HCL 10.7.3

From OSx86
(Difference between revisions)
Jump to: navigation, search
(Asrock)
(Asrock)
Line 60: Line 60:
 
* Audio works with kext [http://tonymacx86.blogspot.com/2012/01/new-optimized-audio-drivers-for-onboard.html]
 
* Audio works with kext [http://tonymacx86.blogspot.com/2012/01/new-optimized-audio-drivers-for-onboard.html]
 
* Ethernet works with kext [http://www.osx86.net/view/1883-broadcom_bcm57781_lion.html]
 
* Ethernet works with kext [http://www.osx86.net/view/1883-broadcom_bcm57781_lion.html]
* Graphics works by default using GraphicsEnabler in chameleon.plist
+
* DSDT precompiled just for this mobo [http://www51.zippyshare.com/v/90465040/file.html]
 
* Only Sleep does not work
 
* Only Sleep does not work
 
'''''Installed with 2 methods, both work 100%: iAtkos L2 and UniBeast 1.1 [http://www.tonymacx86.com/C:Dq-OCPpT/UniBeast-1.1.0.zip]'''''
 
'''''Installed with 2 methods, both work 100%: iAtkos L2 and UniBeast 1.1 [http://www.tonymacx86.com/C:Dq-OCPpT/UniBeast-1.1.0.zip]'''''
Line 79: Line 79:
 
|
 
|
 
* Use this guide to get everything setup. This guy at tonymacx86 helped me get things working great (except sleep). [http://www.tonymacx86.com/viewtopic.php?f=54&t=49979]
 
* Use this guide to get everything setup. This guy at tonymacx86 helped me get things working great (except sleep). [http://www.tonymacx86.com/viewtopic.php?f=54&t=49979]
* Also, make sure you use this DSDT (only for this specific mobo) [http://www51.zippyshare.com/v/90465040/file.html]
+
* Also, make sure you use the DSDT linked earlier.
 
* NOTE: Do not change the SMBIOS from what is default installed. It should be MacPro3,1 by default. If you try updating it to MacPro5,1 like I did, your Mac will stop booting and you'll have to start over (or clone from a backup like I did)
 
* NOTE: Do not change the SMBIOS from what is default installed. It should be MacPro3,1 by default. If you try updating it to MacPro5,1 like I did, your Mac will stop booting and you'll have to start over (or clone from a backup like I did)
 
* Speaking of which, once you get to your desktop, I highly recommend making a clone to another partition/USB drive of your hard work so far. I had to reclone 4 times during the process from making mistakes, and my clone image saved me many hours. Use CCC (Carbon Copy Cloner) or your favorite app.
 
* Speaking of which, once you get to your desktop, I highly recommend making a clone to another partition/USB drive of your hard work so far. I had to reclone 4 times during the process from making mistakes, and my clone image saved me many hours. Use CCC (Carbon Copy Cloner) or your favorite app.

Revision as of 06:01, 25 February 2012

OS X 10.7.3
Hardware Compatibility

This is a component level hardware compatibility list. We want to keep it as accurate as possible, but please, do not entirely rely on this list when buying hardware. Add which parts you have working in the categories listed below, or create a new category. Please keep alphabetical order inside the categories. The categories themselves are ordered by popularity. Please list any caveats or problems as well.

  • ONLY add hardware that you have TESTED. Don't add hardware just because you think it might work.
  • Please add hardware into tables.
  • This is for 10.7.3 builds only.

For how to edit the Wiki, please see this thread. Thank you!

You're looking for an Installation guide? see here

Contents

Motherboards

Asrock

Hardware Name Chipset Notes Patches Used 32/64bit working with patches
G31M-S R2.0 INTEL G31 System Configuration:
  • Model Name: Mac Pro
  • Model Identifier: Mac Pro 3,1
  • CPU: Intel Core 2 Duo E4500
  • GPU: ATI Radeon 6350(HP OEM)

Component Status:

  • Audio Works with patch
  • Ethernet Works with patch
  • Graphics Works with QE/CI
  • Dual Monitors using VGA and DVI from Single Video Card
  • Only Sleep does not work

Installation Guide: Default BIOS settings if installation freezes, Disable Legacy USB support

  1. Boot from DVD
  2. It will take 5-15 Minutes that you will be stock on the apple loading screen, but it will still load to the installation setup(Be Patient)
  3. Partition your Hard Disk in the Disk Utility
  4. Just Install the iAtkos OS X deselect other choices on the customization of your installation
  5. After login apply the necessary patches.
  • System Utilities(Repair Permissions)
  • Audio = VoodooHDA 0.2.1
  • Network = Realtek Gigabit Ethernet 2.0.6 for 10.7
  • Miscellaneous = PS/2 Keyboard & Mouse/Trackpads
  • OSx86 Software = Kext Utility
  • Graphics =
  1. Locate ATI5000Controller.kext and ATIRadeonX3000.kext from /System/Library/Extensions
  2. Open package content and edit the Contents/Info.plist for both ATI5000Controller.kext and ATIRadeonX3000.kext.
  3. Edit Info.plist(Need Admin privileges)
  4. find <key>IOPCIMatch</key><string>...</string> for both kexts
  5. insert 0x68f91002 inside the <string>...</string> ex.: <string>0x68f91002 ...</string>(note just insert it and do not modify the other strings. Apply step 3, 4, 5 for both kexts)
  6. then save the modified kexts.
  7. install them using Kext Utility.
  8. then Restart
  • Additional Note: I use iAtkos L2 so this patch works for 10.7.2 and 10.7.3
Tick.png Tick.png
Z68 Extreme4 Gen3 Intel Z68 System Configuration:
  • Model Name: Mac Pro
  • Model Identifier: Mac Pro 3,1
  • CPU: Intel i5-2500
  • GPU: Nvidia GTS 250 1gb (Intel onboard doesn't work, see notes)

Component Status:

  • Audio works with kext [1]
  • Ethernet works with kext [2]
  • DSDT precompiled just for this mobo [3]
  • Only Sleep does not work

Installed with 2 methods, both work 100%: iAtkos L2 and UniBeast 1.1 [4]
iAtkos L2 Installation Guide:

  1. Insert DVD, let boot. Will take 5-15 minutes to come up. Use Disk Utility to prep your partition for install.
  2. Proceed. Select the partition you just got ready, then hit Customize. Make sure you select these options [5] (this image is of MultiBeast options, but will get you by for now).
  3. After install and reboot, you'll see the next setup screens (time zone select, etc). Proceed and you should be at desktop.
  4. Install your Audio and Network kexts as linked above. Use KextBeast or KextUtility to help. Then use MultiBeast to polish everything off.
  5. You should be fairly setup now.

UniBeast Installation Guide:

  1. Prepare UniBeast from a 10.7.2 or 10.7.3 DMG file (obtained from internet). Put on a USB.
  2. Boot from USB. Will take a while to come up. Use Disk Utility to prep your partition for install.
  3. Proceed. Select the partition you just got ready. Will install.
  4. After install and reboot, you'll see the next setup screens (time zone select, etc). Proceed and you should be at desktop. NOTE: If everything is going very slow, you'll need to (if you can) load your drive onto a real Mac or another hackintosh, run MultiBeast and install these options to make it work right. [6]
  5. After install, install your Audio and Network kexts as linked above. Use KextBeast or KextUtility to help. Then use MultiBeast to polish everything off.
  6. You should be fairly setup now.
  • Use this guide to get everything setup. This guy at tonymacx86 helped me get things working great (except sleep). [7]
  • Also, make sure you use the DSDT linked earlier.
  • NOTE: Do not change the SMBIOS from what is default installed. It should be MacPro3,1 by default. If you try updating it to MacPro5,1 like I did, your Mac will stop booting and you'll have to start over (or clone from a backup like I did)
  • Speaking of which, once you get to your desktop, I highly recommend making a clone to another partition/USB drive of your hard work so far. I had to reclone 4 times during the process from making mistakes, and my clone image saved me many hours. Use CCC (Carbon Copy Cloner) or your favorite app.
  • And also, make sure you are using Chimera v1.7.0 (or higher) for your bootloder instead of Chameleon. Chimera is a fork and is required for your mobo. Its in MultiBeast. I reinstall it everytime I make any MultiBeast changes just to make sure.
  • NOTE: Intel Integrated Graphics does not work on setup. I was able to install with iAtkos and UniBeast methods just fine with integrated graphics (no graphics card), but after reboot before setup phase two (time zone select, etc) my system just hung at a big off-white screen with Apple logo in the center. I could move the mouse but never did anything. But as soon as I installed a graphics card (for me, Nvidia GTS 250 from my old build) it worked like a charm right away. I think having GraphicsEnabler in chameleon.plist helped but it may be stock with Apple now. You'll need to handle your own graphics card situation. PS- I never tried the Integrated Graphics again after doing setup because I decided to keep my old graphics card afterall.
  • System is LIGHTNING FAST! Here is my full setup and my GeekBench stats:
  1. Intel i5-2500 @ 4.1 (no k)
  2. ASrock Z68 Extreme4 Gen3
  3. G-SKILL 16gb DDR3-1333 CAS 7-7-7-21 (as 4x 4gb sticks)
  4. Nvidia GTS 250 1gb
  5. Crucial M4 SSD 6gbs 64gb & OSX 10.7.3 = System boots cold to ready in < 20 seconds.
  6. Overclocked i5 from 3.3 to 4.1 ; BCLK from 100mhz to 102mhz. (If I had gotten the i5-2500k instead, I could OC to 4.7+)
  7. GeekBench Score @ 64-bit SingleTest=11028; 64-bit StressTest peak=14468
Tick.png Tick.png

Asus

Hardware Name Chipset Notes Patches Used 32/64bit working with patches
P7H55D-M EVO Intel H55 System:
  • CPU: Intel Core i5-650
  • Memory: Kingston DDR3-1333 2 x 2 GB
  • HDD: Samsung 500 GB SATA
  • Video: GeForce GT 9500 1024 MB
  • Audio: Realtek ALC889 onboard
  • Ethernet: Realtek Gigabit Ethernet onboard
  • Wireless: D-Link DWA-556 (recognized as AirPort)
  • Bluetooth: D-Link DBT-122
  • Shutdown: Yes
  • Restart: Yes
  • Sleep: Yes (see comments)
Installation method: Clean installation of Mac OS X Lion 10.7.3 downloaded from Mac App Store. Custom DSDT

Post-installation: UserDSDT.

Patches applied:

  • ALC8xxHDA
  • AppleHDA Rollback
  • Realtek Gigabit Ethernet

How to make 'sleep' work:

  • You should NOT install USB 3.0 kext if you want 'sleep' to work.
  • You must add the following lines to /Extras/org.chamaleon.Boot.plist (automatically added when using UserDSDT):
<key>GenerateCStates</key>
<string>Yes</string>
<key>GeneratePStates</key>
<string>Yes</string>
Tick.png Tick.png
P7H55D-M EVO Intel H55 System:
  • CPU: Intel Core i5-650
  • Memory: Kingston DDR3-1333 2 x 2 GB
  • HDD: Samsung 500 GB SATA
  • Video: GeForce GT 9500 1024 MB
  • Audio: Realtek ALC889 onboard
  • Ethernet: Realtek Gigabit Ethernet onboard
  • Wireless: D-Link DWA-556 (recognized as AirPort)
  • Bluetooth: D-Link DBT-122
  • Shutdown: Yes
  • Restart: Yes
  • Sleep: Yes (see comments)
Installation method: Clean installation of Mac OS X Lion 10.7.3 downloaded from Mac App Store. No custom DSDT used.

Post-installation:

Patches applied:

  • ALC8xxHDA
  • AppleHDA Rollback
  • HDAEnabler ALC889
  • Realtek Gigabit Ethernet

How to make 'sleep' work:

  • You should NOT install USB 3.0 kext if you want 'sleep' to work.
  • You must add the following lines to /Extras/org.chamaleon.Boot.plist:
<key>GenerateCStates</key>
<string>Yes</string>
<key>GeneratePStates</key>
<string>Yes</string>
Tick.png Tick.png
P8H61-M-LE INTEL H61 System Configuration:
  • CPU: Intel Core i3 2100
  • GPU: Powercolor HD6670 1Gb GDDR3
  • RAM: Kingston DDR3 1333 4Gb x2

Component Status:

  • All works.

iCloud, App Store(with ethernet fix), System Update

Patches

<key>iGain</key> <string>0</string> <key>iMix</key> <string>70</string> <key>Mic</key> <string>70</string> Then save and run Kext Utility. Then Reboot.

Tick.png Tick.png
P5Q-E INTEL P45 System Configuration:
  • CPU: Intel Dual Core e5200
  • GPU: Sapphire HD4670 1Gb GDDR3
  • RAM: Kingston DDR2 800 (910max) 2Gb x2

Component Status:

  • All works.

install İATKOS L2 + 10.7.3 combo on ich Barracuda. ident for core 2 duo, RV730 ok but 9470 string in boot appear. Panic with Paragon 9.5.x and in first reboot after update, tuxera 2011 ok

Patches
  • AHCI injector for ICH10R + AppleVIAata 6121 . Deleted NullCPU after DSDT modded c4 in /Extra
Tick.png Tick.png
P5W DH Deluxe WIFI Intel 975X Intel ICH7R System Configuration:
  • Intel Q6600 CPU 2,4 GHz
  • NVIDIA GTS 250 (1GB DDR3)
  • Install Method: IATKOS L2 and upgrade via system updates

Components Status:

  • Audio ALC882M Stereo L+R - Line-Out -- Installing ALC882 Kext after systen update
  • Ethernet - Native Works (Marvell Yukon Gigabit 88E8053)
  • USB 2.0 - Native Work
  • Firewire Pci Card - Native Work
  • IDE - Native all Work
  • Jmicron 36x ATA -- Installing kext
  • Shutdown/Reboot/Stop - Work...
  • 100% COMPATIBLE
Patches
  • Audio ALC882 Kext: [8]
  • Jmicron36x Kext: [9]
Tick.png Tick.png
P8Z68-V-LX INTEL Z68 System Configuration:
  • CPU: Intel Core i7 2700K
  • GPU: AMD HD5750

Component Status:

  • All works. USB 3.0 DOES NOT

install İATKOS L2 + 10.7.3 update from apple

Patches
  • Defaults + AHCI sata + PCI Root ID + RTL81xx. Don’t select any audio kext, because dosent work. I found Wodoo kext for audio and VGA HD5750
Tick.png Tick.png
P7H55D - M EVO INTEL H55 System Configuration:
  • Case: PowerMac G5
  • CPU: Intel Core i3
  • GPU: Nvidia 9500GT 1GB(Out of Box)
  • Dual Monitors using VGA and DVI from Single Video Card

Component Status:

  • All works

After using Mac App Store 10.7.1 I was able to use the 10.7.2 ComboUpdate. I was then able to use the 10.7.3 ComboUpdate.

Patches
  • Chameleon (from Voodoolabs) + arch=x86_64
Tick.png Tick.png
P7H55-M Pro INTEL H55 System Configuration:
  • CPU: Intel Core i3 540 3.07GHz
  • GPU: Nvidia 9500GT 1GB DDR2
  • RAM: 4GB DDR3 1333MHz
  • Fresh install of 10.7.3 (retail download from App Store) with USB method

Component Status:

  • All works well except sound (which is muffled with VoodooHDA so I use a Soundblaster USB sound card instead.)
Patches
  • System Utilities, 3rdParty SATA kext, Lnx2Mac's RealtekRTL81xx Ethernet v0.0.90 kext
Tick.png Tick.png
P5G41T-M LX INTEL G41 System Configuration:
  • CPU: Intel Core 2 Quad 2.33Ghz Q8200
  • GPU: Nvidia GeForce 210 1GB
  • 6GB 1333Mhz DDR3 RAM
  • Apple Cinema Display - 20"

Component Status:

  • All works (Apart from Mac App Store but working on it now)

Updated from 10.7.2 and no problems as of yet, downloaded the 10.7.3 update - i didn't use the 'Software Update'. MAKE SURE YOU DELETE "SleepEnabler.kext" BEFORE UPDATING!!

Patches
  • Chameleon (from VoodooLabs)
  • Enable "CPURootUID=1" at startup

VoodooHDA (older version works best (no popping or feedback)).

Tick.png Tick.png
P6X58D-E Intel x58 System Configuration:
  • CPU: Intel Core i7 950 3,08 GHZ
  • GPU: Nvidia GeForce 480 gtx
  • 6GB 1870Mhz DDR3 RAM
  • SAMSUNG XL2370HD

Component Status:

  • All works except sound from Graphic Card and sleep mode

Updated from 10.7.2 and no problems as of yet, downloaded the 10.7.3 update. Using Combo update.

Patches

USER DSDT

Tick.png Tick.png
P5LD2-Green Intel 945 Chipset / LGA775 System Configuration:
  • CPU: Intel Core 2 Duo T6300 at 1.83 GHz (overclocked to 2.5 GHz - highest possible synchronized frequency to PCI bus - from BIOS)
  • GPU-PCIe: Nvidia GeForce 9500GT
  • 4x1GB 667Mhz DDR2 RAM PC-5300 (overclocked to 700 MHz)
  • Seagate ST3250824AS SATA2 250GB, Western Digital WDC WD2500YS-01SHB1 SATA-2 250GB, Seagate ST3500418AS SATA2 500GB

Component Status:

  • Not working parts: built-in sound Intel HDA (8086:27d8), built-in LAN Marvell Gigabit, Graphic Card not accelerated only after introducing Device Properties in org.chameleon.boot.plist

Updated from 10.7.0 to 10.7.1 then to 10.7.2 and no problems with downloaded 10.7.3 Combo update.

Patches

MyHack 4.1+ and over it Chameleon Wizard 3.5.1 and Chameleon-2.1svn-r1814 - working on Kernel x64, Sound works OOB - VoodooHDA 0.2.1 (release from 03.18.2010), Marvell Yukon2 with fix for PCI-E 88E8053, Graphic Card GeForce 9500GT with CUDA Dual Boot with Windows 7 Ultimate x86

Tick.png Tick.png
P8Z68-V PRO Intel Z68 Chipset System Configuration:
  • CPU: Intel Core i7 2600K
  • GPU-PCIe: Asus Nvidia GeForce GTX560 Ti
  • 4x4GB 1600Mhz DDR3 RAM
  • OCZ Agility 3 SSD 120GB (Very good results)

Component Status:

  • Everything works
  • Used iAtkos L2, then updated trough apple software update to 10.7.3
Patches

GTX560 Ti installer 10.7.3 from Osx86.net, hnak's AppleIntelE1000e Ethernet kext, Audio ALC892 patch.

Tick.png Tick.png
P5KPL-AM EPU P35 + ICH9, BIOS 501 Hardware:
  • Intel Core2Duo E6420 CPU 2.13 GHz
  • XFX GT240 512 mb DDR3 works fully

Notes

  • BIOS: Store Configuration ATA/IDE Enhanced;Enhanced Mode Support:S-ATA; IDE Detect Time: 35
  • Audio - works with VoodooHDA_261_HP_HDX18 (Output and Inputs) edit Info.plist, replace the key IOPCIClassMatch by IOPCIPrimaryMatch and put the PCI ID of your audio card in string. View: [10]
  • Ethernet - Works from pack Atheros AR8121 AR8113AR 8114
  • USB - All Work
  • IDE - Work
  • ICH9R - Works

Install Method:

  • 1.BootCD: BOOTCD.ISO
  • 2.iAtkos L1 from USB
  • 3. Boot with the comand: npci=0x2000
  • Bootloader: Chameleon 2.1svn
  • MacOsxUpp Combo 10.7.2
  • Shutdown/Reboot work 99.9% of the time.
  • Mac App Store WORKS!!!
  • iCloud WORKS!!!

Patches

  • Bootloader: Chameleon 2.1svn
  • Graphics Enabler
  • Built-in Ethernet
  • Extra/Extensions
  • FakesMc
  • Disabler
  • EVO Reboot
  • Update to 10.7.2 and Update 10.7.3, ALL WORKING!
  • Sound+Ethernet: from download files

Useful Tools

Tick.png Tick.png
P5N-E SLI nForce 650i SLI
  • Intel Core 2 Duo E6750
  • 4GB RAM
  • Nvidia Quadro FX 570

Follow this guide

Update form 10.7.0 to 10.7.3 via autoupdate: all working! Tick.png Tick.png
P8P67 ws-Revolution INTEL P67 chipset System Configuration:
  • CPU: Intel Core i-7 2600
  • GPU: Nvidia GTX560 1GB
  • 4GB 1333Mhz DDR3 RAM
  • Dlink DWA-556

Component Status:

  • All works (including mac app store and iCloud)

Updated from 10.7.2 (iATKOS L2 choosing drivers USB and network intel gigabit) and no problems as of yet, downloaded the 10.7.3 update - i use the 'Software Update'.

Patches
  • GTX 5xx Enabler 10.7.3
  • CUDA driver for mac (www.nvidia.com)
  • ALC889
  • For USB3 (previously installed on windows USB 3.0 Boost Full Package Version V1.00.05) PXHCD.kext and iousbfamily453.4.2.dmg
  • Sleepenabler
Tick.png Tick.png
Maximus IV GENE-Z Intel Z68 System Configuration:
  • CPU: Intel Core i5-2500K
  • GPU: XFX AMD Radeon HD 6870 1GB
  • 16GB (4x4GB) 1600MHz DDR3 RAM
  • Dual Monitors (1xDVI, 1xHDMI)

Notes:

  • Most everything appears working properly in 64-bit mode
  • Shutdown and reboot work
  • Sleep not tested
  • USB3 does NOT work: no Asmedia chipset drivers as of this writing (USB2 works perfectly, synced iPhone)
  • Dual Monitors both work properly and at 1920x1080
  • Mac App Store works
  • iCloud works
  • NOTE: Kernel panic on boot, with AppleTyMCEDriver.kext. Use Single User mode to rm -rf it.

Install Method:

  • Used UpdateHelper to upgrade to 10.6.8
  • Created a USB with Mac App Store copy of Lion
  • Did a clean reinstall on the HDD, no other devices connected
Patches:
  • ALC889 kext, with AppleHDA rollback
  • EvOreboot
  • FakeSMC (with motherboard and Radeon plugins)
  • IOUSBFamily.kext Rollback
  • NullCPUPowerManagement.kext
  • Intel E1000 kext (hnak)
  • Chameleon 2.1svn 14xx+ Bootloader
Tick.png Tick.png
P5QPL-AM Intel G41 System Configuration:
  • CPU: Intel Core2Duo 2.93GHz
  • GPU: GeForce 8400GS
  • 4GB (2x2GB)

Notes:

  • Shutdown, sleep and reboot work

Install Method:

  • Did a clean reinstall on the HDD, no other devices connected
Patches:
  • Voodoo HDA for audio
  • Atheros network **WORKING FINE** using 'atheros AR8121 AR8113AR 8114.zip' from kexts.com
Tick.png Tick.png
P8Z68-M Pro Z68 System Configuration:
  • CPU: Intel Core i5 2400 @ 3.1GHz
  • GPU: ATI 6850 1024 MB
  • RAM: 2x4GB DDR3 G.SKILL CL9 RipjawsX
  • Keyboard: USB
  • Mouse: Logitech MX518

Components Status:

  • All works,sleep, wakeup, shutdown, restart, USB3.0 not tested
Patches
  • Kexts for Lan ( Realtek Gigabit Ethernet 2.0.6 for 10.7 ), Sound ( ALC8xx HDA ) and 3rdParty Driver.
  • DSDT and SSDT
  • Modded Bios for P8Z68-M Pro
Tick.png Tick.png

Biostar

Hardware Name Chipset Notes Patches Used 32/64bit working with patches
G31M+ Intel G31/ICH7 System Configuration:
  • Intel Pentium Dual Core E5800 3.2Ghz (Displays as C2D)
  • 4 GB RAM 2g x 2 Centon 800 DDR2
  • EVGA GeForce 9500GT 1024MB DDR2 PCIE
  • Display ViewSonic VA1930wm
  • USB works with patch

Component Status:

  • Audio works including front panel and "headphone mute"
  • QE/CI and Dual Monitor works with GraphicsEnabler
  • Sleep works
  • Ethernet works with patch
Installed via Niresh12495 Lion 10.7.2 DVD:
  • Audio: Voodoo 2.72
  • USB: Patch with USB Fix
  • Bootloader: Chameleon v2.1svn
  • Video: GraphicsEnabler=yes

Manual:

Tick.png Tick.png

ECS

Hardware Name Chipset Notes Patches Used 32/64bit working with patches
G41T-R3 Intel G41 System Configuration:
  • Intel Pentium Dual Core E6600 3.06ghz
  • RAM 2g x 2 Kingston 1333 DDR3
  • Palit GeForce 210 1024MB DDR3 PCIE
  • Display Acer P166HQL
  • HUAWIE USB Plug-in 3g

Component Status:

  • Audio works including front panel and "headphone mute"
  • QE/CI and Dual Monitor works with GraphicsEnabler
  • Sleep works
  • Ethernet works
Patches:
  • Audio: voodoo 2.7.3
  • Disk: 3rdParty SATA +JMicron36x for IDE channel
  • Misc: ElliotForceLegacyRTC + FakeSMC
  • Networking: Lnx2Mac's RealtekRTL81xx
  • Bootloader: Chameleon 2.1svn r14xx+
  • Kernelflags: npci=0x2000 GraphicsEnabler=yes
  • Misc: "AppleRTC Patch for CMOS Reset" to fix sleep
  • Kernel: mach_kernel=i386

Manual:

  • Install using iATKOS L2 DVD default don't change anything.
  • Update using Combo 10.7.3
  • restart
  • goto sys-ref/boot loader config: mach_kernel=i386
  • restart
  • you can now add your lag driver, usb, etc..
Tick.png Tick.png

Foxconn

Hardware Name Chipset Notes Patches Used 32/64bit working with patches
G31AX-K LGA 775 Intel G31

South Bridge Intel ICH7


System Configuration:
  • Intel Core 2 Duo E7400 Wolfdale 2.8GHz
  • RAM 2g x 2 Kingston 800
  • Audio Realtek ALC662
  • Lan -Realtek 8111B
  • Onboard Video -Intel GMA 3100
  • Video Card-GeForce 8600 GT

Component Status:

  • Audio works "
  • QE/CI and Dual Monitor works with DSDT Patch and NVIDIA Card GraphicsEnabler
  • Built in Ethernet does NOT work- even with Linux2Mac Kext
Patches via iATKOS L2:
  • Audio: voodoo HDA
  • Networking: Lnx2Mac's RealtekRTL81xx - did not work, got other card
  • Bootloader: Chameleon 2.0 RC4

Manual:

  • Update using Combo 10.7.3 - no problems

..

Tick.png Tick.png

Gigabyte

Hardware Name Chipset Notes Patches Used 32/64bit working with patches
GA-G31M-ES2L rev2.4 G31 System Configuration:
  • CPU: Intel Pentium Dual-Core 3.2GHz
  • GPU: GeForce 9600 GT
  • RAM: 4GB DDR2 800MHz

Functionality:

  • Everything works, Ethernet and all that...
  • Upgraded from 10.7.2 to 10.7.3 and works fine!!
  • From Retail Install... No iAtkos...
Patches
  • Chameleon 2.1svn (from VoodooLabs) + npci=0x2000 (Solves PCI Configuration Begin)
  • AzaliaAudio.pkg for Sound
  • DSDT
Tick.png Tick.png
GA-Z68XP-UD3 INTEL Z68 System Configuration:
  • Case: Thermaltake Element V Black Edition
  • CPU: Intel Core i7 - 2600K
  • GPU: GeForce GTX 460
  • Dual Monitors using VGA and DVI from Single Video Card

Component Status:

  • All works

After using Mac App Store 10.7.1 I was able to use the 10.7.2 ComboUpdate. I was then able to use the 10.7.3 ComboUpdate. I've had no issues and I did not need to reapply any patches.

Patches
  • Chameleon 2.1svn (from VoodooLabs) + arch=x86_64

VoodooHDA. Edit .plist for Voodoo to reduce gain at boot. This patch was done at initial 10.7.1 install.

Tick.png Tick.png
GA-H61M-S2-B3 F1 H61 System Configuration:
  • CPU: Intel Celeron G530 2.4 GHz Dual core
  • GPU: Point of View GeForce GT 520 1024 MB.
  • 2 GB RAM.
  • DVI Monitor.

Component Status:

  • All working fine, QE/CI and OpenGL working fine. CPU is incorrectly detected as a Core i7.
  • Retail Lion from App Store using method to create a USB drive.
Patches
  • Chameleon from VoodooLabs
  • VoodooHDA. Audio volume control not working.
Tick.png Tick.png
GA-EP35-DS3L INTEL P35 System Configuration:
  • CPU: Intel Core 2 Duo E 7500
  • GPU: GeForce 7300GS
  • Dual Monitors using VGA and DVI from Single Video Card
  • TL-WN781N

Component Status:

  • All works

After using Mac App Store 10.7.0, I updated to 10.7.1 ComboUpdate through software update, updated to 10.7.2 and then 10.7.3.

Patches
  • Chameleon Wizard + arch=x86_64

AppleHDA . Graphics Enabler, Modified AR7285 kext.

Tick.png Tick.png
GA-Z68A-D3H-B3 F10 INTEL Z68 System Configuration:
  • CPU: Intel Core i3 2015
  • GPU: Radeon HD 68500
  • Dual Monitors from top HDMI and DVI
  • 12GB RAM

Functionality:

  • Didn't Have any issues, used combo package from 10.7.2 to .3 and used Kext Wizard before to get everything up and running.
Patches
  • Chameleon 2.1svn from VoodooLabs and custom DSDT
Tick.png Tick.png
GA-H61M-D2P-B3 INTEL LGA1155 System Configuration:
  • CPU: 3.09 GHz Intel Core i3
  • GPU: PCIE - PNY GeForce 9400 GT 1024 MB (Only primary DVI tested)
  • Custom DSDT file
  • 8 GB DDR3 RAM

Component Status:

  • All appears to work except audio

Updated from 10.6.8 to 10.7.1 to 10.7.2 pre-release, 10.7.2 final, and then 10.7.3 via Software Update. (I have always had to patch audio, and hard drive periodically spins up for a few seconds during sleep) (also get a "kernel: IOSurface: buffer allocation size is zero" error every two or three minutes still)

Patches
  • No new patches except ALC889 audio patches and fix permissions option.
Tick.png Tick.png
GA-H61M-S2P-B3 Rev.1.1 Intel® H61 Chipset System Configuration
  • CPU : Intel Core i3 2100
  • GPU : ATI Radeon HD 5450
  • RAM : 8 GB DDR3

Component Status

  • All Works after apply patch
  • App Store works

Install Method :

  • Fresh install from 10.6.3 Retail
  • update to 10.6.8
  • Apply custom DSDT + VoodooHDA 0.2.72 + Ati5000injector.kext & reboot
  • Install Atheros L1cEthernet reboot
  • Make app store work : delete all connection in system preference & delete Networkinterfaces.plist, reboot. add new connection in system preference (ETHERNET MUST ADD FIRST !),
  • Install Lion 10.7
  • Update to 10.7.3 with Update 10.7.3 client combo

use rboot if got kernel panic then fix permission & cache

Patches Tick.png Tick.png
GA-Z68MX-UD2H-B3 BIOS F12 Intel® Z68 Chipset System Configuration
  • CPU : Intel Core i7 2600 (LGA1155)
  • GPU : EVGA GTS 450 FPB
  • RAM : 16 GB Corsair Vengeance DDR3

Component Status

  • All Works with custom DSDT
  • App Store works with quick fix

Install Method : Full install method found at WhatTheTech (Hackintosh 2.0)


Patches
  • Custom DSDT
  • Lnx2Mac LAN Driver
  • Graphics Enabler = Yes


Tick.png Tick.png


GA-P55-UD-3R INTEL LGA1156 System Configuration:
  • CPU: 3.0 GHz Intel Core i5-750 (OC'ed from 2.67GHz stock freq)
  • GPU: PCIE - Zotac GeForce GT 430 1024 MB (Only primary DVI tested)
  • 8 GB DDR3-1600 RAM (4x2GB)

Component Status:

  • All appears to work except audio (including sleep)

Installed from 10.7.3 + USB method drive. I just installed 10.7.3 from USB drive and everything works OOB. I did not run multiBeast. (I tried but it caused KP, so I reinstalled everything again)

Patches
  • None
Tick.png Tick.png

Intel

Hardware Name Chipset Notes Patches Used 32/64bit working with patches
DG35EC Intel G35 System Configuration:
  • CPU: Intel Pentium E5200 2.5GHz
  • GPU: GeForce 9500 GT 1GB DDR2
  • RAM: 4GB DDR2 800MHz
  • Fresh install of 10.7.3 (retail download from App Store) with USB method
  • Wifi works with this adapter Belkin USB Adapter F5D8053 v.6 (See Wireless section below for installation method)

Functionality:

  • Everything works perfectly except shutdown (the OS shuts down, but the computer stays running)
Patches
  • VoodooHDA 0.2.1 kext, 3rdParty SATA kext, hnak's AppleIntelE1000e Ethernet kext
Tick.png Tick.png
DH55HC Intel H55 System Configuration:
  • CPU: Intel core i3 540 3.07GHz
  • GPU: GeForce 8400 GS 512MB DDR3
  • RAM: 4GB DDR3 1333MHz
  • Fresh install of 10.7.3 (retail download from App Store) with USB method

Functionality:

  • Everything works perfectly except shutdown (the OS shuts down, but the computer stays running)
Patches
  • 3rdParty SATA kext, hnak's AppleIntelE1000e Ethernet kext
  • Sound works okay (not great) with VoodooHDA 0.2.1 (so I use a Soundblaster USB sound card instead - see Sound Cards section below.)
Tick.png Tick.png
DX58SO Intel X58 System Configuration:
  • CPU: Intel core i7 950 3.01GHz
  • GPU: Radeon Sapphire 5770 Vapour-x 1GB DDR5 (Works with GE = YES or NO)
  • RAM: 6GB DDR3 1333MHz
  • Wifi- DLink DWA 125 (Ralink Driver)
  • Retail Install
  • BootLoader : Chamaleon 2.1 RC5
  • SMBIOS: MacPro 4.1

Boot Flags:

  • GraphicsEnable=Yes
  • GeneratePStates=Yes
  • GenerateCStates=Yes

Kexts:

S/L/E

  • AppleHDA(patched)
  • AppleIntel8256X
  • HDAEnabler

E/E

  • FakeSMC
  • Legacy889HDA
  • IOAHCIBlockStorageInjector
  • IntelCPUMonitor (it´s not necessary, only for Monitoring CPU temps)
  • RadeonMonitor (it´s not necessary, only for Monitoring GPU temps)


Functionality:

  • Everything works flawless. Video, Audio, Lan , Firewire, Wifi
  • Power Management works with no Kext.
  • Shutdown and Sleep works with no Kext.
  • Geekbench: 11.000 aprox.
  • Cinebench: 6 aprox.
  • GPU 37 Fps

VIDEO DEMO

Patches
  • DsdtAutoPatcher link
Tick.png Tick.png
D975XBX2 Intel 975x System Configuration:
  • CPU: Intel Core 2 Q6600
  • GPU: ATI Radeon 4850 1GB
  • RAM: 6GB DDR2 800MHz
  • Fresh install of 10.7.3 (retail download from App Store) with USB method

Functionality:

  • Everything works perfectly, sans sleep. Not sure about sound, as I use a USB sound card. Booting in 64-bit mode.
Patches
  • First boot (install and post-install) with GraphicsEnabler=No, subsequent boots work without problem.


Tick.png Tick.png

MSI

Hardware Name Chipset Notes Patches Used 32/64bit working with patches
H55M-E33 Intel H55 System Configuration:
  • Intel Core i5-750
  • ASUS GeForce EN210 Silent 512MB
  • Broadcom USB Bluetooth Adapter (0x016a, 0x050d) to connect my Magic Trackpad

Component Status:

  • Audio works with patches including front panel and "headphone mute"
  • QE/CI and Dual Monitor works OOB with GraphicsEnabler
  • Sleep works with fixes
  • Ethernet works with patches
Patches:
  • Audio: ALC8xxHDA + AppleHDA Rollback + ALC889 HDAEnabler
  • Disk: 3rdParty SATA + eSATA + JMicron36x (not sure if needed)
  • Misc: ElliotForceLegacyRTC + FakeSMC
  • Networking: Realtek Gigabit Networking 2.0.6
  • Bootloader: Chameleon 2.1svn 1475+
  • Kernelflags: npci=0x2000 GraphicsEnabler=yes (for full QE/CI with Asus GeForce EN210 Silent)
  • Misc: "AppleRTC Patch for CMOS Reset" to fix sleep

Manual:

  • To fix reboot after wake make sure you tick the two boxes in energy preferences: automatic restart on power failure and automatic restart on freeze(!)
  • Make sure BIOS suspend mode is S3
  • Also had to disable wake by USB, otherwise Magic Trackpad (or the bluetooth adapter) wakes the system after going to sleep (is there a fix?)
Tick.png Tick.png

Pegatron

Hardware Name Chipset Notes
IPXSB-H61 INTEL H61 System Configuration:
  • Model Name: Mac Pro
  • Model Identifier: Mac Pro 3,1
  • CPU: Intel i7 2600
  • GPU: ATI Radeon 6510

Component Status:

  • Audio Works with patch
  • Ethernet does not work
  • Graphics Works with QE/CI
  • Sleep does not work

Installation Guide:

  1. Boot from iATKOS L2 DVD
  2. It will take 5-15 Minutes that you will be stock on the apple loading screen, but it will still load to the installation setup (Be Patient)
  3. Partition your Hard Disk in the Disk Utility
  4. Just Install the iAtkos L2 defaults + Non AHCI SATA + ATI iniyt
  • Network = USB to Ethernet device (Platoon-PL-5320)
  • Additional Note: I use iAtkos L2 so after update to 10.7.3 and still works !!
Tick.png Tick.png

EVGA

Hardware Name Chipset Notes Patches Used 32/64bit working with patches
Evga Classified x58 sl3 Intel I7 (All) System Configuration:
  • Intel I7 (All) ghz
  • RAM from 2g x 2 Kingston 1333 DDR3 to 12 G DDR3
  • ATI 5700 1024MB DDR3 PCIE
  • Display viewsonic 27 inch
  • not tested USB Plug-in 3g

Component Status:

  • Audio works including front panel and "headphone " VoodooHD kext
  • QE/CI and Dual Monitor works with GraphicsEnabler
  • Sleep don't works
  • Ethernet works all ports
Template:I update from leopard 10.8.6 to lion 10.7.3 from usb installer work beautiful Tick.png

Graphics Cards

Please specify if your card is AGP, Integrated, PCI or PCI-E.
Also, place chip and board manufacturer in their respective column.

PCI-E

ATI

Model Board-Manufacturer Notes QE Output Dual display 32/64bit working with patch
HD5450 512MB DDR2 Sapphire GraphicsEnabler=Yes, install ATI5000Injector.kext with Kext Utility, repair permissions, reboot. Tick.png Tested Vga / Hdmi ? Tick.png Tick.png
EAH5450 (HD5450) 512MB DDR2 Asus GraphicsEnabler=Yes, install ATI5000Injector.kext with Kext Utility Tick.png Tested VGA / HDMI /DVI Tick.png Tick.png Tick.png


HD 4870x2 2GB Gigabyte First time GraphicsEnabler=No,Download QE_CI Exotic patch Lion_10.7.3_(11D50) add 0x94411002 in ATIRadeonX2000.kext and ATI4800Controller.kext

Install it with Kext Utility,repair permissions and reboot with GraphicsEnabler=Yes.

Tick.png Tested only one DVI out ? Tick.png Tick.png
HD 4670 1GB GDDR3 Sapphire GraphicsEnabler=Yes. On iAtkos L2 default Chameleon 2.1 ,deselecting "space" for Qe. ? Tested only one DVI/vga adapter out ? Tick.png Tick.png
HD 5770 1GB DDR5 PowerColor Works OOB with GraphicsEnabler=Yes. Fully working at 64 bits. No creshes, no freezing... 100% ? HDMI and DVI ? ? Tick.png
HD 6850 1GB GDDR5 Gigabyte First time it worked with no problems when it was one monitor on the HDMI port, then when I added one to the top DVI port it wouldn't boot so I had to add ATIconfig=6850. Tick.png Top HDMI and DVI work Tick.png Tick.png
HD 6870 1GB GDDR5 XFX Nothing special. Works OOB. Tick.png Top DVI works, bottom DVI does NOT. HDMI works, Mini-DisplayPort not tested. Tick.png Tick.png Tick.png
HD 6670 1GB GDDR5 Powercolor Works OOB. Tick.png DVI, VGA & HDMI works. Tick.png Tick.png Tick.png

NVIDIA

Model Board-Manufacturer Notes QE Output Dual display 32/64bit working with patch
Yes VGA/DVI/HDMI Yes Yes Not Tested
7300 GS 256MB Nvidia Works with retail 10.7.0 updated through software update to 10.7.3 selected nvidia enabler in install, Card Memoory reported as 64MB Tick.png DVI/VGA Tick.png Tick.png Tick.png
8400 GS 512GB DDR3 Zotac GraphicsEnabler=Yes

install NVEnabler64.kext, then in Terminal edit /System/Library/Extensions/NVDANV50Hal.kext/Contents/Info.plist adding this string 0x10c310de&0xfff0ffff to the <key>IOPCIPrimaryMatch</key> section

Tick.png tested HDMI only ? Tick.png Tick.png
8800 GTS 320MB NVIDIA Works best with GraphicsEnabler=Yes - Tested with OSX 10.7.2 and 10.7.3

May cause problems with Adobe Flash-Player under Safari and Firefox.

Tick.png 2xDVI Tick.png Tick.png Tick.png
9500 GT 1GB DDR2 Zotac works OOB with GraphicsEnabler=Yes Tick.png tested DVI only ? Tick.png Tick.png
GT240 512MB DDR3 XFX Work with retail. GraphicsEnabler=Yes, PCI Configuration Fix (npci=0x2000. No patches. Work fine in 10.7.1, 10.7.2 and 10.7.3. Tested on a monitor 22" 1920x1080 full hd Tick.png DVI/VGA/HDMI Tick.png Tick.png Tick.png
GTX 460 GLH 1024MB Gainward Works best with GraphicsEnabler=Yes, PCI Configuration Fix (npci=0x2000) and with the NVIDIA GF100 Fermi Patch. Be sure to select OpenCL Enabler 10.7.2. Don't worry it works fine in 10.7.3. In fact the card runs smoother on 10.7.3! I have tested all the ports and using multiple screens. I even got Minecraft to run at an acceptable framerate! Tick.png VGA/2xDVI/HDMI Tick.png Tick.png Tick.png
GTX 560 ti 1GB MSI added device id to NVDAGF100hal.kext, installed ATY_init.kext, GraphicsEnabler=Yes, npci=0x2000, followed this guide, installer here Tick.png 2xDVI/mHDMI Tick.png Tick.png Tick.png
GTX 260 896MB Gigabyte Model No: GV-N26SO-896I Works OOB with GraphicsEnabler=Yes Tick.png DVI/VGA/HDMI Tick.png Tick.png Tick.png

Network Cards

Wireless

Interface Standard Device Manufacturer Chipset Notes 32/64bit working with patch
Yes Yes
USB b/g/n 300 WL-160N ASUS Ralink RT2870 Hardware ID: USB\VID_0B05&PID_1731, USB\VID_0B05&PID_1732
  • Working OOB (with driver from Ralink) on ASUS P7H55-M Pro, Intel core i3 540 cpu, Zotac 9500GT 1GB, fresh install of Lion 10.7.3.
  • Install Mac OS X 10.7 drivers from here. (10/21/2011-V4.1.8.0)
  • Reboot
  • Plug in your WL-160N. After a few seconds, the lights should flash, and the Ralink Wireless Utilities window should pop up ready for you to configure.

If your adapter isn't recognized, try this:

  • Edit Info.plist with Terminal: sudo nano /System/Library/Extensions/RT2870USBWirelessDriver.kext/Contents/Info.plist
  • Change Device ID in the first Asus section to 1731
  • Change Device ID in the second Asus section to 1732
  • Save and Reboot
Tick.png Tick.png
USB b/g/n 300 F5D8053 v.6 Belkin Realtek RTL8188SU Hardware ID: USB\VID_050D&PID_815F
  • Tested Working on Intel DG35EC, Pentium E5200 cpu, Zotac 9500GT 1GB, fresh install of Lion 10.7.3.
  • Install Mac OS X 10.7 drivers from here.
  • Edit Info.plist with terminal: sudo nano /System/Library/Extensions/IO80211Family.kext/Contents/PlugIns/AirPortAtheros21.kext/Contents/Info.plist/
  • add: <string>pci168c,29</string> to the <key>IONameMatch</key> section.
  • Save and Reboot
Tick.png Tick.png
USB b/g/n 300 WUSB600N v.2 Linksys Ralink RT2870 Hardware ID: USB\VID_1737&PID_0079
  • Tested Working on ASUS P7H55-M Pro, Intel core i3 540 cpu, Zotac 9500GT 1GB, fresh install of Lion 10.7.3.
  • Install Mac OS X 10.7 drivers from here. (10/21/2011-V4.1.8.0)
  • Reboot
  • Edit Info.plist with Terminal: sudo nano /System/Library/Extensions/RT2870USBWirelessDriver.kext/Contents/Info.plist
  • Leave the Device ID in the first Linksys section as 112
  • Change Device ID in the second Linksys section to 121
  • Save and Reboot
Tick.png Tick.png
PCIe b/g/n 300 DWA-556 D-link Broadcom Works OOB as native Airport Extreme card. Tick.png Tick.png

Wired (Ethernet)

Interface Standard Device Manufacturer Notes 32/64bit working with patch
Yes Yes

Sound Cards

Interface Hardware Name Manufacturer Notes 32/64bit working with patch
USB Sound Blaster X-Fi Go! PRO USB Sound Card Creative Labs Plug'n'Play, but change settings in Applications/Utilities/Audio MIDI Setup to 44100.0 Hz 16bit integer Tick.png Tick.png
USB Pod studio ux1 line6 www.line6.com for driver Tick.png Tick.png
USB Behringer Xenyx x1204USB Behringer just Plug and play lion 10.7.3 Tick.png Tick.png

Other Accessories

Type of Accessory Item Description Manufacturer Notes 32/64bit working with patch
Yes Yes
Bluetooth Dongle Belkin F8T016ng Belkin Works OOB Tick.png Tick.png
Bluetooth Dongle Cambridge Silicon Radio Cambridge Silicon Radio Works OOB Tick.png Tick.png
Powered by MediaWiki © 2013 OSx86 Project  |   InsanelyMac  |   Forum  |   OSx86 Wiki  |   Mac Netbook  |   PHP hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain   |   Privacy policy   |   About OSx86   |   Disclaimers