User:Chris/Motherboards

From OSx86
Jump to: navigation, search

[edit] Motherboards I want

Hardware Name Manufacturer Notes Compatibility Fully working without patching
P4DUAL-915GL ASRock 478 (mATX) 800/533 SATA
spec buy
Works just as well as 10.4.3. Needed IONetworkingFamily.kext for Ethernet, AppleAC97Audio.kext for sound, and ApplePS2Controller.kext for PS/2 Keyboard/Mouse. Full resolutions and QE+CI support. Prescot P4 3ghz with HT ok on this board No
D865GLC Intel 478 (mATX) SATA
spec buy
Works great, as long as your ethernet and sound card drivers are properly installed on Windows. Yes/No


[edit] Notes for Ash

D865GLC Ebay listings


[edit] Motherboards compatible with 10.4.4

This table is based on this page as of 18:58, 25 April 2006.

Hardware Name Manufacturer Notes Compatibility Fully working without patching
P5P800 SE ASUS 775 Audio, networking and USB works without a hitch! OS X even automounted my LaCie USB Drive :) Yes
P5P800-MX ASUS 775 LAN, USB, PS2, Serial Port, Integrated Graphics(NO QE, NO CG, need to edit com.apple.boot.plist to change modes!), Audio(DOES NOT WORK), S-ATA, Dual-channel DDR 400 and the PCI-Slots work. Yes
P5GDC-Pro ASUS 775 It works great,only the integrated audio is not supported. Yes
P5WD2 Premium ASUS 775 Most devices works, except the following:
- Marvell GigaBit doesn't work, while the intel kind works on full duplex GB.
- Both of SIL3132 & ITE additional S-ATA/ATA controllers not supported.
- Integrated ICH7R chip didn't boot up on striped disks (HW & SW RAID also)
Most of them
P5RD1-V ASUS 775 Works x-cept for the ethernet and the videocard only 1024x768 possible, i overwrote the whole extensions folder with the folder from my OSX10.4.6 on a G5, and now ethernet shows up. But the videocard cannot be changed No
A8N-SLI Asus 939 Almost everything works with the NForce 4 chipset, except the Serial ATA hard drives and Built-In Network. Audio Out and Audio In (Mic) works. No
A8N-SLI Premium Asus 939 Almost everything works with the NForce 4 chipset, except the Serial ATA hard drives and Built-In Network. Does not detect Built in audio. No
P4G8X-Deluxe Asus 478 (ATX) Sound works, ethernet works with the modified AppleBCM5701Ethernet.kext found in the forums, USB works, FireWire works, SATA ( SII3112a ) dont work Yes, only onboard networking is needed to be patched
A8N-SLI Deluxe Asus 939 Almost everything works with the NForce 4 chipset, expect the Serial ATA hard drives and the onboard ethernet. Built in audio works like a charm without any patches and everything boots fine. No
A8N-VM CSM Asus 939 Installed fine; Onboard ethernet works; IDE work don't know about SATA. Audio doesn't work; Onboard Nvidia 6150 Video works (not accelerated) No
A8V-E Deluxe Asus 939 Installed fine with 10.4.5 patched DVD; Marvell Yucon Onboard Gigalan works, sound works fine but only the left channel, SATA and ATA works well. No
K8VSE Deluxe Asus 754 Installed fine; need to copy AppleVIAATA.kext for SATA Drives; Onboard Yukon ethernet not working; Sound works fine after copying AppleAC97Audio.kext and editing info.plist in AD198x.kext to ADS70; Had to copy IONetworking.kext for RTL8139 support as well as IOATAFamily.kext and ApplePS2Controller.kext No
P4C800 Deluxe Asus 478 (ATX) Sound works; no Audio In, Audio Out only on SoundMax AD1985 (sound output works on different jack, instead of working with the "out" jack works with the "in" jack), Firewire, USB, Onboard LAN does not work, SATA works perfectly, no power management No
P4P800 Asus 478 (ATX) Works just as well as 10.4.3. Onboard Ethernet not working, AppleAC97Audio.kext for sound, and ApplePS2Controller.kext for PS/2 Keyboard/Mouse. No
P5GD1 Pro Asus 775 All works well! Marvell 88E8053 LAN; Realtek ALC861 Intel HDA (but MIC & LineIn doesn't); PATA; SATA; USB Yes
P5GD1-VM Asus 775 Sound works (Line In doesn't), 10/100/1000 NIC, SATA, PATA, USB, QE/CI on internal video, PS/2 kbd/mouse, PCI-E video cards (check compatibility), Minor BIOS tweaking needed for CPU settings (depending on CPU) Yes
P5LD2-VM Asus 775 Works great. Had to install IOATAFamily.kext from 10.4.3 for SATA and AppleAzaliaAudio.kext for audio (no input), need also IONetworkingFamily.kext of 10.4.3 for network.Onboard Video works out of the box, CI / QE supported, 1600x1200x100 working. No
P5GL-MX Asus 775 Works great with patched 10.4.4 DVD. no audio -> get cheap CMI. OK for SATA, PATA, network, USB, PCI-E, PS2 kbd/mouse. No
AA8XE (Fatal1ty) Abit 775 Everything I've tried so far works. It recognizes the SATA drives, and they work but I don't know if you will be able to boot OSX from them. USB 2.0 works fine and IDE works great also. The sound card that comes with it (Realtek ALC880) should work, but you might need to patch it first. Otherwise this mobo works 100% great on the setup I have right now. Yes
KV8 Pro Abit 754 Installed fine and works great; no flaws; must install AppleVIAATA.kext for SATA support, Onboard NIC and Sound not working. Also had to use IOATAFAMILLY.kext andIONETWORKING.kext and IOUSBFAMILY.kext from 10.4.3 for anything to work perfect. (is there anywhere online to find these without goign throu 10.4.3 again? - i don't think so as it's illegal to publish kexts, you might try use Pacifist to extract the kexts from your original 10.4.3 developers dvd.) No
775DUAL-915GL ASRock 775 All works fine installed: IONetworkingFamily.kext, AppleAC97Audio.kext, ApplePS2Controller.kext from 10.4.3 install. Video (Intel GMA900) works out of the box at all resolutions with QE/CI. **still got that shutdown bug** No
P4DUAL-915GL ASRock 478 (mATX) 800/533 SATA
spec buy
Works just as well as 10.4.3. Needed IONetworkingFamily.kext for Ethernet, AppleAC97Audio.kext for sound, and ApplePS2Controller.kext for PS/2 Keyboard/Mouse. Full resolutions and QE+CI support. Prescot P4 3ghz with HT ok on this board No
939DUALSATA2 ASRock 939 Must use a SATA2 hard drive and modify AppleAHCIport.kext and AppleVIAATA.kext to get the sata2 controller chip working. The primary IDE channel also works with the IOATAFamily.kext from 10.4.3 but is only in PIO mode, really slow(but useful if you have a IDE CD/DVD drive). No onboard sound or network working.
K8M800-M7A Biostar 754 Boots up fine, onboard sound works, however onboard Ethernet does not Yes
P4M800-M7 ECS 775 Running with 10.4.3 extensions as suggested, plus IOUSBfamily and IONetworkingFamily. Onboard Ethernet doesn't work. Only left channel onboard audio (with AC97 extension copied over. Yes
K8NXP-SLi Gigabyte 939 both SATA controllers not working. AC97 audio works with proper kext and device id. LAN untested, but shows up in Network dialog box. Everything else seems to work, just as well as 10.4.3. No
GA-8IPE1000-G Gigabyte 478 (ATX) Everyting works. in 10.4.4 Yes
GA-8SIMLH Gigabyte 478 (mATX) IDE only Working well - except audio (Yes its SIS). Networking, USB, PS2, & serial ports are all good. Mostly
D865GLC Intel 478 (mATX) SATA
spec buy
Works great, as long as your ethernet and sound card drivers are properly installed on Windows. Yes/No
D865-PERL Intel 478 (ATX) Works great.. No need for anything .. Just install and enjoy :-) (No power management and sound only works in stereo mode) Yes
D915-GEV Intel 775 Works great. The only problem is sound in: doesn't works. Had to install IOATAFamily.kext from 10.4.3 for SATA and AppleAzaliaAudio.kext for audio. Onboard Video works out of the box, CI / QE supported, 1600x1200x100 working. No
D915-GMHL Intel 775 Works almost perfect. Only had to install ApplePS2Controller.kext for PS/2 Keyboard/Mouse from my working 10.4.3 Installation. I am using my GMA900 with full QE+CI support out of the box. No
D915-GUX Intel 775 Works very well. Needed IONetworkingFamily.kext for Ethernet, AppleAC97Audio.kext for sound, and ApplePS2Controller.kext for PS/2 Keyboard/Mouse. QE+CI support. Firewire works. $25 add2 card for second display with full resolution QE & CI. Yes
D945-GNTLKR Intel 775 With 10.4.4 drivers, IONetworkingFamily.kext from 10.4.3 for Built-In Ethernet.

Used IOATAFamily.kext from 10.4.3 for SATA. USB 2.0 works. Firewire works.

Sigmatel 9220 audio works with AppleHDA.kext from 10.4.3. Audio out the Line-In Port. Apple system profiler displays No built-in audio, but it works.

Onboard video works out of box with QE & CI and all resolutions available.
No
D945-PSN Intel 775 With 10.4.4 drivers, system has grayed out Built-In Ethernet in Network Prefs. Tried the IONetworkingFamily.kext from 10.4.3 and now Built-In Ethernet is available but upon selection it crashes system prefs. However, ethernet DOES WORK using the default DHCP setting.

Used IOATAFamily.kext from 10.4.3 for SATA. USB 2.0 works great. Firewire appears to be working in system profiler, but have not tested.

Audio out of the blue port works with AppleHDA.kext from 10.4.3. See this forum for details. Don't use AzaliaAudio or AC97.
No
915G COMBO-FR MSI 775 Works really perfect. Only had to install IONetworkingFamily.kext for Ethernet, AppleAzaliaAudio.kext for sound, and ApplePS2Controller.kext for PS/2 Keyboard/Mouse from my working 10.4.3 Installation. Im using my GMA900 with full QE+CI support out of the box. My X800XT PCIe does not work. No
LanPARTY NF4 Ultra-D DFI 939 nForce 4 SLI board (SLI is not enabled on this board but it exists all the same). work fine IDE, Firewire, sound ( with ac97 patch), USB just v1.1, SATA will work only if you edit AppleAHCIPort.kext No
SY-P4i865PE Plus Dragon 2 Soyo 478 (ATX) Onboard audio works great. Onboard LAN (Davicom 9102) isn't detected. I tried adding it to the Tulip kext, but it still doesn't work. SATA works fine. No

This page was last modified on 26 April 2006, at 22:46.
This page has been accessed 4,629 times.
Powered by MediaWiki © 2015 OSx86 Project  |   InsanelyMac  |   Forum  |   OSx86 Wiki  |   PHP hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain   |   Privacy policy   |   About OSx86   |   Disclaimers