HCL 10.5.2/Portables

From OSx86
(Difference between revisions)
Jump to: navigation, search
(HP)
(Pavilion DV6506TX)
Line 299: Line 299:
 
== HP ==
 
== HP ==
  
== Pavilion DV6506TX ==
+
=== Pavilion DV6506TX ===
  
 
* Install Method: Unknown
 
* Install Method: Unknown
Line 308: Line 308:
 
* LAN: Works OOB
 
* LAN: Works OOB
 
* Video: NVIDIA GeForce 8400M GS 128MB works with 10.5.2_NVkexts.pkg
 
* Video: NVIDIA GeForce 8400M GS 128MB works with 10.5.2_NVkexts.pkg
* SATA & IDE: SATA works OOB
+
* SATA & IDE: SATA works OOB .
  
 
== IBM ==
 
== IBM ==

Revision as of 03:21, 9 April 2008

Template:10.5.2

This is a hardware compatibility list for 10.5.2 builds. Don't forget to add how you got OSx86 running on your portable x86 computer, and to use proper English. Please see the discussion page for proper instructions on how to input your system specs. Also, please contribute to the HCL 10.5.1 page, which should list a more granular view of compatibility. If your computer isn't listed, you should try it if you have a SSE2 or higher processor. Kernels are available for most configured machines.

See the x86 software page for programs you can run without Rosetta.

Please list your computers in alphabetical order by manufacturer (Asus, Acer, Dell, HP, etc) .

For how to edit the Wiki, please see this thread. Thank you! .

Contents

Asus

C90

  • Install Method: Leo4all 10.5.2 (choose vanilla kernel)
  • Processor: Intel E6600
  • GeForce 8600M works with NvInject 2.21 (only shows 256mb)
  • Atheros wi-fi working out of the box
  • Bluetooth works
  • Sound works
  • network seems to be working havent tested


Z53T

  • Install Method: Zephyroth AMD 10.5.2 rev. 1
  • Processor: AMD TURION 64 X2 TL56 1,8Ghz
  • GeForce GO 7300 fully works with NvInject GO
  • Atheros wi-fi working out of the box
  • SATA works with MeDevil driver . . . .

Z71V

  • Install Method:
    1. Kalyway 10.5.1, then Kalyway Combo 10.5.2 Update, then Netkas Universal 9.2 kernel (10.5.1 seemed to need installing about 3 times before being successful, don't install additional drivers only the EFI mbr boot option).
    2. The Leo4All 10.5.2 install DVD works fine as well.
  • CPU: Intel Pentium M 2.00 GHz (which has SSE2 not SSE3) (Speedstep appears to be working) Also works on Pentium M 1.86.
  • Chipset: Intel 915
  • VGA: NVIDIA GeForce 6600 Go 128MB. CI/QE working, using NVinject. All resolutions supported, fast and no glitches. With Leo4All, it is highly recommended that NVInstaller is used, otherwise CI is software emulation and QE is not working. It also doesn't hurt to install the NVidiaEFI kext.
  • Lan: Marvel/Yukon chip. Using skge.kext. Skge is included with Leo4All.
  • WiFi: Intel 2915ABG drivers not so good, so replaced card with Atheros AR5212 (AR5005G) which works with inbuilt 10.5.2 drivers and supports WPA. The iwi drivers for intel are still immature. Also recommend considering a Dell TrueMobile 1350 wireless mini-pci card.
  • PCMCIA/Cardbus: Install these drivers
  • Sound: Azalia Out. Working. Make sure that you add the device ID to the plist file in the AppleAzalia kext if it isn't in there already. Audio in works with the beta4some861_880Installer.zip on this page, but you can't control the audio out jack (no sound or volume).
  • SATA & IDE: Working
  • Firewire: Detected, I haven't fully tested yet
  • Sleep: Shuts down fine, but sleep won't use S3 only S1 and can't get hibernate to work.
  • iCal requires Rosetta setting. 10.5.2 update produced long boot times but a bit of ammendments mentioned in the forums fixed the boot times to a very quick time. . . . . . If installing from Leo4All,do a system update excluding the security and Time Machine updates and the boot time will drop from 6 mins to <1 min. . . . . . . . .

Acer

Aspire 5100

Aspire 9410Z

   * Install Method: iatkos 10.5.1 w/ EFI. updated to 10.5.2 using combo update and kernel update obtained from TPB. DO NOT DO GRAPHICS 
     UPDATE, it will kill your display.
   * Processor: Intel T2080 1.73GHz both cores work =)
   * Intel High Definition Audio works, no mic, spdif works. Havent tweaked mic may possibly work after tweaks
   * LAN detected, not tested though.
   * Wireless works out of the box.
   * GFX works out of the box, GMA 950
   * Flash Card reader doesn't work no big deal
   * DVD Burning works natively.
   * Bluetooth doesn't work. searching for solution haven't found one yet, Bluetooth dongle works though
   * Webcam works with everything except photo booth
   * No powermanagement (No battery meter, no sleep). I haven't tweaked it yet though, it may be possible. 
   * All and all...Everything that needs to work...WORKS :) play games perfectly with this laptop :) . . .


BenQ

Benq S41-C46

  • Install Method: Kalyway 10.5.1 with EFI. both vanilla, no video card drivers selected.
  • Intall the KalywayIntelCombo10.5.2.pkg and kalyway_10.5.2_kernels.mpkg update the system to 10.5.2.
  • Install Restore_Factory_Desktop_settings to restore icons and desktop.
  • Processor: Core 2 Duo T7250 @ 2.00GHz. OSX identify it as 1.99GHz
  • VGA: nVidia 8600m GS. Correct 1280x800 resolution achieved with NVinject.41 installer, QE/CI all supported.
  • Sound: Realtek ALC262. Only speakers working (no headphones or mic), with Azalia in Kalyway OSX 10.5.1 leopard installation DVD.
  • LAN: Yukon 88E8055 work with the PCCard.10.5.2.Beta2.pkg (http://forum.insanelymac.com/index.php?showtopic=81036&st=500)

Add your LAN hardware id into /System/Library/Extensions/IONetworkingFamily.kext/Contents/PlugIns/AppleYukon2.kext/Contents/Info.plist and then install the PCCard pkg

  • Wifi: Atheros AR5006x - Not working. You can think about purchase a TP-Link TL-WN322G+ or D-Link DWL-G122 USB WiFi Dongle for the wifi solution.
  • Powermanagement: Battery monitor working with PowerManagement_137_1.bundle, although not until change from battery to plugged-in state.

Note: The biggest problems so far are audio input and output... . . . .

Clevo

M570RU

This laptop is sold by a lot of manufacturers, most notably Sager (NP5790v). Use CPU-Z or look at the sticker on the bottom, it will have M570RU somewhere.

  • Install Method: Kalyway 10.5.1 (Vanilla Kernel + ACPIFix + Realtek 883 + efi_mbr selected) then Kalyway Combo 10.5.2 Update and Kalyway 10.5.2 Kernel Patch (vanilla), then everything except the graphics updates via Apple Software Update
  • Installed on disk0s3, selected (MBR, third partition on system HD)
  • Dual (Tri?) Boot with XP32 and 64 using either Darwin bootloader or Windows/Chain0, both work
  • Processor: Intel Core2Duo T7700 2.4 GHz (Dual core, SSE3)
  • Memory: 2x2 GB DDR2-667
  • Chipset: Intel 965
  • Audio: Realtek 883, Works OOB (with the 883 driver selected on Kalyway install)
  • LAN: Realtek 8110/8169 Gigabit, Works OOB
  • Video: nVidia GeForce 8800m GTX 512 MB - black screen of death ("you have to restart your computer") when selecting any of Kalyway's graphics drivers or none; workaround: don't install any, then use -x to boot up after OS installation and run NVInstaller, select the correct amount of video memory - fully HW accelerated, QE/CI, no artifacts or glitches
  • SATA & IDE: Intel ICH8 SATA works OOB, no IDE in laptop
  • ExpressCard slot is recognized, no cards to test
  • Battery charge worked in 10.5.1 with replaced kext - not anymore in 10.5.2 - Time Machine works
  • Speedstepping doesn't work - unless the kext is removed, system is very unresponsive
  • Screen Saver/GL acceleration works
  • Sleep works but wakeup only works once, on successive attempts it freezes either when going to sleep or when waking up again
  • Not working
    1. Wlan: Intel 4965 AGN
    2. Camera: D-Max STK-1135 . . . .

Compaq

Presario V3431TU

  • Install Method: Kalyway 10.5.1, Combo Updater, and new Kernel
  • EFI v8 & the Vanilla Kernel work
  • Chipset: Intel 945 Express
  • Processor: Intel Core Duo T2450 2.0GHz (working but with frequent pauses/hangs even when flagged with "cpus=1" at boot)
  • Audio: Works with Azalia kext, only line out
  • LAN: Intel pro 100/VE, Works well but with a downside; kernel panic upon restart when cable is unplugged. solution is to turn off ethernet every restart when you plan to unplug the cable
  • WLAN: Intel 3945 doesn't work
  • Video: GMA950 working with QE & CI, glitches fix with patch, see below
  • Modifications/Patches:
    1. macdotnub's AppleSMBIOS.kext (displays correct info at System Profiler also shows as macbook instead of mac pro)
    2. Battery meter fix from this post
    3. Paulicat's version of Natit.kext found here, updated without trouble to leopard graphics update 1.0 then installed Natit.kext, fully working still with CI & QE, graphical glitches appear to be gone

Dell

Inspiron 6400/E1505

  • Install Method: Kalyway 10.5.1 + Apple 10.5.2 Combo Update (full guide here http://forum.insanelymac.com/index.php?s=&showtopic=15474&view=findpost&p=653838)
  • CPU: Intel Centrino Duo T7200 @ 2GHz working with vanilla kernel (only one core set in com.Apple.Boot.plist with cpus=1)
  • Intel Mobile Chipset: 945GM
  • Graphic card: GMA950 with QE/CI and different resolutions (checked with OpenGL Viewer) - DO NOT INSTALL LEOPARD GRAPHICS UPDATE PACKAGE
  • RAM: 2x1 GB DDR2 PC5300 @ 667 MHz
  • Hard disk: Toshiba MK1234GSX SATA2 120 GB (four primary partitions, HFS+ on second, EFI_MBR installation on it)
  • DVD-RW : Philips SDVD8820 - fully working
  • LAN : Broadcom 440X 10/100 - fully working
  • Firewire : RICOH compliant IEEE 1394 @ 400 MHz - fully working
  • PS2 Keyboard and Touchpad - need patching before upgrading to 10.5.2
  • Sound : Sigmatel 9200 - need patching of original AppleHDA.kext with Taruga's v1.20 & SIGMATEL9200.txt dumpcode (microphone not working, but front buttons do)
  • Mini PCI-e wireless card - Dell Wireless 1500 draft N (NJ449, rev A01) - fully working
  • NOT WORKING PARTS - original Intel 3945 a/b/g wireless card and RICOH 3 in 1 Card Reader . .

Inspiron 1720

  • Install Method: Kalway 10.5.1 + Kalway Combo 10.5.2 Update
  • Hardware: 1.6Ghz Dual Core2; Sigmatel Audio, Nvidia 8600M GT 256Mb (all works when installing NVInstaller v33), Broadcom LAN, SATA drives
  • What is not working after install method: Audio, Mouse tapping, Resolution Change
  • Tip: Leave SATA, Flash Drive, Dual Cores in BIOS active; I had to boot with -v to prevent kernel panics with install DVD

By Rayd8 .


Latitude D600

  • Install Method: Previously installed Kalway 10.5.1 then Kalway Combo 10.5.2 Update (See Kalway 10.5.1 installation method in HCL 10.5.1)
  • Processor: Intel Pentium M 1.6GHz (Single core, SSE2)
  • Audio: Sigmatel 9750, Works OOB
  • LAN: Broadcom 570x, Works OOB
  • Video: ATI 9000 Integrated reports wrong memory, no QE/CI, only one resolution availible
  • SATA & IDE: IDE works OOB (No SATA in laptop)
  • Dell TrueMobile 1300 WLAN works with either patches or kexts for Broadcom (VEN_14E4 & DEV_4320)
  • PCMIA/Cardbus works with either patches or kexts (See below)
  • PCMIA/Cardbus fix for 10.5.2: (Stops working after update)
    1. Install kext from here
    2. Use this utility (Kext Helper) to install kexts here
  • Updated kernel to SpeedStep 9.2 and Netkas new AppleSMBIOS.kext from here and instructions and files from: here
  • Updated graphics, iTunes, etc., directly from Apple's website without any problems
  • Battery charge, Airport, Time Machine, indicators appears in menu bar
  • Speedstepping works
  • Screen Saver works but graphics don't move
  • Sleep works but wakeup doesn't .

Latitude D620

  • YOU MUST SET CPU TO SINGLE CORE IN BIOS. Graphical Corruption and instability results from having dual core enabled.
  • Install Method: Previously install Kalyway 10.5.1, then ran Kalyway Combo 10.5.2 Update. Then updated Kernel to 9.2.0 using Kalyway Kernel Update
  • Processor: Intel Core 2 Duo 1.67 Ghz (Dual core, SS3 - only one core properly works)
  • Audio: Sigmatel 9200 works with AppleHDA patcher & Stac9202.txt
  • Video: Integrated Intel GMA950 fully working with no tweaks needed
  • SATA & IDE both working by default
  • Dell Truemobile 1390 Wireless works by default. Intel Wireless Card currently not working.
  • Battery icon appears and functions correctly with updated PowerBundle.kext

Latitude D630

  • install methied : Kalyway 10.5.1 then ran Kalyway Combo 10.5.2 Update. Then updated Kernel to 9.2.0 using Kalyway Kernel Update
  • Processor : Intel Core 2 Duo 1.8Ghz (Both Cores working properly Bois A06 Defaults, and AHCI
  • 2GB RAM DDR2 667 Correctly identified.
  • Audio: Sigmatel 9200 works with AppleHDA patcher & Stac9202.txt
  • Video: Integrated Intel GMA950 fully working (SLEEP TRICK!) to show internal display.
  • Dell Truemobile 1390 Wireless works by default.
  • Battery icon appears and functions correctly with updated PowerBundle.kext
  • DELL BT appear but dont seem to be able to find any devices to pair with!!!!

Vostro 1400

  • Fully working, sound through speakers
  • Sigmatel STAC 9228 works with patched kexts
  • Video working with Kalyway 10.5.2 Combo Update and Leopard Graphics Update
  • Wireless and webcam working out of the box
  • Internal mic not detected but works through mic jack
  • Keyboard is a bit messy
  • Low battery life

Vostro 1500

  • Install Method: iATKOSir2 + Kalyway 10.5.2 Combo Update + Kalyway 9.2.0 Vanilla Kernel, along with GUID partition & EFI
  • BIOS Version: A04, SpeedStep disabled
  • Processor: Intel Core 2 Duo T5270
  • Audio: Sigmatel 9228 works with AppleHDA patcher & Stac9205.txt
  • LAN: Select Broadcom 440x in iATKOS installer
  • Video: NVIDIA 8400M GS 128MB fully works (including QE/CI) with johnnycarcingen's NVInstaller v.33
  • SATA & IDE: SATA works OOB
  • Dell Trumobile 1490 Wireless works OOB
  • Dell 355 Internal Bluetooth 2.0 + EDR works OOB
  • Card Reader doesn't work

XPS M140

  • Install Method: Kalyway 10.5.1, Virginizer, and then Combo Update
  • Processor: Pentium M Dothan 1.86Ghz
  • Revision: A04
  • Audio: AppleHDA patcher with stac9200-i.txt
  • LAN: Worked OOB in 10.5.1, after update, needed to replace IONetworkingFamily.kext from 10.5.1
  • Video: Onboard Intel GMA900 works, QE isn't supported
  • SATA & IDE: Does SATA work? Any options in BIOS or Patches? Same thing with IDE
  • Wireless: Intel 2200bg works by downloading iwi2200.zip for Leopard. Installed iwi2200.kext along with Networkselector and NSGUI which can be found by searching the forums. Wireless works only on untrusted open networks.
  • No drivers selected during install
  • Partitioned as GUID with no Vanilla Kernel, SSE2 Kernel .

XPS M1730

  • Install Method: Kalyway 10.5.1 and Combo Updater
  • Processor: Intel Core 2 Duo 7700 2.4GHz
  • BIOS Version: A06
  • Audio: Works with patch
  • LAN: Zydas USB2.0 wlan
  • Video: Dual 8700M with Nvinject, No OpenGL
  • SATA & IDE: SATA is fully working . . . . . . .

Fujitsu-Siemens

Amilo Pi1536

  • Install method: iAtkos v1.0i with EFI + Kalyway Combo 10.5.2
  • Audio working (with AppleHDAPatcher from http://forum.insanelymac.com/index.php?showtopic=32859 and http://x86osx.com/bbs/data/osxtips/ALC_885_Codec.txt)
  • ATI X1400 OpenGL & Quartz Extreme with mouse stuttering (changed IOPCIMatch key in ATIRadeonX1000.kext/Contents/Info.plist to 0x71451002, but resolution only 1024x768x32bit)
  • LAN working
  • Card Reader working
  • Intel Wireless not working (iwi3945.kext, driver exist but the are crash system, kernel panic )
  • The problem is slow boot because IOKitWaitQuiet (I don't search how resolve to this problem yet).

ESPRIMO Mobile V5505

  • Install method: iAtkos v1.0i with EFI + Kalyway Combo 10.5.2
  • Dual Boot with Vista using Darwin
  • BIOS version A0Z
  • Audio working (headphones not working)
  • LAN working
  • X3100 graphics FULLY working with the driver provided with iAtkos
  • Intel Wireless not working (driver does not exist - replaced with broadcom 4311 (this one was from HP Pavilion dv6000 - working OOB))
  • Card Reader working
  • sleep mode not working
  • Battery indicator now working (see: http://forum.insanelymac.com/index.php?showtopic=80425 for more info)
  • NOTES: Apple GFX Update installed successfully (no noticeable gain or loss in gfx performance).

Gateway

Gateway mt6831

  • Install Method: Leo4Allv2
  • Chipset: Intel Santa Rosa
  • Processor: Intel Core Duo 2 T5300 @ 1.73
  • Audio: Sigmatel 9250 (manual install from the AppleHDAPatcher 1.20)
  • LAN: Marvel Yukon 88E8036 (modified appleyukon2.kext with correct id)
  • Video: GMA950 1280 x 800 CI/QE (installed from DVD)
  • SATA & IDE: SATA ICH7 with 160gb Sata Hardrive (installed from DVD)
  • Firewire: (working)
  • DVD-R/CD-R: (working/ burining)
  • Wireless: Dell 1500 (abgn) (working.. had to swap the original Intel Card Out)
  • Modem: (not working)
  • MM/SD/MS Card reader (not working)
  • Power Batt indicator (working with PowerManagment Bundle 137)
  • PC Card Slot (working using Chun-Nan Kext)
    1. Everything mentioned is working except the modem, but I didn't even try. Easiest install ever. Just use the Leo4allv2 DVD.
    2. Selected Vanila kernel 9.2.2, GMA950 drivers, Marvell Yukkon driver.
    3. Install Leopard
    4. Used the AppleHDAPatcher 1.20 to get sound.
    5. Moddified the appleyukkon2.kext for my wired card ID.
    6. Boot with -f
    7. Delete AppleACPIPS2Nub.kext (to get trackpad and keyboard working without -f boot option)

That is it. . . . . . . . .

HP

Pavilion DV6506TX

  • Install Method: Unknown
  • Chipset: (Northbridge & Southbridge)
  • Processor: Intel Core 2 Duo T7300
  • BIOS Version: Unknown; Revision: F22
  • Audio: Works with Tagura Patch driver From Taruga ALC268_Installer2.zip
  • LAN: Works OOB
  • Video: NVIDIA GeForce 8400M GS 128MB works with 10.5.2_NVkexts.pkg
  • SATA & IDE: SATA works OOB .

IBM

T40

  • Install Method: Kalyway 10.5.1 (SSE2 + efi_mbr only) then Kalyway Combo 10.5.2 Update and Kalyway 10.5.2 Kernel Patch (modbin), then Graphics Update from Apple Software Update
  • System Model: 2379-D5U
  • Processor: Intel Pentium M 1.6 GHz
  • Audio: Works OOB
  • LAN: Works OOB
  • Video: Works OOB at 1024x768, modified boot.plist to increase resolution to 1400x1050 (ATI Mobility Radeon 9000)
  • IDE: Works OOB
  • Wireless LAN: Atheros AR5001X did not work despite a variety of various attempts to get support for that chipset
  • Bluetooth: Seems to be working OOB
  • Power Management: Battery monitor worked with PowerManagement.bundle installed .

X41 Tablet

  • Install Method: Kalyway 10.5.1, Kalyway Combo 10.5.2 Update, ToH 9.2.0 kernel
    1. Use the paperclip trick on the VGA port or connect to an external monitor
    2. At the DVD boot prompt: -cpus=1 -v, or the install will hang indefinitely at either the Languages or Welcome screen.
  • System Model: 1866-9MU
  • Processor: Intel Pentium M 1.6 GHz
  • Audio: Works OOB
  • LAN: Works OOB
  • WiFi: Works with Artheros card
  • PowerManagement: Works with PowerManagement.bundle
  • Video: Works OOB with QE/OpenGL
  • Tablet works with TabletMagic

Doesn't Work:

The X41's 1.6GHz Centrino CPU only supports SSE2 instructions, and as such Rosetta apps don't always function properly. PPC binaries such as Manga Studio Debut 3.0 (the main reason I wanted to run OSX on this tablet) crash frequently and in unpredictable ways.

Lenovo

T60P

  • Install Method: Original DVD patched with EFI v8, Partitioned as GPT, EFI v8 + Vanilla Kernel work
  • Motherboard Model: 1952ER5
  • Processor: Intel Core 2 Duo 1.83GHz
  • Audio: Patched with AppleAzaliaAudio from JaS 10.4.9 DVD
  • LAN: Works OOB
  • Video: Intel GMA950, fully works
  • SATA & IDE: Work OOB
  • Any other details, specific install requirements, etc.

T60P

  • Install Method: iATKOS 10.5.1 DVD + official Apple 10.5.2 update (combo + graphics), EFI v8, MBR (GPT also works), Vanilla 10.5.2 kernel
  • Motherboard Model: 2007-83U
  • Processor: Intel Core Duo 2.17GHz
  • Audio: works (output, mic not tested); need to add AppleAzaliaAudio.kext and AppleAC97.kext
  • LAN: Ethernet works OOB, Intel 3945 doest not work, IBM 802.11 a/b/g works OOB (seen as plain Airport card)
  • Video: FireGL 5200 256/512 Hypermemory: fully works (CI/QE) with standard ATIRadeonX1000.kext; need to add 0x71C41002 in IOPCIMatch in Info.plist
  • SATA: works OOB
  • Need ATIinject or gfxstrings to add LVDS, EDID to get resolution switching and hardware cursor (fixes mouse tearing)
  • Need ACPIPS2Nub and ApplePS2Controller (as found in iAKTOS)
  • Installed AppleSMBIOS from EFI v8 and dsmos,kext
  • Note: system enters sleep but crashes/hangs at resume with 0192 "HW tamper" error (still investigating)

X60

  • Install Method: leopard flat image + kalyway 10.5.2 update
  • Motherboard Model: 6363
  • Processor: Intel Core 2 Duo 1.5 GHz L7400
  • Audio: mic does not work
  • LAN: Ethernet works OOB, wireless Intel 3945 does not not work
  • Video: GMA950 works with mouse tearing problem. Works with any resolution.
  • SATA: works OOB
  • Note: system can not go to sleep state. .

X60 1706-CE5

  • Install Method: iATKOS 1.0i(vanilla kernel) + kalyway 10.5.2 update
  • Processor: Intel Core 2 Duo 1.66 GHz L5500
  • Audio: Works OOB (volume controlled from keyboard)
  • LAN: Ethernet works OOB
  • WAN: Thinkpad 11a/b/g works with modified IO80211Family.kext
  • Video: GMA950 works with mouse tearing problem. Works with any resolution and secondary output, no screen if installed Graphic Update 1.0
  • SATA: works OOB
  • For sleep and screensaver, need patched PowerManagement from here and AppleACPIPlatform from here (uphuck forum) . . . . .

X61 (non-tablet)

  • Install Method: Kalyway 10.5.1 + kalyway 10.5.2 update
  • Processor: Intel Centrino Pro 2GHz
  • Audio: Does not work :-(, using USB adapter for headphones
  • LAN: Does not work, using USB adapter
  • WAN: Intel card does not work, replace with Lenovo atheros card or use USB adapter
  • Video: Fully working
  • SATA: Works great
  • Power Management: battery meter works with patch, sleep works, no SpeedStep so far
  • On the first boot after install this computer locks up, the problem is the IntelGMA kexts. To fix it boot into safe mode using -x. Install the Apple Graphics Update(you'll need a usb network device), remove /System/Library/Extensions/AppleIntelGMA950*, and AppleIntelIntegratedFramebuffer. We wont be needing those as we have the X3100 video. Find and install the Natit kext which helps with video.

Olivetti

Olibook 610-430 (ECS/Uniwill Barebone)

  • Install Method: Kalyway 10.5.1 + Kalyway Combo Update (PC EFI + Vanilla Kernel)
  • Processor: Intel Celeron M 430 (1.73ghz) Core Solo Yonah
  • Chipset: Intel 945GM1940GML
  • Video: Intel GMA 945 - Works with QE/CI enabled, can change resolutions for the internal and external monitor. Minor mouse tearing / artifacts in Firefox 3 and MS Office. Quake 3 works great. S-Video TV Out doesn't work, stays at blue screen when booting.
  • Audio: Realtek ALC883 - Works with headphones or external speakers, mic-in not tested. There's a way to enable internal speakers with a patch but then line-out doesn't work. SPDIF Not tested.
  • LAN: Realtek 8139 - Works OK.
  • Wi-Fi: Intel PRO/Wireless 3945ABG - NOT WORKING
  • Touch pad: Works OK.
  • USB ports: All working. Tested with Logitech MX518, A4Tech Spanish Keyboard (all keys detected) and Sony Ericsson Z550a.
  • Power Management: Sleep works OK, but sometimes I get choppy sound afterwards. Battery meter missing (worked OK in iatkos 10.5.1).
  • SATA: Works OK.

Samsung

Samsung X11 cv02

  • Install Method: Kalyway 10.5.1 & Combo Update (PCEfi v8 and vanilla kernel with ACPI fix)
  • Chipset: Intel 945GM/ICH7M
  • Processor: Intel CoreDuo T2400 1,83Ghz
  • GeForce GO 7400 fully works with NvInject GO
  • Audio AD1986A fully works with ad1986 installer
  • WiFi Intel doesn't work. I've changed it (Broadcom for 10$)
  • Ethernet works
  • Bluetooth works
  • Sata and IDE work
  • USB works
  • Firewire works
  • Cardreader doesn't work
  • Battery indicator and ACPI options work with Howto from here . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .


Sony

Sony Vaio VGN-FZ21Z

  • Install Method: iATKOS 1.0ir2 & Kalyway Combo Updater
  • Chipset: Intel 965PM Express
  • Processor: Intel Core 2 Duo T7500
  • Audio: Sigmatel 7662, works with AppleHDAPatcherv1.20 & sigmatel_7662.txt
  • LAN: Yukon 88E8036, works after updating AppleYukon2.kext/Contents/Info.plist for Yukon 88E8036 card [Vendor: 11ab Device: 4351]
  • Video: NVIDIA GeForce 8600M GS, doesn't work. Internal and VGA out are black screens no matter what NVinject settings used.
  • SATA & IDE: Work OOB
  • Install Options: EFI bootloader, Stock Kernel & ACPIPlatform
  • For Update to 10.5.2: Be sure to take a backup of your /System/Library/Extensions directory, as the 10.5.2 AppleACPIPlatform.kext stopped my keyboard and pointer working (even in single user mode). fixed by booting -s from install DVD and reverting to backed up 10.5.1 kext.
  • Laptop runs hot. Fan speeds appear to be changed in response to cpu load. No idea if speedstepping is active.
  • 'About this Mac': crashed every time it was loaded. problem fixed with AppleSMBIOS fix (found on insanelymac)

Sony Vaio VGN-NR260E/W

  • Install Method: iATKOS v 1.0i r2 & Kalyway Combo Update, 9.2 kernel by Kalyway
     Ubuntu LiveCD cfdisk type = af partition format
     PC_EFI v8, GUID bootloader, NO VIDEO KEXTS (wait to use those from Graphics Update), vanilla kernel with ACPI, boot_v8 added to grub
  • Chipset:Intel 965GM/ICH8M
  • Processor: Intel CoreDuo T2330 1.60Ghz
  • Video: GMAX3100 works, full QE/CI (with Graphics Update+paulicat's Natit.kext+Switchresx, install all THEN reboot, else screen is rubbish)
  • Audio: ALC 262, speaker works, headphones don't
  • Wifi: Atheros AR5007EG, is recognized as 5006, doesn't work; using D-Link WUA-1340 USB dongle with driver from http://www.dlink.com/products/support.asp?pid=477&sec=1#drivers (yes, it's for Tiger, but it works just fine under Leopard)
  • Ethernet: untested
  • SATA/IDE: works
  • Keyboard: Fn keys work, Home/End keys don't
  • Battery indicator doesn't work .


Sony Vaio VGN-C1S/W

  • Install Method: Kalyway 10.5.1 dvd + Kalyway Combo Update to 10.5.2
     Install Vista, boot leopard dvd, format new partition and set to active. install with nothing selected but vanilla
  • Chipset:Intel 950
  • Processor: Intel CoreDuo T5500 1.60Ghz
  • Video: GMA950 full QE/CI (worked without any modifications with corect resolution adn external monitor support (including all the resolutions). No backlight adjust though.
  • Audio: ALC 262, work perfectly, installed Taruga Patcher 1.2
  • Wifi: Replaced original Intel 3945ABG with Dell one (Broadcome 4311) which comes up as native airport
  • Ethernet: works
  • SATA/IDE: works
  • Keyboard: Fn volume keys work, brightness doesn't.
  • Battery indicator doesn't work .System will hang on boot logo if turned on without mains plugged in, and kernel panics if mains is taken out while running. About this mac works perfectly .

Toshiba

Satellite P105-S9722

Install method: Used Kalyway 10.5.1 DVD followed by the Kalyway 10.5.2 combo update ; MBR EFI Motherboard: north - Intel i945PM rev.03 ; south - Intel 82801GHM (ICH7-MU) rev. B0 BIOS: BIOS Vendor TOSHIBA ; BIOS Version V4.20; BIOS Date 11/02/20072

Satellite U305-S5097

  • Install Method: Kalyway 10.5.1 + Kalyway Combo 10.5.2 Update
  • Chipset: Intel GM945 Express
  • Processor: Intel Core Duo T2350 1.86 GHz
  • Audio: Intel HDA / Realtek ALC268, used ALC268_Installer from here
  • Wireless: Comes with Atheros AR5006X WiFi card, works. Replaced with Dell Card, works too. (Must have PCI patch, here)
  • LAN: Integrated Realtek 8169, works out of the box using (Must have PCI patch, here)
  • Video: Intel GMA 950, works out of box (Minor mouse tearing/artifacts)
  • SATA, DVD, USB & Firewire: Works out of the box
  • Battery meter: Works, see here
  • Speedstep: Works, sleep doesn't work
  • Webcam: Chicony USB 2.0, detected, works sometimes (stable when working, known issue with Chicony on Windows and Mac)
  • Card reader: works
  • Kernel: Vanilla works, but must have the CPUS=1 flag on boot or the system will just restart when loading. Using the ToH kernel with reboot fix enables both cores, not vanilla however.


Satellite U305-S2812

  • Install Method: Kalyway 10.5.1 + Kalyway Combo 10.5.2 Update
  • Chipset: Intel GM965 Express
  • Processor: Intel Core 2 Duo T5550 1.83 GHz
  • Audio: Intel HDA / Realtek ALC268, used ALC268_Installer from here
  • LAN: Integrated Realtek 8169, works out of the box
  • Video: Intel GMA X3100, works with a display sleep hack, see here
  • SATA, IDE, USB & Firewire: Work out of the box
  • Battery meter: Works, see here
  • Speedstep: Works, sleep doesn't work
  • Wireless: Intel 4965 AGN, doesn't work
  • Bluetooth: not detected
  • Webcam: Chicony USB 2.0, detected, but doesn't work (black screen)
  • Card reader: detected, not tested

Satellite A135-S7403

  • Kalyway leo iso used (10.5.1) used kalyway combo 10.5.2 update; successfully working
  • Processor: Celerom M SS3
  • 945GM chipset
  • Audio and Lan and firewire works
  • video: GMA950 max resolution 1280*800 changeable
  • QE fully working
  • DVD burner works
  • 5-in-1 card reader doesn't work
  • Atheros wireless doesnt work
  • PCMCIA(CardBus) doesn't work
  • linksys PCMCIA doesnt work
  • I used the raltek 856 kext to help me with the audio
  • no battery meter . . .
  • sleep doesn't work!
  • headphones jack doesn't work .

Equium A100-147 PSAABE

  • Leo4All 10.5.2 rev 2: vanilla kernel 9.2.2; Successfully Working
  • Processor: Intel Centrino Duo - both cores supported
  • 945GM - Working out of the box
  • Ram: 1GB
  • Audio: Realtek ALC861 - Azalia Audio Driver to enable output only
  • Video: GMA945 - changeable resolution Max 1280x800
  • DVD Drive: Fully Working
  • LAN: Intel Pro/VE - Fully working using AppleIntel8255x_1
  • Firewire: Fully working
  • Power Management: Fully working using PS2 Keyboard fix package on Leo4All Wiki
  • Wireless: 3945ABG - no working driver to date


Satellite A100-784 PSAANE

  • Kalyway 10.5.1 with Kalyway Combo 10.5.2 update and Kernel 9.2 update; Successfully Working
  • Processor: Intel Core Duo 1.73GHz
  • 945GM chipset - Bus speed detected as 100Mhz only... it should be 667Mhz... but I think it's working at full speed.
  • RAM : 1GB 667Mhz
  • Audio: Intel HDA - Output Working but no Input.
  • Video: Intel GMA950 Changable resolution, Max at 1280x800 QE is supported
  • DVD Drive : Fully Working
  • LAN: Intel PRO VE - Fully Working by using the driver from Kalyway 10.4.10
  • FireWire : Fully Working at full speed... Tested with FCP & Premiere CS3
  • PowerManagement : Working by using Drivers from Kalyway 10.4.10
  • External VGA : Fully Working
  • SD Cardreader : NOT WORKING
  • PCMCIA : NOT WORKING
  • Video Output : NOT WORKING
  • Modem : NOT WORKING
  • Sleep : HAS PROBLEMS

Satellite Pro A100 PSAACE-00400DG3

  • Install Method: iATKOS v1.0i rev. 2 (Then Install Kalyway Combo 10.5.2 Update, After Restart Used TOH 10.5.2 Kernel)
  • Processor: Intel® Centrino Duo
  • Chipset: Intel ICH7R
  • Audio & LAN work
  • Video: ATI Mobility Radeon x1600
  • Video needs the [ATIMobileX1600Pack.zip http://www.itgo2u.com/yhDEV/OSX/ATIMobileX1600Pack.zip] drivers
  • SATA & IDE works
  • Intel® PRO/Wireless 3945ABG does not work . . .
  • PCMCIA Port does not work
  • Toshiba Bluetooth does not work(showed up only once after 10.5.2 Update then had now shown again)
  • SAN DISK Drive does not work . . . .

Satellite Pro A100-830 PSAACE 00W002EN

  • Install method: Used Kalyway 10.5.1 DVD followed by the Kalyway 10.5.2 combo update using the modbin 9.2 kernel (I tried vanilla 9.2 but it caused endless reboot cycle)

Warning: I stupidly installed the Leopard Graphics Update 1.0 and it caused black screen boots with no safe mode possible. Had to fix by booting install disk, going to terminal and removing all graphics related kexts. Best avoid this update on this machine.

  • Processor: Intel Centrino Duo T7200 2 Ghz (detected as 1 CPU 2 cores at 1.99 Ghz)
  • Chipset: Intel® 945PM Express
  • Display: 15.4" TFT Display 1280 x 800
  • Video : ATI Mobility Radeon X1600 256 MB (0x1002 0x71C5)

Lots of trouble here. Played around with ATIMobileX1600Pack and Driver ATI Mobility X1600 Toshi_A100 and got native 1280x800 rock solid in safe boot mode but on a normal boot I experienced random freezing. Seemed to solve that by following tutorials http://forum.insanelymac.com/index.php?showtopic=43074&st=180 http://forum.insanelymac.com/index.php?showtopic=43891 but no Quartz Extreme or CI so I still have work to do to get this 100%

  • Audio: Intel High Definition Audio (ID: 0x1179FF10) working with AzaliaAudio.pkg

I have not tested input and believe it is probably not working

  • Wireless (3945ABG) not yet working but promising drivers under active development
  • Ethernet (Intel82557). I had it working under 10.5.1 with a tweak to the IONetworkingFamily.kext needed to use -f boot flag to make it work correctly. http://forum.insanelymac.com/index.php?showtopic=25477&st=20&p=523297&#entry523297
  • PCMCIA / PC Card initially not working but now recognized thanks to Chun-Nan rev8 http://forum.insanelymac.com/index.php?showtopic=81036
  • USB working fine, at least with pen drive
  • Firewire was fine (had it networked) but seemed to stop working when i got the pcmcia working
  • Sleep / hibernate not working which is very annoying
  • Bluetooth and memory card readers not tested, believed not working . . . . . . .

Satellite A200-1CC PSAE0E-026006GR

  • Install Method: Leo4Allv2 10.5.2, Netkas 9.2.0 SpeedStep Kernel, lots of manual fixes
  • Processor: Intel Core Duo T2080, both cores working fine at around 48°C (IMPORTANT!! REQUIRES INSTALLATiON OF CPU-FAN DRIVERS!)
  • CPU-Fan: working, requires manual AppleACPIThermal.kext!! (http://forum.insanelymac.com/index.php?showtopic=90325&pid=647544&mode=threaded&show=&st=#entry647544)
  • SpeedStep: should work, not tested
  • Audio: ALC-861VD working using patched AppleHDA.kext by MadTux (http://forum.insanelymac.com/index.php?showtopic=63957)
  • LAN: Realtek 8100C working out of the box
  • WLAN: Atheros 5006EG working out of the box
  • Video: working dual screen setup with QE & CI, using the GMA950 driver included in Leo4Allv2
  • Trackpad: scrolling working with ALPS Glidepad drivers & manual hacks (http://forum.insanelymac.com/index.php?showtopic=88811)
  • Not Working:
    1. Hardware volume knob (if you need it, use a patched AppleAzaliaAudio.kext with your hardware id, it gives you basic internal speaker output, sometimes stuttering, and no external jack or input support)
    2. ACPI Sleep lasts forever
    3. PCMCIA cards
    4. SD Card Reader
    5. Function keys for brightness dimming, media controls, etc . . . . . . . . .

Satellite A100-VA9

  • Install Method: BrazilMac 10.5.0, custom post patch, Apple 10.5.2 Combo update
  • Processor: 2 cpus detected
  • Audio: working using AzaliaAudio package
  • LAN: ethernet working after adding devid to AppleIntel8255x.kext, wifi not functional, replaced with Dell 1490 Broadcomm card.
  • Video: working with NVinjectGo 0.2.0. Full QE/CI. External monitor/TV Out not tested
  • SpeedStep: Fully supported and working with ToH 9.2 Kernel, ACPICPUThrottle and SpeedStep.app
  • Not Working:
    1. PCMCIA cards
    2. SD Card Reader
    3. Function keys for brightness dimming, media controls, etc . .

Satellite A205-S5804

  • Install Method: Kalyway 10.5.1 + Kalyway 10.5.2 combo upgrade
  • Processor: 2 cpus detected
  • Audio: working
  • LAN: ethernet and wireless working
  • Video: working, need an external monitor to install
  • How to install: (If anything major, not the basics)

1) install Kalyway 10.5.1, vanilla kernel and mbr; 2) reboot and boot with -v -s option; 3) delete AppleIntelIntegrated.kext 4) reboot with external monitor connected; 5) boot with -v -s and run command "touch /var/db/.AppleSetupDone"; 6) run command "passwd" and choose a root password; 7) copy natit.kext to Extensions directory; 8) in file Info.plist of AppleYukon2.kext change 8053 to 8039 and 4362 to 4353 9) 10.5.1 should be working now; . . 10) download Kalyway 10.5.2 upgrade and install 11) if you get error 35.. hostname.. go to Preferences>Sharing and set a Computer name 12) if wired ethernet is not working, copy the IONetworkingFamily.kext from the 10.5.1 install; 13) install the driver from Realtek RTL8187B 14) change 33161 to 33175 . . . . . . . . .

Satillite M105-S3004

  • Install Method: Kalyways's 10.5.1 with 10.5.2 Update
  • Chipset Intel 945GM
  • Processior: Intel Core Duo 1.66 GHz
  • Atheros AR5BXB6 working with patching
  • SATA Working out of box
  • Cardreader not working
  • ALC861 Sound Card recognized but no volume slider adjustment, no output volume so far either
  • USB works
  • Eithernet Card Works

Satellite M115-S3094

  • Install Method: Kalyway 10.5.1 & Combo Update
  • Chipset: Unknown
  • Processor: Unknown
  • Audio: Unknown Model, works
  • LAN: Unknown Model, works
  • Video: Unknown Model, works
  • SATA & IDE: Unknown
  • Wireless doesn't work . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

One

C7010

  • Install Method: iATKOS r2 & Kalyway's Combo Update & Vanilla Kernel
  • Chipset: Intel GM965
  • Southbridge: Intel 82801HBM (ICH8-ME)
  • Processor: Intel Core 2 Duo T8100 (2.1GHz Penryn up to SSE4.1)
  • Audio: Realtek ALC883 - only internal Speakers working right out of the box
  • LAN: Realtek RTL8168/8111 - working out of the box
  • WLAN: Intel WLAN 4965 AGN - not working
  • Video: Mobility Radeon 2600XT 256Mb GDDR3 - only working without kext - boot in safe mode and delete ATIRadeonX2000.kext
  • Display: GlareType 1680x1050 - only working with 1400x1050
  • SATA: Intel 82801HBM SATA AHCI for HDD - working out of the box
  • IDE: Intel ICH8M Ultra ATA Storage Controller for DVD - reading working right out of box, burning not tested
  • Bluetooth: Toshiba Bluetooth Controller - recognized, but not tested
  • USB: Intel ICH8 Family USB Controller - works . . . . . . . . .
Powered by MediaWiki © 2015 OSx86 Project  |   InsanelyMac  |   Forum  |   OSx86 Wiki  |   PHP hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain   |   Privacy policy   |   About OSx86   |   Disclaimers