HCL 10.12.6

From OSx86
Revision as of 13:50, 29 March 2018 by LuCyr04 (Talk | contribs)

(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search
macOS 10.12.6
Hardware Compatibility

This is a component level hardware compatibility list. We want to keep it as accurate as possible, but please, do not entirely rely on this list when buying hardware. Add which parts you have working in the categories listed below, or create a new category. Please keep alphabetical order inside the categories. The categories themselves are ordered by popularity. Please list any caveats or problems as well.

  • ONLY add hardware that you have TESTED. Don't add hardware just because you think it might work.
  • Please add hardware into tables.
  • This is for 10.12.6 builds only.

For how to edit the Wiki, please see this thread. Thank you!

You're looking for an Installation guide? see here

Note: For suggestions about table headings, please join the discussion here.

Contents

[edit] Motherboards

[edit] Abit

Hardware Name Chipset Notes Patches Used

[edit] Alienware

Hardware Name Chipset Notes Patches Used

[edit] Asrock

Hardware Name Chipset Notes Patches Used
G41M-VS3 R2.0 G41/ICH7 Upgraded from 10.12.5 with no problems.

Components used:

  • ASROCK G41M-VS3 R2.0 BIOS 1.90
  • Intel Core2 Duo E8600 @ 3.33 MHZ
  • Kingston RAM 4GB DDR3
  • GT 710 2GB GDDR3
  • Western Digital 1TB
  • TP-LINK WN851

System Status:

  • Shutdown Tick.png
  • Restart Tick.png
  • Sleep Tick.png
  • USB 2.0 Tick.png
  • Ethernet built-inTick.png
  • WIFI: Tick.png
  • GPU: GT710 Tick.png
  • Audio: Tick.png
  • Siri: Tick.png
  • iCloud/App Store Tick.png

CPU must support SSE4,1 instructions set

  • E8600 / QX96**

GT710 with web driver Kexts used in EFI/Clover/Kext/Other/:

  • FakeSMC.kext v6.25.1426
  • AtherosL1cEthernet.kext

Patched or external kexts used in System/Libray/Kext/:

  • IO80211Family.Kext/AirportAtheros40.Kext
  • VoodooHDA.kext

EFI Install Settings:

  • Install Clover in ESP
  • CloverEfi 64 Bits BiosBlock IO
  • EMUVariable Uefi-64*
  • OsxAptioFixDrv64
  • PartitionDXE
  • Install scripts

Clover Config sections:

  • Boot: boot/kext-dev-mode=1, nvda_drv=1
  • ACPI: Apply all DSDT patches recommended by Clover 2V K, Drop OEM, Generate P-C States
  • Graphics: All unchecked; add custom EDID of your Display
  • Kernel and Kext Patches: Apple RTC
  • SMBIOS: iMac10,1 / Board-ID: Mac-27ADBB7B4CEE8E61

Patches applied to Kexts:

  • Change IO80211Family.Kext/.../AirportAtheros40.Kext/info.plist/ ... / IONameMatch 168c,2a to 168c,2d

[edit] ASUS

Hardware Name Chipset Notes Patches Used
P5Q SE/R Intel® P45 Express Chipset

[edit] My Setup

  • Xeon E5450
  • 4x2GB DDR2 800MHz
  • SSD Crucial MX200 500GB for OS
  • GeForce 8600 GT 256MB

[edit] Not working Cross.png

  • Hibernate
  • Some back panel jacks
  • Jacks from front panel

[edit] Working Tick.png

  • Everything else
  • 1005 BIOS, enable AHCI, enable both ACPI options.
  • Clover r4xxx
  • DSDT + config.plist + kexts: https://goo.gl/m7Xh7R
  • Audio: ALC1200: AppleALC.kext + Lilu.kext + layout-id 5
  • Network: Atheros L1e: AttansicL1eEthernet.kext
  • USB: Custom DummyUSBEHCIPCI.kext for disabling port limits
  • PS/2: VoodooPS2Controller.kext
  • SMBIOS: MacPro5,1 or iMac10,1
  • -nehalem_error_disable is needed only for MacPro5,1 SMBIOS.
  • npci=0x3000 is needed only for Xeon CPUs
  • Edit Acpi/SSDT and Cpu sections for CPU power management, don't use my settings if you have different CPU.
  • Edit DSDT: Remove last 2 CPUs from PR if you have Core 2 Duo, edit DSM from GFX0 with your card or remove the DSM.

[edit] Biostar

Hardware Name Chipset Notes Patches Used

[edit] DFI

Hardware Name Chipset Notes Patches Used

[edit] EVGA

Hardware Name Chipset Notes Patches Used

[edit] Foxconn

Hardware Name Chipset Notes Patches Used

[edit] Gigabyte

Hardware Name Chipset Notes Patches Used
GA-H97M-D3H Intel® H97 Express Chipset

[edit] "My Setup”

  • GA.H97M-D3H
  • i5 4590
  • 4x4GB Kingston Hyperx DDR3
  • SSD Kingston SH103S3 120GB HyperX Savage
  • SSD Kingston SV300
  • SSD Kingston SV300
  • WDC 1GB
  • WDC 500GB
  • USB 2 and 3
  • NVIDIA GT750ti - 2GB RAM DDR5
  • DVD LG
  • Keyboard wifi Microsoft ARC

[edit] Working

  • Everything. I haven't tested

[edit] 'Not tested

  • Hibernate
  • Boot: UEFI Boot Mode
  • Audio: Realtek ALCxxx - ALC892
  • Disk: Intel Generic AHCI SATA
  • Misc: FakeSMC v6.25-333-g05e0f4be.1759
  • Misc: FakeSMC Plugins v6.25-333-g05e0f4be.1759
  • Misc: FakeSMC HWMonitor Application v6.25-333-g05e0f4be.1759
  • Network: Realtek - Realtek RTL8111 v2.0.0
  • USB: 7/8/9 Series USB Support
  • Bootloaders: Clover v2.4k r3173 UEFI Boot Mode
  • System Definitions: Imac 14,2
Gigabyte GA-B85M-D3H rev. 2.0 Intel® B85 Chipset

[edit] My Setup

  • Gigabyte GA-B85M-D3H rev. 2.0
  • i3 4350
  • 4x4GB Samsung DDR3 @ 1600 MHz
  • Plextor M5 Pro 128GB SSD

[edit] Working

  • Everything except sleep. Suddenly wakes up, freezes, restarts.

[edit] Not Working

  • Sleep
  • VGA
  • I haven't tested HDMI audio
  • RealtekALC.kext (ALC892)
  • RealtekRTL8111.kext
  • FakePCIID.kext and FakePCIIDXHCIMux.kext
  • System definition iMac 14,2
  • Resolution higher than 1920x1080 works with mac-pixel-clock-patch-V2
Gigabyte GA-Z270-Gaming K3 Intel® Z270 Chipset

[edit] My Setup

  • Gigabyte GA-Z270-Gaming K3 (rev. 1.0)
  • Intel Core i5-7600K
  • 2x8GB Ballistix Sport LT BLS2C8G4D240FSCK @2400
  • Samsung SSD 850 EVO 500GB
  • Gigabyte GeForce 210 (PCIe Graphics)
  • RME AIO (PCIe Soundcard)
  • UAD Solo (PCIe DSP Card)

[edit] Working

  • USB: all ports
  • SATA: all ports
  • Ethernet Killer E2500 LAN chip
  • PCIe Bus: all slots (tested with GeForce 210, RME AIO and UAD)
  • Sleep, Wake: works (in Clover only provide: darkwake=1 and dart=0)
  • Graphics: Dual Heading works (with GeForce 210, in Clover only provide: nvda_drv=1)
  • Graphics: Internal Graphics Intel HD630 deactivated (dual heading can't be made possible with acceptable investment of lifetime, I went for that GeForce 210 card instead: 40€!)
  • Hibernation: not tested yet
  • HDMI Sound: not tested yet
  • Audio: Realtek ALC1220 not installed (b/c of running RME AIO)
  • Remarks: Stable installation of Sierra 10.12.6. I had to read a few pages here and there (I would provide them, but it looks like, there is heavy word filter here in this wiki), but it was a lot more simple than my EP35DS3 10yrs ago, where I even set my DSDT. I had to replace the EB36 DS3 now, b/c of Ableton 10's requirements.

For some reasons far away from my imagination, this Wiki seems to block and censor certain words (products) from other sites as spam. When nameless2k and I started to work on EPOS and matching SlimBuilt-PreBoot disks for Snow Leopard ten years ago, this just wasn't the case. Sad, guys. Information should be free and know-how should never be censored!

0. UEFI BIOS Preparation

  • System (BIOS Version): F8
  • System (BIOS Date): 07/06/2017
  • BIOS (Windows 7/10 Features): Other OS
  • BIOS (Storage Boot Option Control): UEFI
  • Peripherals (Initial Display Output): PCIe 1 Slot (or whatever slot you installed your graphics card into)
  • Peripherals (Onboard LAN Controller): Enabled
  • Peripherals (USB 3.0 DAC-UP 2): Normal
  • Peripherals/USB Configuration (Legacy USB Support): Enabled
  • Peripherals/USB Configuration (XHCI-Hand-Off): Enabled
  • Peripherals/USB Configuration (USB Mass Storage Driver Support): Enabled
  • Peripherals/SATA and RST Configuration (SATA Controllers): Enabled
  • Peripherals/SATA and RST Configuration (SATA Mode Selection): AHCI
  • Peripherals/SATA and RST Configuration (Aggressive LPM Support): Enabled
  • Chipset (VT-d): Disabled
  • Chipset (Internal Graphics): Disabled (don't try it with 2 Monitors, it's just not worth the life time)
  • Chipset (Audio Controller): Disabled (you may try to get this running, but it was just not needed by me)
  • Power (Platform Power Management): Disabled

1. Installation

  • created bootable pen drive with UnBeas (version 7.1.1)
  • used USB 3.0 for the pen drive (only the red port on the back works during installation, otherwise take the USB 2.0 ports, but that takes a bit longer)

2. Post Installation

2.1. MulBeas configuration (version 9.2.1):

  • Quick Start: UEFI Boot Mode
  • Drivers (Disk): Intel Generic AHCI SATA
  • Drivers (Misc): FakeSMC v6.25-333-g05e0f4be.1759
  • Drivers (Misc): FakeSMC Plugins v6.25-333-g05e0f4be.1759
  • Drivers (Misc): FakeSMC HWMonitor Application v6.25-333-g05e0f4be.1759
  • Drivers (Misc): NullCPUPowerManagement v.1.0.0d2
  • Drivers (Network): AtherosE2200Ethernet v.2.2.1
  • Drivers (USB): Increase Max Port Limit 200 Series
  • Bootloaders: Clover v2.4k r4173 UEFI Boot Mode
  • Customize (Graphics Configuration): Inject NVDIA (only!!!)
  • Customize: (SSDT Options): (none)
  • Customize: (System Definitions): iMac 14,2
  • then click Build

2.2. Clover Configurator:

  • ACPI (Generate Options): Generate PStates, Generate States
  • Boot (Arguments): darkwake=1, dart=0, nada_drv=1
  • SMBIOS (Up/Down Arrows, on the right): select iMac 14,2
  • SMBIOS (Serial Number): click "Generate New"

Enjoy.

Gigabyte GA-B85M-D3H rev. 2.0 Intel® B85 Chipset

[edit] My Setup

  • Gigabyte GA-B85M-D3H rev. 2.0
  • i3 4350
  • 4x4GB Samsung DDR3 @ 1600 MHz
  • Plextor M5 Pro 128GB SSD
  • Gigabyte GeForce GTX 1050 OC 2GB [GV-N1050OC-2GD]

[edit] Working

  • Everything. I haven't tested HDMI audio
  • RealtekALC.kext (ALC892)
  • RealtekRTL8111.kext
  • FakePCIID.kext and FakePCIIDXHCIMux.kext
  • System definition iMac 14,2
  • Nvidia Web Drivers
  • Clover parameter SystemParameters/NvidiaWeb=YES
  • Lilu.kext
  • NvidiaGraphicsFixup.kext
  • Integrated video disabled
Gigabyte GA-Z97X-Gaming 5 Intel® Z97 Express Chipset Updated to 10.12.6, had a problem with the Nvidia card but

I solved it with Lilu.kext and Nvidiagraphicsfixup.kext injected by clover. Patched audio with clover also.

[edit] My Setup

  • Gigabyte Z97X gaming 5
  • i7 4970k
  • 8gb Corsair Vengeance 1600mhz
  • 320gb hdd
  • 80gb hdd
  • 1tb hdd

[edit] Working

  • Sleep
  • Shutdown
  • Reboot
  • Audio
  • USB 3
  • USB 2
  • LAN
  • GPU
  • All CPU speedsteps

[edit] Not Working

  • Hibernate
  • Lilu.kext
  • Nvidiagraphicsfixup.kext
  • AppleALC.kext
Gigabyte GA Z97 HD3 (rev. 1.0) Intel® Z97 Express Chipset My Setup
  • Intel Core i3 4360
  • Gigabyte GA Z97 HD3
  • 8 GB RAM Samsung 1333MHz
  • SATA3 HDD WD 500GB
  • Integrated video intel HD 4600

Working

  • Sleep
  • Shutdown
  • Reboot
  • Audio (AppleALC.kext, layout =11 only fine)
  • USB 3.0
  • USB 2.0
  • Ethernet
  • GPU
  • All CPU speedsteps
  • Hibernate
  • USB Bluetooth 4.0 dongle CSR 8510 A10
  • Wi-Fi PCI-e card Tp-link WN 881 ND Atheros AR 9287.

Not working

  • Audio RealtekALC887 working with problems.
  • AppleALC.kext
  • FakePCIID_Intel_HD_Graphics.kext
  • FakeSMC.kext
  • RealtekRTL8111.kext
  • FakePCIID.kext
  • IntelGraphicsFixup.kext
  • Lilu.kext
  • USBInjectAll.kext
  • Shiki.kext

[edit] Intel

Hardware Name Chipset Notes Patches Used

[edit] MSI

Hardware Name Chipset Notes Patches Used
970A-G43 AMD 970 Working
  • Sound output
  • LAN
  • USB2
  • USB3
  • Shutdown
  • Restart
  • SATA

Not working

  • Sound input (only white noise)

Untested

  • Sleep
  • Hibernation
  • Overclocking
* UEFI Boot
  • Clover r4369
  • OsxAptioFixDrv64
  • PartitionDXE
  • bootarg = -v slide=0 dart=0 ncpi=0x3000 keepsyms=1 debug=0x100 EHCIAcquire=Yes USBLegacy=Off
  • SMBIOS: MacPro5,1

[edit] PCWARE

Hardware Name Chipset Notes Patches Used

[edit] QUO

Hardware Name Chipset Notes Patches Used

[edit] Supermicro

Hardware Name Chipset Notes Patches Used

[edit] Zotac

Hardware Name Chipset Notes Patches Used

[edit] Graphics Cards

Please specify if your card is PCI-E or Integrated.
Also, place chip and board manufacturer in their respective column.

[edit] PCI-E

[edit] AMD/ATI

Model Board-Manufacturer Notes QE/CI Output Dual display
R7 360 2GB Sapphire Nitro
  • Using Lilu.kext and WhateverGreen.kext
  • Without -radoff or -radvesa
  • FakeID set to HD 7790 (0x665C)
Yes Tested OK with DVI-A Untested

[edit] nVidia

Model Board-Manufacturer Notes QE/CI Output Dual display
GeForce GTX 1050 OC 2GB [GV-N1050OC-2GD] Gigabyte
  • Integrated Haswell video disabled
  • Lilu.kext
  • NvidiaGraphicsFixup.kext
  • NvidiaWeb=true in Clover
  • First boot after install Nvidia web drivers doesn't work DP, you should boot either with DVI or HDMI, but next boot all ports works
Yes
  • HDMI
  • DP
  • DVI
  • Tested DP with HDMI and DP with DVI
Yes
EVGA GeForce GTX 1060 3GB GAMING EVGA Yes Tested OK w/ two DP connections Yes
GeForce 8600 GT 256MB Gigabyte
  • Native Support Tick.png
  • Web Driver Tick.png
  • Metal support Cross.png
Tick.png
  • 2 x DVI Tick.png
  • S-Video (not tested)
Tick.png
Quadro FX 580 512MB nVidia
  • Native Support Tick.png
  • Web Driver Tick.png
  • Metal support Cross.png
Tick.png
  • DVI Tick.png
  • 2 x DP (not tested)
Not tested

[edit] Integrated

[edit] INTEL

Model Board-Manufacturer Notes QE/CI Output Dual display
Intel HD 4600 Integrated Video Haswell Full working
  • HDMI,
  • DVI
YES

[edit] Network Cards

[edit] Wireless

Interface Standard Device Manufacturer Chipset Notes
USB IEEE 802.11n, IEEE 802.11g, IEEE 802.11b DWA-131 D-Link Realtek 8192cu There are several existing version of this device (A, B and E). I purchased mine this week (oct 2017) and it is a "E". OsX drivers are not on the included discs but available here : http://www.dlink.com/fr/fr/support/product/dwa-131-wireless-n-nano-usb-adapter. Procedure is : don't plug your device, install the driver, then plug your device in. The dongle is tiny (no ugly antenna) it is not too expensive and it works great.

[edit] Wired (Ethernet)

Interface Standard Device Manufacturer Notes

[edit] Sound Cards

Interface Hardware Name Manufacturer Notes
Realtek ALC887 Integrated sound card Realtek Realtek inc. Install AppleALC.kext and Lilu.kext to /CLOVER/kexts/10.12., and to Other.

In info.plist add line layout 3, 5, 7, 11, 13, 17, 18, 33 in section sound. Select only one.

[edit] Webcams

Interface Hardware Name Manufacturer Notes
USB C920 Logitech OOB

[edit] Bluetooth

Interface Item Description Manufacturer Chipset Notes
CSR 8510 A10 USB Bluetooth 4.0 usb dongle Cambridge Silicon Radio CSR 8510 Native

[edit] USB 3.0 Cards / Adapters

Type Name Manufacturer Notes

[edit] Keyboard & Mouse

[edit] Wireless

Interface Item Description Manufacturer Model No Notes

This page was last modified on 29 March 2018, at 13:50.
This page has been accessed 75,233 times.
Powered by MediaWiki © 2015 OSx86 Project  |   InsanelyMac  |   Forum  |   OSx86 Wiki  |   Mac Netbook  |   PHP hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain   |   Privacy policy   |   About OSx86   |   Disclaimers