HCL 10.5.1

From OSx86
Revision as of 19:51, 23 December 2007 by Kernalzero (Talk | contribs)

Jump to: navigation, search

This is a component level hardware compatibility list. We want to keep it as accurate as possible, but please, do not entirely rely on this list when buying hardware. Add which parts you have working in the categories listed below, or create a new category. Please keep alphabetical order inside the categories. The categories themselves are ordered by popularity. Please list any caveats or problems as well.

  • ONLY add hardware that you have TESTED. Don't add hardware just because you think it might work.
  • Please add hardware into tables.
  • This is for 10.5.1 builds only.

Contents

Motherboards

A comprehensive list of possible Intel chipsets

PLEASE INCLUDE THE SOUTH BRIDGE TOO .

Abit

Hardware Name Chipset Notes EFI/Vanilla kernel working Fully Working w/o Patch
AW9D-MAX Intel 975X Chipset
  • BIOS version: aw9d15 (ver.15)
  • Install method: Kalyway Make Bootable Leopard HDD CD, BrazilMac 10.5.1, pc_efi_v80
  • Onboard audio works after patching AppleHDA
  • 2x Gigabit LAN both work out of the box
  • Northbridge and JMicron work out of the box
  • Silicon Image (for SATA drives 5-7) require Universal Binary here
  • Some shutdown and restart problems
Unknown Everything works ; audio needs patching
. .

ASRock

Hardware Name Chipset Notes EFI/Vanilla kernel working Fully Working w/o Patch
Conroe 1333 Intel 945G Chipset
  • Install method: ToH + EFI v8
  • BIOS version 1.10
  • Audio working with AppleAC97Audio.kext and AppleAzaliaAudio.kext from BrazilMac 9a581
  • Audio working output only (2 ch)
  • GMA950 works with AppleIntelIntegratedFramebuffer.kext from Uphuck but suffers mouse tearing and some glitches
  • Integrated Gigabit Ethernet doesn't work
  • SATA and IDE working
EFI v8 + Vanilla kernel working No: GMA950 graphics are glitchy, audio output only, and ethernet doesn't work
. . . .

ASUS

Hardware Name Chipset Notes EFI/Vanilla kernel working Fully Working w/o Patch
A8N (non-deluxe) nVidia nForce4 SLI Chipset Not working (installation hangs and only 128GB HD space available) No Not working
A8N-SLI nVidia nForce4 SLI Chipset
  • Install method: Zephyroth 10.5.1 AMD DVD on MBR partition (set as active using this guide
  • BIOS version 1014
  • Audio works out of the box
  • LAN working using forcedeth
  • Have to remove GeForce kexts to boot
  • SATA and IDE working
Unknown LAN needs patching
A8N-VM CSM nForce 430
  • Integrated GeForce 6: untested
  • Audio: SoundMax ADI AD1986A (works with Azaila patch from 10.4.9)
  • LAN: built-in nForce Ethernet NOT working
  • Install Method: AMD New Leo
No EFI Built-in nForce Ethernet NOT working
A8V VIA K8T800 Pro Chipset
  • Install method: Mix of Prawker's and BrazilMacs with original Tiger install
  • Onboard Audio works with AppleAC97Audio.kext by pat (from Tiger)
  • Ethernet works with skge.kext
  • For Adobe CS3 had to replace AppleSMBIOS with version 1.0.6
No (no vanilla support on AMD) Ethernet and audio need patching
Commando Intel i965 (ICH8R) + JMicron Chipset
  • Install method: Retail Leopard DVD + EFI
  • Onboard audio ADI1988B not working
  • Marvell Yukon LAN needs skge.kext
  • For JMicron use JMicronATA.kext
EFI v8 + Vanilla kernel working Audio doesn't work ; LAN and JMicron need patching
M2N-E SLI nVidia nForce 500 SLI Chipset
  • Audio works out of the box
  • LAN not tested but it says it works
Unknown LAN not tested ; everything else works
P5B Deluxe - WiFi Intel P965 Chipset
  • Install method: BrazilMac patched Original OS X (installed over Tiger 10.4.10)
  • Audio working after patching AppleHDAAudio.kext with board device ID
  • Both Marvell LAN ports working, one works out of the box, other needs patching
Unknown Audio and one LAN port need patching
P5K Deluxe / WIFI AP Intel P35 Chipset
  • Install method: iATKOS + EFI
  • BIOS version 0603
  • Audio not tested (haven't looked into any patches)
  • Onboard Realtek LAN controller working out of the box
  • Onboard Marvell LAN not tested
  • SATA and IDE working (you have to set SATA to AHCI mode in BIOS)
  • Onboard Wireless not tested
EFI working Audio and Marvell LAN not fully tested
P5K PRO Intel P35 Chipset
  • Install method: BrazilMac + EFI v8
  • BIOS version 0501
  • Audio working with ALC833 Taruga Patch 1.9
  • Marvell LAN fully working
EFI v8 working Audio needs patching
P5LD2-VM Intel G945 Chipset
  • Install method: ToH RC2
  • ALC882 audio works with Taruga's ALC Patch
  • LAN works out of the box
Unknown Audio needs patch
P5VDC-MX VIA P4M800 PRO + VIA VT8251 Chipset
  • Install method: ToH Leopard 10.5 + 10.5.1 Update with kernel removed
  • Onboard audio not working (3 seconds of sound then cuts out), tried patches
  • ViaRhine LAN fully working
  • IDE working fully
  • SATA only Port 1 works and have to modify AppleVIAATA.kext with VEN/DEV ID
EFI v8 working ; vanilla kernel not working Audio doesn't work ; SATA has issues
P5WDG2 WS Pro Intel 975 + ICH7 Chipset
  • Install method: BrazilMac + EFI v8
  • BIOS version 805
  • Audio disabled (but should work with Azalia driver)
  • Marvell Yukon 8001 LAN needs this driver
  • Marvell Yukon 8052 LAN needs this driver
EFI v8 working LAN and maybe audio needs patching
P5W DH Deluxe Intel 975X Express Chipset
  • LAN working out of the box
  • Audio requires AppleHDAPatcher
  • FireWire works
  • Install methods: ToH and BrazilMac + EFI
EFI 8 + Vanilla kernel working No: Audio requires patching
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Biostar

Hardware Name Chipset Notes EFI/Vanilla kernel working Fully Working w/o Patch
NF325-A7 nVidia nForce3 250
  • Install method: Zephyroth 10.5.1 AMD DVD
  • BIOS version 8/26/05
  • Realtek ALC655 audio working after adding device ID to info.plist
  • Onboard LAN not tested
  • SATA and IDE working
  • Had to run fdisk fix and remove nVidia and GeForce kexts to boot
Unknown Audio needs patch

DFI

Hardware Name Chipset Notes EFI/Vanilla kernel working Fully Working w/o Patch
Infinity nForce4 Ultra nVidia nForce4 Ultra
  • Audio and LAN working out of the box
  • Install method: ToH - AMD New Leo
Unknown Seems to be fully working without patching
. . . .

Epox

Hardware Name Chipset Notes EFI/Vanilla kernel working Fully Working w/o Patch
EP-5EPA+ Intel i915P + ICH6R Chipset
  • Install method: BrazilMac
  • BIOS version 04.12.22 (4C22)
  • Audio working with AppleAC97.kext patch from BrazilMac postpatch (ALC850)
  • LAN working with skge.kext patch (Marvell 88E8001 gigabit network)
  • System sometimes hangs during screen detection (button in Display preferences)
  • Have to boot with BrazilMac DVD in the drive
  • USB working out of the box
Audio and LAN need patching ; bootloader issues Vanilla kernel doesn't work
. .

Foxconn

Hardware Name Chipset Notes EFI/Vanilla kernel working Fully Working w/o Patch
45CM Intel 945GC
  • Audio working alc883 pkg
  • LAN: Works out of box
  • Install method: brazilmac/onetrack method efi v52
EFI Working Audio requires patch
. . . . .

Gigabyte

Hardware Name Chipset Notes EFI/Vanilla kernel working Fully Working w/o Patch
GA-965P-DS3 Intel P965 Express + ICH8 Chipset
  • Install method: Leopard flat (BrazilMac + EFI v8 also working)
  • BIOS version F12, MoBo Rev. 1
  • Audio Stereo working with Azalia, Mic input works
  • LAN working 100% after Info.plist tweak
  • SATA and IDE working
EFI v8 working Audio and LAN need some patching
GA-P35-DS3P Intel P35 Chipset
  • Audio works with ALCinject.kext and AppleHDA.kext
  • Headphone out on front panel and digital out on back tested, both inputs show up but not tested
  • LAN working out of the box
  • Install method: BrazilMac + EFI | socal swimmer's guide here
Unknown No: Only audio requires patch
GA-945GCMX-S2 Intel 945G Chipset
  • BIOS version 6.6
  • Install method: BrazilMac/EFI (Onetrack Install Guide)
  • Audio requires skippyretard's ALC888 driver
  • LAN working out of the box
EFI + Vanilla kernel working Audio requires patch
GA-P35C-DS3R Intel P35 Chipset
  • Install method: Leopard flat image + EFI 5.2
  • Audio works with alc889a kexts (front and back)
  • LAN working out of the box
  • Both SATA and IDE working out of the box
EFI 5.2 working Audio needs patch
GA-945GM-D2 Intel i945 Chipset
  • Install method: BrazilMac + EFI v8 (MBR partition scheme)
  • BIOS version F4
  • ALC888 Audio working with ALC888Audio.mpkg-Patch (only 2 channel, mic in working)
  • LAN working out of the box
  • SATA and IDE working
EFI v8 + Vanilla kernel working Audio needs patching
GA-M55plus-S3G nVidia GeForce 6150 + nForce 430 Chipset
  • Install method: 10.5.1 AMD DVD
  • BIOS version F13
  • Audio fully working with this patch
  • LAN working out of the box
  • LAN issue: If system freezes when connecting to net deactivate DHCP and configure manually OR turn off IPv6 support in network/router
Unknown Audio needs patching
GA-P35-DS4 Rev 2 Intel P35 Chipset
  • Install method: Retail DVD + EFI v8 (GUID partition)
  • Audio and Ethernet working
  • Patch details unknown, more information needed
EFI v8 working Everything working ; patch details unknown
GA-MA69VM-S2 AMD 690V + ATI SB600 Chipset
  • Install method: AMD New Leo
  • BIOS version F5
  • Audio works (mic in and stereo out work, only 2 ch) with skippyretard's ALC888 driver
  • LAN fully working out of the box
Unknown Audio needs patching
. . . . . . . . . . . . . . .

MSI

Hardware Name Chipset Notes EFI/Vanilla kernel working Fully Working w/o Patch
K8N Neo4-F nVidia nForce4 Chipset
  • Audio and LAN working out of the box
  • Had to run fdisk fix and remove all GeForce and nVidia kexts to get it to boot
  • Install method: Zephyroth 10.5.1 DVD
Unknown No: Needs some patching/tweaking
G965m Intel 965 Chipset
  • Audio working with AppleAzalia 2.1
  • LAN working out of the box
EFI + Vanilla working No: All working, audio needs patch
K9A-Platinum Crossfire 580X(3200)/SB600 Chipset Unknown Everything working ; some patching required
. . . . . . . . . .

Processors

AMD

Model Notes Recognized as Fully Working w/o Patch
Athlon 64 3000+ Venice Working Place holder Yes
Athlon 64 Venice @ 2.9GHz Working Place holder Yes
Athlon X2 3800+ Working Place holder Yes
Athlon 64 X2 5000+ 2.6 Working Place holder Yes
Athlon X2 6000+ Working Place holder Yes
Athlon 64 X2 4000+ Working Place holder Yes
Opteron 165 Working Place holder Yes
. . . . . . .

Intel

Model Notes Recognized as Fully Working w/o Patch
Intel Pentium 4 630 Working Place holder Yes
Intel Pentium 4 640 Working Place holder Yes
Intel Core 2 Duo E4500 Working Place holder Yes
Intel Core 2 Duo E6300 Working Place holder Yes
Intel Core 2 Duo E6320 Working Place holder Yes
Intel Core 2 Duo E6400 Working 3.2 Ghz. Intel Core 2 Duo Yes
Intel Core 2 Duo E6550 Working Place holder Yes
Intel Core 2 Duo E6600 Working Place holder Yes
Intel Core 2 Duo E6750 Working Place holder Yes
Intel Core 2 Duo E6850 Working Intel Core 2 Duo E6850 @ 3 GHz Yes
Intel Core 2 Duo 2.66GHz Working Place holder Yes
. . . . . . . . . . .

Graphics Cards

Please specify if your card is AGP, Integrated, PCI or PCI-E.
Also, place chip and board manufacturer in their respective column.

AGP

nVidia

Hardware Name Board-Manufacturer Notes QE / CI Resolution Fully Working w/o Patch
GeForce 6200 128MB MSI Not working (no QE/CI, no resolution change) but dual displays working with Natit None No resolution change Not working
GeForce 6200 XFX Have to change the VEN/DEV ID in NVDANV40HAL.kext to '0x022110de' and install NVinject Both All Works after device ID tweak and NVinject
GeForce 7600GT 256MB nVidia QE/CI works with modded Leopard kexts and NVinject (or Titan/Natit) but no AGP Bus support Both All Working ; no AGP bus support
. .

PCI Express

ATI

Hardware Name Board-Manufacturer Notes QE / CI Resolution Fully Working w/o Patch
Radeon X800 GTO2 Sapphire Not tested with any patches Not tested yet Not tested yet Currently not tested, as of now doesn't work
Radeon X1200 ATI Not working Neither None Not working at all
Radeon X1300 ATI Not tested with any patches yet Both ? (not tested) Not fully tested but QE/CI working without patching
Radeon X1800XT 256MB ATI Fully working with Natit Both All Fully working
Radeon X1900XT 256MB ATI Working with ATI Displays Util and Jccool v.3 ATI Installer Both All Working with ATI Display Util and Jccool
Radeon X1950GT 512MB ATI Working with Bronya's driver Both All Working with driver
EAX1950Pro 512MB (Radeon X1950 Pro) ASUS Working with Bronya's ATI1950_LEO Patch Both All Working with patch
EAX1950Pro 256MB (Radeon X1950 Pro) ASUS Working with Bronya's ATI1950_LEO Patch Both Some resolutions (like 1440x900) missing Working with patch
Radeon HD2900 Pro 512MB GeCUBE BIOS flashed to HD2900XT ; patched kexts here Both All Fully working
Radeon HD2900XT Sapphire Works with the Natit2900.kext and ATY_Franklin.kext from 9A527. Patch here Both All Fully working with patch
. . . . . . . . . . . . . .

nVidia

Hardware Name Board-Manufacturer Notes QE / CI Resolution Fully Working w/o Patch
GeForce EN7300GS ASUS Works with NVinject Both All Fully working with NVinject
GeForce 7300GT PNY Working with NVinject (latest) Both All Fully working with NVinject
GeForce 7300 GT Gainward
  • Works out of the box
  • Dual screens work however just black cursor on second screen in mirror mode
  • DVI detected as main screen if both output used ; TV Out not tested
Both Resolutions not tested Working out of the box ; some dual display problems
GeForce 7600 GS nVidia Working with Natit Both All Fully working with Natit
GeForce 7600GT eVGA Working with NVInject Both All - (max 1920x1080) Requires NVInject leopard only patch
GeForce 7600GT XFX Fully working out of the box Both All Working w/o patch
GeForce 7600GT Gigabyte Working with NVinject 1.1.5 Both All Fully working with NVinject
GeForce 7800GT CO eVGA Working with Natit 0.02 Both All Fully working with Natit
GeForce 7900GS XFX Working with NVinject Both All Fully working with NVinject
GeForce 7900GS ASUS Working with NVinject Both All Fully working with NVinject
GeForce 7900GT Gigabyte Works with Natit Both All Fully working with Natit
GeForce 7950GT XFX Fully working with NVinject Both All Fully working with NVinject
GeForce 8600GT XXX Edition XFX Not working fully, only resolution change with boot.plist mod None Resolution changes works up to 1440x900 using com.Apple.boot.plist mod No: Not fully working
GeForce 8800 GTS 320MB eVGA Working with NVinject Both All Fully working with NVinject
GeForce 8800 GTS 640MB eVGA Works out of box Both Resolution changable (max 1680x1050) Fully working out of box
GeForce OC2 8800GTS 320MB BFG Working with patch on install DVD Both All Fully working with patch on install DVD
GeForce 8800 GTX XFX Working with NVinject - 768MB (on iATKOS DVD) Both All Fully working with NVinject - 768MB
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Network Cards

Wireless

Interface Standard Device Manufacturer Notes Fully Working w/o Patch
PCI Card 802.11g Asus WL-130g Asus Not working Not working
PCIe Internal Card 802.11g Dell Wireless 1390 802.11g Mini Card Dell Working out of the box Yes
PCI Card 802.11g DYNEX DX-WGDTC DYNEX Working out of the box ; shows up as 3rd party AirPort Yes
. . .

Wired (Ethernet)

Hardware Name Manufacturer Notes Fully Working w/o Patch
Netgear FA311 10/100 Netgear Working with IONetworkingFamily.kext from JaS 10.4.7 No: Needs kext from 10.4.7
ENLGA-1320 Gigabit LAN PCI Encore Working out of the box Yes
Realtek 8139 PCI LAN Realtek Working out of the box Yes
. .

Sound Cards

Hardware Name Manufacturer Notes Fully Working w/o Patch
Sound Blaster Audigy 2 ZS Creative Not working Not working
Sound Blaster Audigy 4 Creative Not working Not working
C-Media CMI8738 C-Media Not working (sound plays for 2 seconds and degrades) Not working
Terratec Aureon 5.1 Terratec Working sound out only with CMI8738PCIAudioDriver.kext Needs patching
. . . . .

Other Accessories

Hardware Type Hardware Name Manufacturer Notes Fully Working w/o Patch
Webcam Logitech Quickcam Ultra Vision Logitech Working Working ; unknown if patching was required
Webcam Xbox 360 Webcam Microsoft Xbox Working out of the box ; no drivers Works ; no drivers needed
Webcam Logitech QuickCam 4000 Logitech Working with macam Needs patch
USB Bluetooth Dongle Tekram Bluetooth Tekram Working Working ; unknown if patching was required
FireWire PCI Card CompUSA Generic Firewire CompUSA Working out of the box Works w/o drivers
Digital Media Remote Keyspan Digital Media Remote Keyspan Works with drivers from Keyspan Needs driver
Gaming Controller Nostromo n52 Gaming Controller Belkin Works with drivers from Belkin Needs driver
External SATA HD Enclosure StarTech.Com InfoSafe USB 2.0 On-the-Go SATA Drive Enclosure StarTech.com Not working Not working
Media Command Station JL Cooper MCS3000 & Spectrum JL Cooper Connected via Ethernet, works in Color, unstable with other apps Working out of the box ; works only with Color app
FireWire Mobile Recording Interface M-Audio Firewire 410 M-Audio Works with driver 1.82 but needs you to open its control panel and click something before it will output Needs driver ; some issues
. . . . . . . . . . . . .
Powered by MediaWiki © 2015 OSx86 Project  |   InsanelyMac  |   Forum  |   OSx86 Wiki  |   Mac Netbook  |   PHP hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain   |   Privacy policy   |   About OSx86   |   Disclaimers