with Retail DVD and press "Enter" twice.....long boot time...be patient!
    3. Open Disk Utilities and setup your install disk as "GUID"
    4. Selece printer driver in the install options and continue install...
    5. You will get an error when the install completes...Ignore it and reboot.
    6. Boot with "BOOT 123" CD, After loading press "F8" then "ESC"
    7. Enter the number "80" if OSX installed on the first drive, or enter "81" if installed on the second drive and "Enter". This is the order your motherboard boots your hard disks.
    8. You will see the initial video for OSX
    9. Run the 10.5.6 Combo Update<Proxy-Connection: keep-alive

Cache-Control: max-age=0

...DO NOT REBOOT...JUST MINIMIZE</b>

    1. Run the "DSDT Patcher GUI"...Select "MAC OS X", Select your boot drive, click "Run DSDT Patcher"
    2. Run the "Universal OSx86 Installer" and choose the following
      1. Choose the hard drive to apply to
      2. Set the boot time....only if you care to have the bootloader count down
      3. Check "Apply Kext Package"
      4. Set Native Boot Resolution (mine is 1920x1200)
      5. Check "Install PC_EFI_V9 Option...VERY IMPORTANT
      6. Check "Apply Ethernet EFI String"
      7. Check "Apply EFI String for Video Card" (Select Your Model)
      8. Press "Install"
    3. Install "P5K-SE_10.5.6.pkg"
    4. Install "Taruga_AD1988b_rev3_Installer" Sound
    5. Install "87_Mac10.4_v1309" Wireless...I wouldn't if I were you. Will make your system unstable.
    6. Reboot...W/Out "BOOT 123"
    7. Run the "Universal OSx86 Installer" again and this time only choose the following
      1. Check "Apply Ethernet EFI String"
      2. Check "Apply EFI String for Video Card" (Select Your Model)
      3. Check "Install Custom Kexts from HD" (Browse to kexts and select)
      4. Press "Install"
      5. Reboot
    8. Open "OSx86Tools" and click "Enable/Disable Quartz GL" to verify if enabled...if not, enable.
    9. Goto "System Preferences, Sound, Output and select "Line Out"
    10. Follow link above to fix orange drive icons if it bothers you. It's only cosmetic.
    11. Run Update and update everything
  • DONE

NOTE: Here is a zip archive of all the files you will need including my BIOS SETTINGS. You still have to download the combo update 10.5.6, Wireless driver, and purchase Leopard Retail 10.5.4.

PC_EFI_V9 and Vanilla Kernel Fully 100% Functional with Sleep,Shutdown,Restart,etc.,etc.
P5K Deluxe WiFi AP or P5K Premium Wifi AP Intel P35 + ICH9R
  • Install Method: Idened 10.5.5
  • AD1988B Audio: works
  • Marvell 88E8056 LAN: works
  • Realtek RTL8110SC LAN: works
  • Onboard WiFi: Realtek driver
  • ICH9R SATA: works
  • e-SATA: working, but set AHCI mode in Bios
  • Jmicron PATA: not tested
  • USB: Works
EFI v9 + Vanilla working Shutdown, Restart, Sleep working.
P5B-V, P965, ICH8, JMicron JMB363
  • Instalation method: iDeneb 1.3
  • P695 works OOTB
  • ICH8, JMicron - works with patches: ICHx, JMicron (from iDeneb DVD)
  • SATA Devices - works, IDE Devices - unknown
  • LAN: Marvell 88E8001 - works with patch: Skge Marvell (from iDeneb DVD)
  • Audio: AD1988A - unknown
  • USB - works OOTB (to use front ports disable USB Legacy in BIOS)
  • Onboard GPU: GMA X3000 - no CI/QE, posible resolution change with patched X3100 kext (not included in iDeneb DVD)
PC_EFI_V9, 9.5.0 Vanilla Kernel Need patches.

Onboard GPU not fully working.

P5W DH Deluxe Intel 975X Express Chipset
  • Installation method: Kalyway 10.5.1 Vanilla Kernel + kalyway 10.5.2 combo update + Kalyway 10.5.3 combo update + 10.5.4,10.5.5 original package combo update with this guide: http://netkas.org/?p=50
  • SATA: works
  • IDE: works
  • LAN: Works OTB
  • Audio: Works OTB.
  • Wireless: Included patch makes some problem , resolved with new RTL8187L driver from Realtek site
  • USB: All ports works OTB
  • Firewire: Works OTB
  • EFI V9
  • Vanilla Kernel
Almost everything works out of the box


P5GC-MX/1333 945GC (A2), ICH7
  • Installation method: iATKOS i5 (10.5.5)
  • Intel 945GC (A2): works OOTB
  • ICH7: works OOTB.

(Selected ICHx AHCI kexts during install.)

  • SATA: works
  • IDE: works
  • LAN: works OOTB with this kext [7]

(Used a cheap Realtek 8139C PCI, works OOTB)

  • Audio: Works OOTB.

(Select ALC883 during install (or try ALC662). Shows up in System Preferences as HDAudio, but not in System Profiler. Two channel stereo out works, no input options available though.)

(Hint: Switch the PS2_USBPWR jumper on the motherboard to enable sleep.)

  • EFI V9
  • 9.5.0 voodoo
  • 9.2.0 ToH
  • Vanilla untested
No, but very close! You'll need another NIC, and another GPU if you don't have a Core based CPU.
M2V VIA K8T890, AMD Hammer
  • Installation method: iDeneb 10.5.5 v1.3 (10.5.5)
  • SATA work OOB (Selected VIAATA kexts during install.)
  • IDE: works
  • LAN: works (Used Attansic L1 kext, get it here)
  • Audio: Works. (Select Azalia during install. Only 2-channels)
  • USB: All ports work OOTB
  • Power: Shutdown, reboot, and sleep work 100%
  • EFI V9
  • Kernel 9.5.0
  • Vanilla untested
No, Audio and Lan needs patching
P4B533 Intel i845e
  • Installation method: iDeneb 10.5.5 v1.3 (10.5.5): Kernel 9.4.0; Fixes: ICHx;
  • Pentium 4, 2.4 GHz, SSE2, Northwood, 1GB RAM, 80GB Harddrive (20GB HFS, 60GB Fat32, had to set 1. partition active)
  • IDE: works
  • LAN: not tested
  • onboard C-Media works with CMI8738PCIAudioDriver.kext
  • USB: OK
  • Power: Shutdown, reboot
  • Graphics: ATI Radeon 9200 - in VESA Mode 1280x1024
  • AppleSMBIOS netkas (default)
  • Kernel 9.4.0
WLAN, LAN don't work yet
P5N-D nForce 750i
  • Installation method: iDeneb 10.5.5 v1.3 (10.5.5): Kernel 9.4.0 SageXnu
  • Boot in safe mode (-x) without any LAN, Audio, Video drivers.
  • SATA: Works, with patched NforceATA drivers
  • IDE: works
  • LAN: Works latest nForceLan drivers
  • Audio works with ALC883
  • USB: OK
  • Power: Shutdown, reboot
  • Kernel 9.4.0SageXnu, 9.5.0 Not tested
P5KPL-AM SE Intel G31, Intel ICH7
  • install using iAtkos i5, no patches needed
Audio, LAN and everything works perfectly fine
Asus A8V Deluxe VIA K8T800PRO
  • Installation method: iDeneb 10.5.5 v1.3 (10.5.5): Kernel 9.4.0 SageXnu
  • SATA: not tested
  • IDE: works
  • LAN: Works with skge Marvell selected from the installation dvd
  • Audio works with AC97 AUDIO selected from the installation dvd
  • USB: it works but non perfectly (iousbfamily kext)
  • Power: Shutdown, reboot ,all work
  • Kernel 9.4.0SageXnu, 9.5.0 Not tested

[edit] Dell

Hardware Name Chipset Notes EFI/Vanilla kernel working Fully Working w/o Patch
GX240 Intel ICH Everything works except AGP Geforce 6200 DONOT USE AGPGART!.

Installed using iDeneb v1.3 10.5.5 using only the following:

  • Select AC'97o
  • Select JMicron ATA
  • Select Intel Chipset
  • Select Kernel 9.4.0 Stage XNU
  • Used NVinjectGO for Geforce 6200 AGP (Normal NVinject Wouldnt Work use titan.kext also and download Nvidia Universal Installer.mpkg install all and reboot QE!
  • Select any other drivers that are available that may go with your hardware.
    Install and enjoy! VERY easy install.
Yes
  • Kernel 9.4.0 Stage XNU tested
Yes,.
  • Intel Celeron 2.0 Ghz
  • Onboard ethernet works
  • PCI slots work Sound Blaster Pro (Shows up as AC'97)
  • USB works
  • IDE works
  • Audio works!
  • Sleep, Shut down, Restart work

[edit] ECS

Hardware Name Chipset Notes EFI/Vanilla kernel working Fully Working w/o Patch
G31T-M Intel G31 + ICH7 Works flawless with the following bios! http://rapidshare.com/files/151444960/ECS_G31T-M_PCB_v1.0.rar.html.

Installed with iATKOS v5 and selected only;
base, dsmos, PCEFI 9, SMBIOS- EFI, vanilla kernel (select none), removed thermal kexts and Disabler.Kext.

I used gfxutil to build EFI strings for my Nvidia Card. Boots in 10 seconds after install!

I have not tested the onboard Intel graphics card
Yes Yes - After patching audio...
ECS P965T-A Rev 1.0B Intel P965 + ICH8 (+ JMicron JMB36x) In BIOS, enable AHCI IDE, disable all CPU throttling, C1E, and power management, and strip out all SATA devices (used JMicron IDE only).
Installed iATKOS v5i (10.5.5) base, dsmos, PCEFI 9, EFI SMBIOS enabler, vanilla kernel, removed PowerManagement and Disabler.Kext, added OHR.
My nVidia card works using Graphics Update, Realtek RT1000 (sic?) drivers got Realtek working, and sound outputs ok.
Yes No - HDA mic missing
ECS 945P-A v1.1 Intel ICH7
  • EFI v9
  • Kernel 9.2.0
  • Kernel 9.5.0 voodoo (ocasional freeze up)
Not fully working
ECS 915P A2 V7.1 North: Intel 915P South: ICH6
  • Install Method: iAtkos 10.5.5
  • Audio: Realtek ALC655, (Working great with patch from DVD)
  • LAN: Realtek 8100c, (Working great with patch from DVD)
  • SATA & IDE: Odd shutdowns during intense disk activity with SATA enabled. Used IDE hard drive and disabled SATA in the BIOS.
  • Optical Drive: Philips DVD+/-RW 8631
  • Shutdown and reboot work great, no video on resume from sleep. (May be an issue with my install.)
  • Working great with Celeron D 3.33ghz and 7300GT graphics. May try other drivers/kernels in the future to try to fix the SATA issue.
Using the Voodoo 9.5.0 kernel with Chameleon. Only issue so far is SATA. Patches for PS/2, Ethernet, Sound all work great.
ECS A770M-A AMD 770 (AM2/AM2+) Everything works except IDE (can't see IDE DVD-ROM or IDE hard drive). I haven't tested multi-channel audio, but I am getting 2-channel audio (board supports 8-channels).

Installed using iDeneb v1.3 10.5.5 using only the following:

  • Select AMD patch
  • Select ALC 883 Audio
  • Select JMicron ATA
  • Select VIA-SB Chipset
  • Select Kernel 9.4.0 Stage XNU
  • Select Firewire Remove
  • I selected also X1300-X1550 Graphics drivers since I have a PCIex16 ATI X1550 card, works great!
  • Select any other drivers that are available that may go with your hardware.
    Install and enjoy! VERY easy install.
Yes
  • Kernel 9.4.0 Stage XNU tested (didn't try others since this one worked on first try
Yes, other than the IDE.
  • Recognizes the Athlon 64 X2 4800+ as 2.5Ghz Unknown
  • Onboard ethernet works
  • PCI slots work (recognized my D-Link DWA Extreme N wireless card OOB)
  • USB works
  • SATA works
  • Audio works!
  • Sleep, Shut down, Restart work

[edit] Gigabyte

Hardware Name (alphabetical) Chipset Notes EFI/Vanilla kernel working Fully Working w/o Patch
GA-EP45-DS3L Intel P45 ICH10 This board is very compatible. It works nicely with 10.5.5, and 10.5.6. With 10.5.6, sleep shuts down the computer, that is the only bug so far. Other than that you can perform a full retail fresh 10.5.6 install with a real retail DVD with this guide. The guide uses a Core2 Quad 2.66, all hardware works fine except there are advantages to using the recommended network card. Yes Yes, with supplied kexts
GA-EP35-DS3 rev.2.1 Intel P35 ICH9 This board is very nice and compatible. I have E8400 on it with 7 GB of RAM currently, two SATA disk, one PATA disk. I used iATKOS 10.5.5i to install from an ATAPI DVD drive. Just as the manual of iATKOS suggests, I used the PC EFI v9, default SMBIOS Enabler (the one for desktops), default Decrypter, stock kernel, x86 ACPI driver (because i had a PS2 keyboard and mouse), Disabler, Remove Thermal Kexts, Intel SATA non-AHCI (you could go with AHCI, but i have old XP here too on another disk and that's just me), OHR to fix the shutdown/restart issue, a driver for the Ethernet adapter RTL 8111B. As i was an idiot enough to buy a 8400GS card from Asus, i had to try many times and finally NVkush from the iATKOS DVD proved very good, QE/CI work. The only thing that I can't get to work is the ALC889A audio. Tried some solutions but none of them worked. But i'm too lazy for that and as i have a SB Extigy at hand, i will go with it because i read somewhere that it works. Oh, and i have installed the NTFS driver from iATKOS DVD and it works very well too (no problems with old drives that i have connected - all work fast and stable). Yes Yes, tho i can't figure out how to make the ALC889A audio come alive.
GA-EP35-DS4 P35 + ICH9R Retail intall 10.5.2 using the Ls8-method described in this thread [8] then did an software update to 10.5.5 yes only sleep wakeup needs patch -do not work with keyboard or mouse, see post for install intructions...
GA-EP45-UD3P P35 + ICH10R Retail intall 10.5.2 using the mthod described in this thread[9] then did an software update to 10.5.5; yes sound needs patch, see same post for install intructions
GA-EP35-DS3P P35 + ICH9R Hardware:
  • AHCI enabled, JMicron enabled
  • SATA DVD & HDD drives

Installation:

  • Vanilla 10.5.0 updated to 10.5.5
  • Netkas v9
  • Kexts & patches:
    • Used LTL's Guide including LTL's pre-patched AppleHDA.kext for sound (ALC889A)

Sound Output Configuration: Select Internal Speakers in System Preferences for line out (sound output mapping issue?)

yes Yes, see notes for configuring sound output
GA-G31M-S2L Intel® G31 + ICH7 Chipset Installing iDeneb v1.3 - 10.5.5 Leopard OS x86 DVD:
  • Kernel section: SpeedStep (Intel/AMD/SSE2/SSE3);
  • Chipset section checked: ICHx Fixed
  • Fix section checked: ACPI-Fix; Cpus=1-Fix.

Hardware:

  • SATA DVD & HDD drives
  • onboard VGA card
  • onboard sound card (disabled in bios)
  • onboard Ethernet card (disabled in bios)
  • PCI phir. (enabled in bios)
  • USB mouse
  • Ethenet PCI RTL8139D
  • Firewire PCI 400 VIA VT 6307
  • GF 8400GS 256MB

NB: install system with PCI cards but without GF8400gs, then during 1 restart take out the PCI Ethernet card, then register system > go to network settings, look at hardware: Firewire there is!!! and make the second restart, during the 2 rr. put in motherboard Ethernet card, when you are in system, go to network settings, there must be available Your ethernet and FireWire both. Then downlaod kext for GF8XXX, install with kexthelper, and make 3rd restart. During the restart put your VGA GF8400 card in, and reconnect vga cable from onboard intel vga to external GF8400. I hope you will have success!

Not sure (for me it was failure) Did not try, i had Fireface 800 (install original drivers for MAC OS X from Fireface webpage)
Ga-ma78gm-s2h 700 SB + 780 Chipset Installing iDeneb v1.3 - 10.5.5 Leopard OS x86 DVD:
  • Kernel section: SpeedStep (Intel/AMD/SSE2/SSE3);
  • Chipset section checked: None
  • Fix section checked: None.

Hardware:

  • SATA DVD & HDD drives
  • X1950 Pro (Asus)
  • onboard sound (disabled in bios)
  • onboard Ethernet (disabled in bios)
  • USB Keyboard
  • USB mouse
  • Enabled AMD cool and quiet
  • SATA set to AHCI
Not Sure Still Making modification
GA-X58A-UD3R Rev 2.0 (FF Bios) Intel® X58 + ICH10R Chipset Installed Kalyway 10.5.2, then updated to 10.5.5:
  • Kernel section: Kabyl 64bit (Intel/AMD/SSE2/SSE3);
  • Chipset section checked: None
  • Fix section checked: None.

Hardware:

  • SATA DVD & HDD drives
  • XFX HD5770 (does'nt work OOB, use GMA Drivers while install)
  • onboard sound (not working OOB, use AppleHDA.kext)
  • M-Audio Delta 192 (not working OOB, use Envy24HT)
  • onboard Ethernet (works OOB)
  • USB Keyboard
  • USB mouse
  • SATA set to AHCI
No, Vanilla not working Sleep, restart needs patch. Use "update" flag while booting.

[edit] Intel

Hardware Name (alphabetical) Chipset Notes EFI/Vanilla kernel working Fully Working w/o Patch
Intel D945GCNL
  • Intel Dual Core Pentium, 2.2 GHz
  • Chipset - Intel ICHx (iDeneb 10.5.5)
  • Audio - No Selection
  • Ethernet - No Selection (Works Fine)
  • SMBios - Patch 667 (iDeneb 10.5.5)
  • Method of Install: OSX86 iDeneb 10.5.5
Working EFI, Vanilla Kernel
  • Did not test onboard video
  • used nVidia GeForce 8600GT 512MB - NvInjector 512mb (iDeneb 10.5.5)
  • Patch audio with package from (iPC 10.5.6 Final - ALC888)
Atom 3300 Intel BOXD945GCLF2 Installed into old G3 Tower Case EFI working Yes. All hardware functions including audio out, however the microphone port does not work. This is stock 10.5.5 from iatkos 5i DVD. The Dual Processor Atom 330 1.6ghz is rather snappy for a $85.00 motherboard CPU Combo.
DP35DP Intel P35 + ICH9 # Install Method: Kalyway 10.5.2 DVD, then install 10.5.5 update, after that install the driver(s)
  1. Audio Sigmatel STAC9274D Working with Apple HDA Patcher 1.16 and STAC9274D codec dump available at insanelymac forums
  2. LAN Intel Gigabit Ethernet working out of box
  3. USB working out of box for all ports and all devices
  4. FireWire works out of box
  5. IDE working, SATA controller working in AHCI mode, Native, detected as ESB2 or Unknown AHCI controller
  6. According to the IO Registry, some devices are not working, but everything works fine
  7. Optical drives, harddrives, ram and all pci slots work
  8. Installs from SATA DVD Drive
Working EFI, Vanilla Kernel Audio Requires Patching
DG35EC Intel G35 + ICH8 #Install Method: iAktos 10.5.5 DVD
  1. Audio ALC888S Working with Apple azalia In-built Codec. No need to install any audio patch.(If in iAktos 5i)
  2. LAN Intel® 82566DC Gigabit Ethernet Controller needed Intel82566MM.kext.
  3. Intel E7200 @ 2.53Ghz Detected as Core2Duo @2.53Ghz unknown.
  4. USB,FireWire Working OOB.
  5. SATA Set to AHCI. Working flawlessly.
  6. DVD drive On SATA is ready For installation and USE.
  7. PATA working.
  8. XFX 8600GT XXX work.With Nvkush and Efi-Strings.

(i am Not Getting 1366x768 in My 16" Widescreen Monitor.)

  1. iAktos 5i vanilla 9.5,Voodoo 9.5,fassl 9.5 kernel not working Choose 9.2 Toh kernel or Patch iDeneb 1.3 vanilla 9.5 kernel.
Working Efi. Not iAktos 5i Vanilla kernel but iDeneb vanilla Kernel Works. ALC888 doesn't work
865GSA Intel 865GSA original Mobo #Install Method: iAktos v5i 10.5.5 DVD
  1. Audio: Realtek AC97 works w/o patch
  2. LAN: Realtek RTL8139 -Select RTL8139 from the List
  3. Intel Pentium D 805 2.66 GHZ- Select SMBIOS'S DRIVERS - Apple Imac Driver
  4. Kernel -9.5.0 Voodoo
  5. ACPI - APCI option
  6. Disabler
  7. SATA- Intel SATA option
  8. VGA - Nvidia FX5500 256 MB- Titan Driver-1920x1080p resolution
  9. BootLoader- Chameleon v1
All Working (Sleeps, Restarts and shutdowns properly) Mainly SMBIOS , Network needs patching.. Audio doesn't need it..Audio works perfect OTB with iAktos

[edit] MSI

Mainbord Chipset Notes EFI/Vanilla kernel working Fully Working w/o Patch
MS-163A (notebook model) Intel
  • Install Method: Kalyway 10.5.2->10.5.3->10.5.4->10.5.5 (via software updates + shell script)

Everything is working fine, except sleep, all the PS2 audio in/out plugs and AirPort (using USBWirelessUtility instead).

Yes. Yes. Centrino Duo and 4GB RAM working.


Mainbord Chipset Notes EFI/Vanilla kernel working Fully Working w/o Patch
MS-7046 Rev 1.00 (ADVENT-MEDION OEM BOARD) Intel ICH6
  • So, this little one was a right bugger to deal with, but i have got this working, infact im writing this on it now.

So what we have here is OEM Board from MSI its a generic brand, but its usually found in Medion or Advent Desktop PCs. So how to install? Simple, Download the iDenib OS X 10.5.5 distro, burn it, plop it in the drive, run the install in verbose mode "-v" when you hit the installer, prepare your HDD, i have XP and 7 Triple booted, with dual bootloading just in case ;), once your in your customise settings....Choose Azailia Audio, Your GFX, this is running Nvidia 8500GT 256MB, with 1GB DDR SDRAM, P4 HT 550 3.4GHz, dont choose any smbios, choose ich for chipset, choose viarhine for onboard ethernet, and for the rest, have a tinker around, oh and make sure to enable in the bios usb 1.1 mode or otherwise your mouse wont work, and even thats buggy at times, if you dont click the buttons the mouse will play dead so you will have to do a hard reset if you havent got mac hardware plugged in that is, if there is anything else, i will update it, cause ive spent 6 hours getting this working, and my god its a pain in the butt!, but yeah if you have one of these generic boards or even have an advent, swap your gpu for the nvidia, cause you wont get it up and running with the standard ati radeon x600 pro that ships with the mbo.

Yes. and No, you might need to tinker around if you have a different version. Yes. Pentium 4 HT 550 3.4Ghz and 1GB DDR SDRAM working.

[edit] Shuttle

Hardware Name Chipset Notes EFI/Vanilla kernel working Fully Working w/o Patch
Shuttle SP35P2 V2 Intel P35 + ICH9R Using iDeneb v1.3 10.5.5
  • CPU: Core 2 Quad Q9550 2.83Ghz
  • Chipset: Intel P35 + ICH9R
  • Memory: 4 x 2G Ram
  • SATA: DVD & HD
  • Video Card: Zotac Gforce GT5250 1G DDR3 (Nvidia)
  • Audio: Realtek ALC888 only 2 channel works
  • USB works
  • Firewire works
  • ESATA not tested
  • LAN: Marvell 88E8056 works
  • Sleep works
  • Restart works
  • Shutdown works

  • Installed with the following checked in iDeneb 10.5.5
    • Audio: ACL888
    • Chipset: ICHx
    • Video: Nvidia 1G
Yes/Yes Yes

[edit] Processors

[edit] AMD

Model Notes Recognized as Fully Working w/o Patch
AMD Athlon 64 X2 4000+ Intel Core 2 Duo 3.7GHz [Voodoo Kernel v1 Rev A]
AMD Athlon 64 X2 4400+
AMD Athlon 64 X2 4800+ Used iDeneb distro 2.5GHz Unknown Yes, iDeneb with Kernel 9.4.0 Stage XNU

[edit] Intel

Model Notes Recognized as Fully Working w/o Patch
Intel Pentium dual core E2180 2,0 GHz Fully Working Core 2 Duo 2,0 GHz
Intel Core 2 Duo E2220 Fully Working Core Duo E2220
Intel Core 2 Duo E4600 2,4 GHz Fully Working Core 2 Duo E4600 2,4 GHz Yes
Intel Pentium 4 2.4 GHz, FSB 533MHz, Northwood, SSE2 Fully Working Pentium 4 2.4 GHz Yes
Intel Celeron D 325 2,5 GHz, FSB 533Mhz Fully Working Celeron D 325 Yes
Intel Core 2 Duo T5250 Fully Working 1.5 GHz Intel Core 2 Duo
Intel Core 2 Quad Q6600 Fully Working Quad CPU Q6600@ yes
Intel Core 2 Duo E7300 Fully Working Core Duo (dont remember) 2.66GHz Yes

[edit] Graphics Cards

Please specify if your card is AGP, Integrated, PCI or PCI-E.
Also, place chip and board manufacturer in their respective column.

[edit] AGP

[edit] ATI

Hardware Name Board-Manufacturer Notes QE / CI Resolution Fully Working w/o Patch
ATI Radeon 9200 SE AGP ATI 128MB no (?) 1280x1024 working, altered /Library/Preferences/SystemConfiguration/com.apple.Boot.plist

[edit] Nvidia

Hardware Name Board-Manufacturer Notes QE / CI Resolution Fully Working w/o Patch
GeForce FX 5500 256MB AGP Zotac
  • Used iDeneb v1.3 with NVInject 256 driver.
  • DVI out not tested (do not have cable or compatible monitor)
Both with NVInject 256 Yes. All resolutions supported by connected lcd monitor No
Nvidia GeForce FX5500 256 MB Nvidia works with Titan driver both QE/CI works..but No translucent menu bar All Resolutions upto 1080p No
GeForce 7800GS 256MB AGP BFG
  • NVInject, NVDarwin.
  • Needed to use DVI to D-Sub VGA adapter to get monitor resolutions recognized on VGA analog input.
  • DVI out to DVI input worked flawlessly.
With NVDarwin yes Yes. Full 1680x1050 on my 22" LG LCD. No
GeForce NX6200 512MB AGP MSI
  • NVInject, NVDarwin. Kalyway 10.5.2 Supports QE iDeneb 10.5.5 hasnt (yet)
  • DVI and VGA And Dual Monitor worked flawlessly.
With NVDarwin yes Yes. Full 1600x900 on my 20" Samsung LCD. yes
GeForce 5600GS 128MB AGP ASUS
  • NVInject.
  • Have not tested VGA, only have DVI monitors.
  • DVI out to DVI input worked flawlessly.
With NVDinject Up to 1280x1024 no problems, all standard resolutions seem to work. No
GeForce4 MX 440 64MB AGP MSI motherboard
  • Used Natit, haven't tried others.
  • VGA works perfectly.
No All resolutions No

[edit] PCI Express

[edit] ATI

Hardware Name Board-Manufacturer Notes QE / CI Resolution Fully Working w/o Patch
HD 2600 Pro Visiontek Install Method: http://www.insanelymac.com/forum/lofiversion/index.php/t107526.html Yes All Needs ATIRadeonX2000_Leopard patch,The previous link patch and ATI Radeon HD - 10.5.x-10.5.5 kexts
HD 3870 Asus EAH3870 Install Method: iDeneb v1.3 Yes Yes
X1550 PowerColor install Method: iDeneb v1.3 10.5.5 using X1300-X1550 drivers. No Max available to my monitor No CI/QE
X2300 ATI Install Method: Don't install a driver at installation. After installation, patch ATIRadeonX1000.kext Instructions at http://www.insanelymac.com/forum/index.php?showtopic=87983 Yes No. Users have claimed that 1280x800 no longer works when they patched the kext No - Needs patch for QE/CI to work

[edit] Nvidia

Hardware Name Board-Manufacturer Notes QE / CI Resolution Fully Working w/o Patch
Geforce 6600 NX 256MB MSI/Nvidea with NVinject no QE/CI (iatkosv5) QE/CI OK after removing NVinject and instal nvkush.kext (and use EFIstring 6600) All resolutions work No
Geforce 7300SE 256MB Nvidia used NVKUSH. NVinject didn't recognize it correctly QE/CI both work All resolutions work No
GeForce 7300SE 512MB nVidia Native Apple GeForce and NVDA Kexts with NVinject (iDeneb 10.5.5 install) QE/CI both work All resolutions work No
GeForce 7300GT 256MB nVidia Native Apple GeForce and NVDA Kexts
(post-10.5.2 Graphics Update)
QE/CI both work All resolutions work, Dual displays works great with both DVI and DVI-VGA adapter. Yes, with edited com.apple.Boot.plist.
Add EFI hex string using
[pcwiz's OSx86 Tools Utility]
7300GT 256MB DVI+VGA Zotac Used latest NVinstaller and EFI Studio Hardware Accelerated CI/QE All resolutions, dual displays works great. Needs the EFI string and NVinstaller.
GeForce 7900GT 256MB nVidia NVInject 256MB from iDeneb v1.3 QE/CI both work All resolutions work, dual displays work. Yes, with kext.
GeForce 8400GS 256 MB ASUS / nVidia Works with Efi strings, Efi Studio

DVI don't work properly

QE/CI both work All resolutions work No
GeForce 8400GS 512MB (Silent) ASUS / nVidia Works with NVinject 0.2.1 512mb

DVI work (no NVCAP etc. needed)

QE/CI both work All resolutions work No
GeForce 8400GS 512MB nVidia Geforce

(Id. 0422)

VGA port with NVinject 0.2.1 512 / NVdarwin 1.2.5

DVI needs NVCAP in info.plist. NVCAP to try: BAAAAAAAAgAAAAAHAAAAAA== / BAAAAAAABQAAAAAHAAAAAA== / BAAAAAAABgAAAAAHAAAAAA==

QE/CI both work All resolutions work No
GeForce 8800GT 512MB ASUS Works with NVdarwin 1.2.5 or EFi string or DSDT by roisoft QE/CI both work All resolutions work No
GeForce 8500GT 256MB nVidia Works with NVinject 256mb QE/CI both work All resolutions work No
GeForce 8800GT 512MB Gainward Works with EFI strings.
[Use EFI Studio]
QE/CI both work All resolution work No
GeForce 8800GTS 512mb Gigabyte Used NVinject 512mb QE/CI both work All resolution work No
GeForce 9400GT 512mb EVGA Used Aqua-Mac's NVIDIA 9 Series Driver Installer v2 [10] QE/CI both work All resolutions work, dual DVI No
GeForce 9800GT Ultimate 518mb Asus Works with NVinject 0.2.1. Couldn't get QE/CI to work with EFI Strings. Yes 640x480 - 1600x1200 only tested, and are working. No; Needs NVinject.
GTS 250 512MB eVGA Works with EFI String Full QE/CI Full Resolutions No

[edit] Integrated

[edit] Network Cards

[edit] Wireless

Interface Standard Device Manufacturer Notes Fully Working w/o Patch
PCI 802.11b/g WL-138g v2 ASUS OOB with BCM4318 chipset Yes
PCI 802.11b/g/n DWA-542 D-Link Works out of the box with iDeneb 10.5.5 but WPA does not work so I had to switch my network to WEP security. Yes
PCI 802.11b/g/n DWA-552 D-Link Works OOB with iDeneb 10.5.5, WPA works. Yes
PCI 802.11b/g/n DWA-552 D-Link Works OOB with iDeneb 10.5.5, WPA works but flakey (on reboot card requires running Network Diagnostic tool to connect); WEP works but it crashes the network after awhile; unencrypted works flawlessly; I want to know how the above got theirs to work using WPA Yes but has issues w/ security
USB 802.11b/g TEW-424UB Rev. 3.1R Trendnet Works flawlessly with iATKOS 5i (10.5.5) with the Realtek program installed. Yes
PCI 802.11b/g/n TL-WN851N TP-Link installed with iatkos i5. detected as airport card Yes
USB 802.11b/g/n TP-Link WN723N TP-Link Need to download drivers from here. Click on your version of Mac OS X, download, and install. $15 - $20 wireless internet solution. Works with Kalyway 10.5.2, iDeneb 10.5.5, and iPC 10.5.6 Yes

[edit] Wired (Ethernet)

Interface Manufacturer Notes Fully Working w/o Patch
EN-9230TX-32 GBit PCI Edimax Works without problems out of the box! Realtek RTL8169S-32 chipset. Very cheap card! (10$ retail) with OSX 10.4 driver included Yes - Bonjour is working properly
8111C Realtek Installed this drivers [11] No
3c509 3com Worked without issue Yes, including Bonjour
8139 Realtek Use driver from iAtkos 10.5.5 Fully Working w/Patch
8101 Realtek Works out of the box. Yes
WG311 Netgear OOB Yes, w/ Bonjour

[edit] Sound Cards

Hardware Name (alphabetical) Manufacturer Notes Fully Working w/o Patch
Sound Blaster Live! Creative Audio out single port working using kXAudioDriver-1.2b0 No
Intel HDA Audio Intel Use HDAPatcher along with a codec dump from linux No
Sound Blaster Live! Value

CT4670

Creative Output works - using kXAudioDriver-1.2b1

Input still dosen't work

No
POD Studio GX Line6 Use the Line6 monkey program to download the latest drivers. I removed AppleAzalia and put AppleHDA back in extensions. This works great on ideneb 1.3, input and output. If you are an electric guitar player, I would recommend getting this. Yes
Audiophile 2496 M-Audio Works! Input and Output, Volume control,with this drivers from audiodriverwriter based on ESI Juli@. No
Creative Xmod USB Creative It works without drivers. iDeneb 1.3 Yes
US-224 Tascam Works with official drivers Yes
Fireface 800 Fireface Works with official drivers Yes

[edit] Other Accessories

Hardware Type Hardware Name Manufacturer Notes Fully Working w/o Patch
USB TV Stick Terratec T3 Terratec Works OOB in all releases of MacOS (Retail,Kaliway iDeneb) with EyeTV and EyeTv Lite Yes
Fireware card 3-Port FireWire 400Mbps PCI (VIA VT6306 chip) Sitecom Works OOB Yes
Pen Tablet Bamboo Fun Wacom Works as a standard mouse would w/o any drivers - no pressure sensitivity or other special features (Ink won't work, either). Installing official drivers causes problems. iDeneb on a VIA board, AMD x64 SSE2 No
Bluetooth Dongle BTD-V201 Azio Working OOB yes
Integrated Bluetooth BCM-2406 Broadcom Working yes
Bluetooth Dongle DBT-122 D-Link Working yes
Fireware PCI card 400 Chipset VIA VT6307 Works without additional kexts. (During the OS installation uncheck the "Fireware remove" ) yes

This page was last modified on 25 June 2013, at 13:12.
This page has been accessed 409,097 times.
Powered by MediaWiki © 2015 OSx86 Project  |   InsanelyMac  |   Forum  |   OSx86 Wiki  |   PHP hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain   |   Privacy policy   |   About OSx86   |   Disclaimers