HCL 10.7.2/Desktops

From OSx86
Jump to: navigation, search
OS X 10.7.2
Hardware Compatibility

This is a hardware compatibility list ONLY for OEM desktop computers. We want to keep it as accurate as possible, but please, do not entirely rely on this list when buying a desktop. Don't forget to add how you got OSx86 running on your x86 desktop computer, and to use proper English. Please see the discussion page for proper instructions on how to input your system specs. Also, please contribute to the HCL 10.7.2 page, which should list a more granular view of compatibility. If your computer isn't listed, you should try it if you have a SSE2 or higher processor. Use vanilla kernel if it is supported.

  • ONLY add hardware that you have TESTED. Don't add hardware just because you think it might work.
  • Please add hardware into tables.
  • This is for 10.7.2 builds only.

Please list your computers in alphabetical order by manufacturer (Asus, Acer, Dell, HP, etc)

For how to edit the Wiki, please see this thread. Thank you!

Note: Please add whether your device supports QE, Quartz Extreme, graphics. Try playing a movie with Quicktime Player.

Contents

[edit] Acer

[edit] Aspire AX1800 (Core2Quad Edition)

  • Motherboard: Acer nForce 7100/630i chipset
  • Processor: Intel Core2Quad @2.5GHz
  • 4GB DDR2 RAM (Acer Stock)
  • Video: Nvidia GT320 (Stock)
  • Audio: On-Board Realtek ALC888s HD Audio
  • Method: iATKOS_L2 on DVD
  • cpus=1 ncpi=0x2000 PCIRootUID=0 for initial boot
  • Video QE/CI works DVI and HDMI 1920x1080 works stock.
  • npci=0x2000 kernel flags and PCIRootUID set to 0 in boot.plist to avoid PCI Begin freezes,
Things to select in Customize screen of iAtkos L2:

Chameleon 2.1
Graphics Enabler
Builtin Ethernet
FakeSMC
Disabler
RTC> RTC
IOPCIFamily
AHCI Sata
8xx HDA
889a HDAENABLER
CPU, Motherboard and Nvidia Gpu sensors

Do Not select any Ethernet or USB Kexts, As the stock apple kexts work OOB.
 
This is the boot.plist that seems to make everything work
(Add these, dont remove other ones)
	<key>GraphicsEnabler</key>
	<string>Yes</string>
	<key>Kernel Flags</key>
	<string>npci=0x2000</string>
	<key>Timeout</key>
	<string>5</string>
	<key>UseKernelCache</key>
	<string>Yes</string>
        <key>USBBusFix</key>
	<string>Yes</string>
        <key>PCIRootUID</key>
	<string>0</string>
        <key>PciRoot</key>
	<string>0</string>

[edit] Aspire X1800

  • Motherboard: Acer nForce 7100/630i chipset
  • Processor: Pentium Dual-Core E5400 @ 2.7Ghz
  • 4GB Memory
  • Video: Add on Zotac NVidia GeForce 210 1G
  • Audio: On-Board Realtek ALC888s HD Audio
  • Method: iATKOS_L2 on DVD
  • cpus=1 ncpi=0x2000 busratio=13.5 PCIRootUID=0 arch=i386 for initial boot
  • MacPro3,1 definition after install
  • nForceLAN.kext 0.64.2 with edited Info.plist setting DisableMSI to true, stops constant ethernet reloading
  • VoodooTSCSync.kext required for dual cpu usage
  • VoodooHDA for audio, patched 0.2.1 to ignore HDMI from video card http://www.insanelymac.com/forum/index.php?showtopic=220707
  • Video QE/CI works DVI and HDMI 1920x1080 with just GraphicsEnabler in boot.plist Chimera, on board video disabled, not tested
  • npci=0x2000 kernel flags and PCIRootUID set to 0 in boot.plist to avoid PCI Begin freezes
This is the boot.plist that seem to make everything work

	<key>CSTUsingSystemIO</key>
	<string>Yes</string>
	<key>DropSSDT</key>
	<string>Yes</string>
	<key>ForceHPET</key>
	<string>No</string>
	<key>EthernetBuiltIn</key>
	<string>Yes</string>
	<key>GeneratePStates</key>
	<string>Yes</string>
	<key>Graphics Mode</key>
	<string>1280x1024x32</string>
	<key>GraphicsEnabler</key>
	<string>Yes</string>
	<key>Kernel Flags</key>
	<string>npci=0x2000</string>
	<key>Timeout</key>
	<string>5</string>
	<key>UseKernelCache</key>
	<string>Yes</string>
  • SATA appears as unknown in but seems to work perfectly 3Gbs negotiated speed, 22 seconds to boot to login screen, from system beep

[edit] Aspire Aspire AM1900

  • Motherboard: Acer
  • Chipset: Intel G41
  • Processor: Pentium Dual-Core E5500 @ 2.8Ghz
  • 1GB Memory
  • Video: On-Board Intel GMA X4500
  • Audio: On-Board Realtek ALC662 HD Audio
  • BIOS Setting: Default
  • Method: Blangsak Lion V3 (Mac OS X 10.7.2) With the following options :
    • Chimera 1.5.4.1 (default x86_64 boot mode)
    • Audio \ VoodooHDA ALC662
    • Network \ Wired \ Lnx2Mac Realtek RT81xx
  • What is working = USB, Networking, Audio (front and rear jacks), Graphics (no QE/CI, native resolution not tested (my monitor is 1024x768))
  • no additional boot options passed into chimera

[edit] Fujitsu

[edit] ESPRIMO P2550

Install Method: iATKOS L2 10.7.2, updated to 10.7.5 using Software Update

System Type Chipset Notes
Fujitsu Esprimo P2550 Mini Tower NVIDIA MCP73PV Mainboard: D2950
  • Processor: intel® coreTM2 Duo E7500 (2c/2t, 2.93 ghz, 3 Mb, 1066 Mhz)
  • Audio: Onboard HD Audio (Realtek ALC663), Voodoo HDA
  • LAN: NOT WORKING
  • SATA & IDE: SATA working ok configured as ACHI in BIOS, Using Intel AHCI option.
  • Onboard GMA Graphics won't run QE/CI, using GeForce 8800 GTS with GraphicsEnabler = Yes
  • GeForce 8800 GTS, GraphicsEnabler = Yes, QE/CI working, Dual-Monitor working on DVI
  • How to install:
    1. Install iATKOS L2 10.7.2 with Chameleon 2 bootloader, GraphicsEnabler = Yes, Intel AHCI SATA
    2. Update to 10.7.3, 10.7.4 and 10.7.5 using Apple Software Update

[edit] Gateway

[edit] DX4850-57

  • Motherboard: Gateway h67 chipset
  • Processor: Intel Corei7-2600
  • 8GB Memory
  • Video: Nvidia GT 420
  • Audio: On-Board Realtek ALC 662 HD Audio
  • Method: UniBeast/Retail Lion Installer (From 8GB USB Stick)
  • MultiBeast to load graphics driver (Using EasyBeast option) and intel on-board ethernet
  • QE/CI working with resolution 2560 x 1440
  • Audio drivers here: http://www.osx86.net/downloads.php?do=file&id=1629
  • On-Board Card Reader working (Only tested with SD cards)
  • Wifi Card (Ralink 3090) will not work in Lion, despite all efforts. Will update when I find a solution. (For now, solution is to replace with DLink DWA-556 Atheros chipset PCI-E card).
  • Still booting from UniBeast USB stick because Chameleon (Chimera variant) won't work as bootloader. Not a significant drawback, though (Using Verbatim Store and Stay mini USB 8GB drive). Allows me to boot to Win7, Mac or Ubuntu.

Exactly the same problem too. Chameleon won't work as bootloader. Managed to get it to work once (no idea how, I think I tried a different bootloader) but then it just stopped working. Same specs other than a Nvidea GT530 2GB.

[edit] Hewlett Packard

[edit] HP Compaq 6000 Pro Small Form Factor PC

After Install, everything functions in 64bit mode, for some reason I had to load the installed as arch=i386 to get it to run properly.


[edit] HP Compaq dc7800 Pro Small Form Factor PC

http://h10010.www1.hp.com/wwpc/ca/en/sm/WF06b/12454-12454-64287-3328898-3328898-3459241-3747464.html?dnr=1

  • Install Method: iATKOS L2 10.7.2
  • Audio: Realtek AC97 (VoodooHDA)
  • Chipset: Intel Q35 Express
  • Ethernet: Intel Gigabit (Wired > Intel Gigabit)
  • USB: OOTB (No Patch Needed)
  • Video: (No Patch, able to boot with Native Kext 1024x768)
  • SATA: SATA non-AHCI
  • RAM: All DIMMs detected, supports 16GB max at DDR3 1066

Presented with waiting for root device error because initially tried AHCI SATA. Use SATA non-AHCI to work flawlessly.

[edit] HP Pavilion elite m9XXX Series

  • Retail install using unibeast thumb drive
  • Audio: Realtek ALC888 (VoodooHDA)
  • Ethernet: Intel Gigabit
  • Motherboard: IPIBL - LB (benicia)
  • Wi-fi: Internal non functional
  • USB: OOTB
  • Video: nVidia GT130
  • SATA: SATA AHCI
  • RAM: 6GB Tested

Using a DSDT make everything except wifi working fine.

[edit] HP Pavilion G3333l

  • Lion iATKOS L2 Installer with USB Flash installer and chameleon bootloader
  • Motherboard Setting: Drives Controller set to: AHCI
  • Processor Intel Dual Core
  • Onboard Lan with official Realtek driver RTL8169
  • Sound using VoodoHDA.kext
  • Graphics Driver Standard GPU Mac (not specific for 82G33/G31 Express Graphics Controller)
  • Combo update :
  * 10.7.3 Update
  * 10.7.4 Update
  * 10.7.5 Update

[edit] Foxconn

[edit] G41M-S

  • link1 http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16813186185
  • Install Method: rBoot 1.0.1 + 10.7 installer + 10.7.2 ComboUpdate
  • Multi-Beast 4.10: Easybeast, System Utilities, Chimera, Lnx2Mac, Kextbeast
  • Audio: Realtek ALC888 ICH7; kexts.com
  • Chipsets: North Bridge Intel G41 & South Bridge Intel ICH7
  • Ethernet: Device ID: 0X8168
    • Lnx2Mac Stable
  • Memory: 4GB/8GB only two dimm is allowed dispate having four slots.
  • USB: works fine
  • Video: Intel GMA 4500, kexts not support only standard resolution.
    • installs an ATI Radeon HD 6850 works but HDMI *see note below.
the onboard HDMI will works but with ATI Radeon 6850 you must enable 
HDMI output, add these lines to your org.chameleon.Boot.plist

<key>GraphicsEnabler</key>
<string>Yes</string>
<key>AtiConfig</key>
<string>Bulrushes</string>
<key>AtiPorts</key>
<string>4</string>

[edit] Lenovo

[edit] M57 SFF Desktop (Type 9181-CTO)

Install Method: iATKOS S1 10.7.1, Updated to 10.7.2 using Software Update

System Type Chipset Notes
Lenovo M57 9181-CTO Small Form Factor Desktop Northbridge Q35, Southbridge ICH9
  • Processor: Core 2 Duo E4600
  • Audio: Onboard HD Audio (ADI 1882), Voodoo HDA
  • LAN: Intel Gigabit Ethernet, Works Out Of Box
  • SATA & IDE: SATA working ok configured as ACHI in BIOS, Using Intel AHCI option.
  • Onboard GMA Graphics won't run QE/CI, using GeForce 8400GS with GraphicsEnabler = Yes
  • GeForce 8400GS, GraphicsEnabler = Yes, QE/CI working using Multibeast.
  • How to install:
    1. Install iATKOS S1 10.7.1 with Chameleon 2 bootloader, GraphicsEnabler = Yes, Intel AHCI SATA
    2. Run tonymacx86's Multibeast to enable QE/CI on discreen GeForce 8400GS.
    3. Update to 10.7.2 using Apple Software Update


[edit] Dell

[edit] Dell Optiplex 330

Install Method: iATKOS L2 10.7.2 bootable DVD, updated to 10.7.5 via Apple Software Update

Hardware Name Chipset Notes Patches Used 32/64bit working '"with patches
Dell Optiplex 330 Intel® G31 Express Chipset w/ICH7R
  • Intel® Core™ 2 Duo E6400 @ 2.13GHz
  • 4GB PC2-6400 DDR2-SDRAM (800MHz)
  • Intel® Graphics Media Accelerator 3000
  • ADI 1984 HD Audio
  • Broadcom BCM5787 LAN
  • D-Link DWA-123 H/W: D1
  • Western Digital 80GB SATA2 HDD
  • LG DVD-RW
  • USB 2.0
  • Monitor : 17" Acer AL1717 LCD Monitor
  • Boot loader - Chameleon
  • Kexts used : fakesmc.kext,NullCPUPowerManagement.kext
  • Audio - Working with Voodoo HDA
  • Video - Not working (Getting NVidia Geforce G210 that OOB)
  • SATA - AHCI in BIOS (Default)
  • Ethernet - Not working, no kext
  • Wireless - Install TP-Link WN821N V4 driver from here [1]
  • Sleep - Not working,
  • Restart/Shutdown - Working
  • OSX Lion start in 64 bit kernel by default
  • Update to 10.7.5 via Apple Software Update
Tick.png Tick.png

[edit] Dell Optiplex 755

Install Method: Vanilla install with instructions from www.insanelymac.com, updated to 10.7.2 with combo update.

Hardware Name Chipset Notes Patches Used 32/64bit working '"with patches
Dell Optiplex 755 Intel® Q35 Express
  • Processor: Core 2 Quad Q6600
  • Audio: Onboard HD Audio (ADI 1882), Voodoo HDA
  • LAN: Intel Gigabit Ethernet, Works Out Of Box
  • SATA & IDE: SATA working ok configured as ACHI in BIOS, Using Intel AHCI option.
  • using GeForce 8400GS 512MB with Hex
Tick.png Tick.png

[edit] Dell Optiplex 780

Hardware Name Chipset Notes Patches Used 32/64bit working with patches
Dell Optiplex 780 Intel Q45 Express w/ ICH10D
  • Intel Core 2 Duo E7500 @ 2.93Ghz
  • RAM: 3GB 1333 Mhz DDR3
  • VGA : Integrad Intel GMA4500 64Mb
  • Audio : ADI 1984A HDA onboard Full working
  • Network: Intel WG82567LM Full working
  • Graphic: working with NO QE/CI 1280x1024x32
  • Monitor : HP W2408" VGA Cable
  • Hard Disk : SATA 160Gb 7200 RPM HDD
  • DVD : DVD +/- RW TSSTCorp Sata TL-463A
  • USB, eSata: all work
  • Installed 10.7 Final with USB Pen creation + Chameleon 2.0-RC5-r755.pkg + Extra_Lion.pkg (followed Mald0n method on InsanelyMac [2])
  • Boot USB Pen and then create a MBR partition HFS+ journaled , then install as usual, Then install Chameleon , Extra_iMac9_1 and Kexts on HD
  • Bootloader - Chameleon 2 VS
  • Kexts used : fakesmc.kext,NullCPUPowerManagement.kext, ElliotForceLegacyRTC.kext (needed to avoid Bios Reset)
  • Audio - VoodooHDA.kext v. 2.62 (x86_64).
  • Video - no Kext - org.chameleon.Boot.plist - Graphics Mode=1280x1024x32 - GraphicsEnabler=Yes
  • SATA - AHCI in BIOS (Set by default on BIOS)
  • Ethernet - IntelE1000.kext
  • Sleep & Wakeup : Works , no Kext needed
  • OSX Lion start in 64 bit kernel by default
  • Update to 10.7.2 using Combo update, don't forget to rerun the Chameleon installer before restart
  • HAVE FUN P3P70
Yes Yes

[edit] Dell Precison 470/670

  • Install Method: OSXLatitude -> follow this link for all the necessary details.
  • Use a supported graphics card.
Hardware Name Chipset Notes Patches Used 32/64bit working with patches
Dell Precision 670 Intel® E7525 (ICH5) chipset
  • CPU: 2 x Intel dual-core Paxville Xeon 2.8GHz (only supported on XC837/XC838 motherboard)
  • RAM: 4GB DDR2-400 ECC
  • Video: PCIe x16 Twintech nVidia GeForce 9800GT 512Mo -> Ok with NVEnabler64 kext
  • Audio: built-in Intel AD1980 AC'97 SoundMax -> Ok with AC'97 kext (but buggy in 64bit mode)
  • Network: built-in Intel Pro1000/MT Gigabit Ethernet -> Ok with old (Tiger?) 32bit AppleIntel8254XEthernet kext v1.1.2 (unsupported in 64bit mode)
  • Hard Disk: 1 x SATA HDD 320GB 7200RPM
  • Installed retail Lion 10.7.2 with MyHack 3.1.2 + Bronya's 10.7 RC13 AMD kernel (vanilla kernel unsupported)
  • Full installation method + bootpack (DSDT + kexts) available at www.osxlatitude.com
  • Built-in Ethernet detected but not working (always down with "cable unplugged") with vanilla AppleIntel8254XEthernet kext. Use older version v1.1.2 instead.
  • Fully supported in 32bit mode only. Built-in Audio & LAN not supported in 64bit mode.

Issues

  • Adaptec SCSI controller not detected - no kext seem to exist
  • Audio unsupported in 64bit kernel mode (corrupted audio)
Tick.png Tick.png

[edit] Dell Studio XPS 435MT

Install Method: Using UniCrap and MultiCrap

System Type Chipset Notes
Dell Studio XPS 435MT, 2.66 Core i7 920, 12GB ram (Upgraded from stock)
  • Processor: Core i7 920
  • Audio: Onboard HD Audio (Realtek 888), Voodoo HDA (5.1)
  • LAN: Intel Gigabit Ethernet, Works Out Of Box
  • SATA & IDE: Using IDE mode with IOATAFamily.kext
  • using ATI Radeon HD 4850 512MB
  • How to install:
    1. Put 10.7.2 onto a USB drive using UniCrap
    2. Inject IOATAFamily.kext into /System/Library/Extentions on the USB drive and update the permissions using a kext utility.
    3. Run the installer
    4. Boot from now on with the USB drive (I still have yet to find out why bootloaders don't work on the HDD).
    5. Run MultiCrap and install support for ATI 48x0 Series.
    6. Download Voodoo HDA 5.1 and ATY_INIT.kext and place them in /System/Library/Extentions, then run kext utility to update the permissions.
    7. You should be good to go with dual monitor capabilities and working sound (5.1 surround does not work, front jack does).

[edit] Dell Vostro 200 (SlimTower)

Hardware Name Chipset Notes Patches Used 32/64bit working with patches
Dell Vostro 200 (ST) Intel® G33 (ICH9) Express chipset
  • CPU: Intel Core 2 Duo E8600 3.33GHz
  • RAM: 4GB 800MHz DDR2
  • Video: ATI Radeon Pro X1300/X1550 256MB
  • Audio: Realtek onboard ALC888 -> Ok with VoodooHDA kext
  • Network: Intel 82562V-2 10/100Mb built-in Ethernet -> Ok with AppleIntelE1000 or Intel82566MM kext
  • Hard Disk: 2 x SATA HDD 320GB 7200RPM
  • Card Reader: Internal-USB TEAC CA200 19-in-1 -> works OOB
  • Used unlocked BIOS 1.0.16 from www.bios-mods.com to provide HDD AHCI mode. With standard BIOS, configure RAID mode to get AHCI support.
  • Installed Lion 10.7.2 with MyHack 3.1.2
  • Full installation method + bootpack (DSDT + kexts) + EDP available at www.osxlatitude.com
  • Installation should work just the same on Vostro 200 Mini-Tower (MT)

Issues

  • No hardware acceleration for ATI X1300/X1550 under Lion, only full resolution support; fix still required or card needs to be replaced by low-profile, preferably fanless graphics card (nVidia GeForce GT610 or GT620 possible candidates)
  • Wake from sleep not working
Tick.png Tick.png

This page was last modified on 25 July 2014, at 18:37.
This page has been accessed 186,821 times.
Powered by MediaWiki © 2013 OSx86 Project  |   InsanelyMac  |   Forum  |   OSx86 Wiki  |   Mac Netbook  |   PHP hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain   |   Privacy policy   |   About OSx86   |   Disclaimers