Dutch FAQ

From OSx86
Jump to: navigation, search

Contents

[edit] Algemeen

Wat is het OSx86 Project?

Het is een website die als onderwerp het werken met het Mac OS X 10.4 Tiger besturingssysteem (En ook andere versies zoals 10.3 Panther en 10.5 Leopard) heeft.

Wat betekent dit allemaal?

De omschakeling van Apple naar Intel architectuur wat begon in 2006 en eindigende eind 2007 betekend dat het makkelijk is geworden om Mac OS X te draaien op een PC. :Anders waren er ontelbare uren kwijt geraakt aan het kraken van de Rosetta versie om het te laten werken, en dat is nog moeilijker zonder het hebben van de broncode. :Natuurlijk zijn er mensen die besluiten om het besturingssysteem te kraken en het te laten draaien op een x86 Intel of AMD processor. Meer info hierover: Dictionary of OSx86 Terms.

Heb ik geen Mac nodig voor OS X?

Nu niet meer. Projecten zoals OSx86 is het gelukt om de Intel versie van Mac OS X te laten draaien op ander hardware dan dat van Apple door grotendeels het softwarematige omzeilen van de TPM module.
Het "Trusted Platform Module" oftewel TPM is een computerchip wat vastzit in een op Intel gebaseerde Mac moederbord, Deze chip zorgt ervoor dat de mogelijkheid om Mac OS X te gebruiken op ander soort hardware dan die van Apple uitgesloten wordt(Tijdens de installatie van Mac OS X, zal Mac OS X een koppeling maken naar het TMP module. Als Mac OS X erachter komt dat de TPM module niet bestaat, zal Mac OS X weigeren om te installeren of het te laten werken.

Zal Apple OS X voor de PC verkopen?

Nee, Apple heeft steeds herhaald dat OS X for Intel alleen zal draaien op Apple hardware.
Natuurlijk zal Apple elk moment zijn gedachten kunnen veranderen. Vergeet niet dat Steve Jobs aan ons had verteld dat er geen video iPod zou komen op korte termijn.
Er zouden heleboel goede redenen zijn voor Apple om OSx86 te laten verspreiden op computers waar geen eigendomsrechten op zijn. :Dit zou een boost kunnen zijn voor de verkoop van Apple Hardware via het halo effect wat vergelijkbaar is met dat van de iPod, wat simpel gezegd hun markt aandeel in besturingssysteem zal vergroten.
We zullen het wel zien in de toekomst.
Uiteraard, is er een groot punt van discussie in de hele Mac wereld omdat de release van Mac OS X voor normale PC's kan leiden tot grote problemen. De primaire reden van Apple voor het verkopen van Mac computers is de hoge winstpercentage op de hardware. Als hun besturingssysteem beschikbaar zou zijn voor iedere gewone PC, dan zal de winst lager uit kunnen vallen voor Apple. Het ontwikkelen van drivers is niet echt een probleem maar het is de bijhorende verantwoordelijkheid van de hardware fabrikant om dan drivers te schrijven en aan te passen voor iedere verkrijgbare besturingssysteem.

Dus de Mac zal op een PC lijken, maar OS X kan alleen gedraaid worden op een Mac?

Precies. Apple verdient zijn geld met verkopen van hardware, dus zij moeten ervoor zorgen dat ze door blijven gaan met het verkopen van Mac computers. Maar zij verdienen ook geld door het verkopen van OS X, natuurlijk.

Kan Apple niet een uitgeklede versie aanbieden van OS X voor x86(_64) systemen?

Dat zou kunnen. Maar dat kan alleen als Steve Jobs zijn aandeel in Apple Inc verkoopt.
Maar wat is het punt? Is Darwin niet een een uitgeklede versie van Mac OS X wat kan werken op PC's en Mac's?

Wat is de relatie naar PearPC toe?

PearPC is een emulator wat de PowerPC versie van OS X op een PC laat draaien. Het is congruent met alles maar het is erg traag. Nu :Apple alles gaat veranderen in de richting van de x86, zal het niet meer nodig zijn om de processor te emuleren om het te kunnen draaien op een PC, resulterend in een veel snellere oplossing. . . .

[edit] Developer Kit

Ik heb gehoord over een DMG/ISO van OS X for Intel op Bittorrent - Wat is dit voor iets?

Dit is een versie van OS X for Intel, wat als doel heeft om geïnstalleerd te worden alleen op Apple hardware. Het zal alleen werken op apple hardware, tenzij er extensieve modificaties gemaakt worden, dit betekend dus dat dit bestand illegaal is. Dit betekend dus ook volgens de EULA van Apple dat je het niet in bezit mag hebben of te proberen om het te gebruiken. Ook, afhankelijk op het rechtsgebied waar je woont is het illegaal om het te downloaden, te uploaden, weg te geven of te installeren..

Wat als ik die Developer Kit Install DVD wel heb? Kan ik het dan wel draaien op mijn PC?

Nee, de originele Developer Kit Install DVD of kopieen zal alleen draaien op de machines samen met de Apple Dev Kit.

Een Developer Intel Mac ziet eruit als een gewone PC - is het niet?

Eigenlijk wel, Het is een standaard Pentium 4 processor en een Intel moederbord. Maar wat er bij zit is een TPM module van Infineon. Het heeft een PC BIOS (met BIOS setup en alles) en het gebruikt een PC partitie tabel.
De echte Intel Mac's echter, gebruiken EFI (Extensible Firmware Interface) van Intel in plaats van een BIOS, en gebruiken GPT (GUID Partition Table)-gepartioneerde harde schijven in plaats van de oude Master Boot Record. En er is ook een TPM (Trusted :Platform Module)chip aanwezig; De voorraad Mac OS X (Intel) zal niet starten zonder dat deze aanwezig is.

Heeft de Developer kit ondersteuning voor x86_64/AMD64/EM64T?

Meeste op Intel gebaseerde Mac's ondersteunen 64-bit instructies, met als uitzonderingen elke Core Solo of Core Duo gebaseerde Mac's; De Core 2 Duo en Xeon "Woodcrest" processoren ondersteunen wel volledig EM64T en kan ook werken in 64-bit modus. Begrijp wel dat Mac OS X 10.4.7 of later nodig is om 64-bit Intel broncode te kunnen uitvoeren (Om 64-bit Intel broncode te kunnen schrijven, heb je Xcode 2.4 of later nodig).

Dus de versie van OS X voor de Developer Kit kan alleen gedraaid worden op processors met SSE3 ondersteuning?

Ja, het is nodig om een Pentium 4 of een Athlon 64 (Venice Core of San Diego) als je Rosetta wil laten werken zonder dat het gepatched hoeft te worden. Het is ook mogelijk om het te laten werken met SSE2 zonder Rosetta, maar dan zonder ondersteuning van PPC broncode. De kernel kan gepatched worden om Rosetta te laten werken op SSE2 processoren door het direct vertalen van SSE3 instructies. De uitgebrachte versie van OS X voor Intel heeft ook SSE3 nodig om te functioneren, maar dat kan ook gepatched worden om ook zonder te werken.


Welke hardware komt overeen met de Dev Kit Hardware?

 • Processor: het moet SSE3 ondersteuning hebben.
 • Chipset: Intel 915 Chipset.(anderen kunnen eventueel werken als ze ich4 of ich5 ondersteuning hebben.)
 • GPU: Intel Graphics Media Accelerator 900
 • Moederboard: Intel D915GUXLK [1]

Hoe kan ik het zien of mijn processor SSE2 of SSE3 ondersteuning heeft?

 • Windows gebruikers kunnnen deze programma's gebruiken: CPU-Z, CrystalCPUID, wcpuid.
 • Plan9 en Linux gebruikers hoeven alleen 'cat /proc/cpuinfo' te draaien, en dan kijken naar de opties sectie voor sse2 (SSE2) en pni (SSE3, "Prescott New Instructions").
 • Andere op Unix gebaseerde varianten, kunnen `dmesg | less` gebruiken om te kijken wat de processor ondersteunt.


Waar op de Dev Kit Install DVD kan ik een 'otool' vinden?

Gebruik pax om het van Archive.bom af te halen bij /System/Installation1/Packages/Xcode Tools. Daar kan je er een vinden in een Archive.pax.gz wat in de DeveloperTools.pkg zit. Anders kan er wel in met Xcode.

Waar zijn de kernel extenties (kexts)?

Het zijn eigenlijk low-level drivers voor Mac OS X, wat jouw hardware en bestandsystemen bestuurt, overeenkomstig met .vxd bestanden in Windows of de kernel modules in Linux. Deze zijn opgeslagen in /System/Library/Extensions; Deze mag jijzelf installeren in /Library/Extensions of /Users/username/Library/Extensions.


Hoe verander ik een .DMG naar een .ISO/.IMG? Windows

 • Installeer UltraISO, ga naar Tools -> Convert... Selecteer de .dmg file en hou de output op .ISO
 • Verander het nu naar een .IMG, en open de ISO in een cd-rom emulator zoals Alcohol 120% of Nero Image Drive.
 • Installeer daarna Transmac, ga naar Tools -> Disk/CD Edit->Save Image of Disk/CD en blader naar de source drive en de :uiteindelijk .IMG .

Mac OS X

 • Start Disk Utility.
 • Klik op de Convert button. Selecteer de .dmg bestand, en dan klik Open.
 • Van dedrop-down lijst, selecteer DVD/CD master, klik Save en wanneer eenmaal gemeld, Kies .cdr.
 • Wanneer het eenmaal klaar is, verander dan de extensie van .cdr naar .iso. . .

[edit] Hardware

Wordt de NForce chipset SATA ondersteunt?

Ja, tot nForce3 wordt ondersteunt. Het bewerken van de AppleVIAATA kext met het nummer van jouw nForce apparaat zal de SATA ondersteuning aan gezet worden. Zoek op het forum voor meer info.

PATA en SATA controllers worden nu ook ondersteunt op nForce4 chipsets. Zie deze topic op het forum link

Wordt Soundblaster (SB) Live en Audigy geluidskaarten ondersteunt?

Live USB External "Ja"
Niet helemaal.
Zie de Creative pagina voor meer gedetaileerde informatie aangaande verschillende Soundblaster geluidskaarten.

Werkt het printen naar een printer die aangesloten is via een parallele poort?

Nee, maar er zijn parallele naar USB connectoren te koop ergens. En dan zou je geluk hebben.

Is er ondersteuning voor XYZ Hardware?

Misschien wel, miscchien niet. Er is gewoonweg teveel verschillende soorten hardware om voor ieder een antwoord te kunnen geven in :deze wiki. Zoek de HCL van de hoofdpagina van deze wiki of zoek op in de forums voor een beter antwoord.

Waar kan ik een lijst vinden van hardware wat ondersteunt wordt?

Je kan kijken in de 'Hardware Compatibility Lists' door te klikken op de links die ernaar toe leiden op de hoofdpagina van deze wiki. Zorg ervoor dat je checkt op verschilende OS X versies met ondersteuning als onderwerp verandert deze met iedere uitgave. . . . . . . . . .

[edit] Development

Waarom werkt de Developer Kit Install DVD niet op een PC?

De OS X instalatie DVD werkt alleen met de juiste TPM indentificatie.

Welke gedeelte van de OS houdt zich bezig met de TPM module?

Mac OS X voor Intel komt met Rosetta uit, de PowerPC G3 user mode emulatie engine wat is gemaakt door Transitive.
Het zorgt ervoor dat jij applicaties en bibliotheken kan draaien op een Intel Mac wat is gecompileerd voor de PowerPC. Rosetta communiceert met de AppleTPMACPI.kext, een kernel extentie die praat tegen de TPM module. Als de module wordt weggehaald zal Rosetta niet werken.

Maar heb ik Rosetta nodig om OS X?

OS X zelf kan prima draaien zonder Rosetta, maar het lijkt alsof Apple expres de ATSServer (de daemon wat verantwoordlijk is voor de lettertypen van de GUI) heeft gecompileerd voor PPC, zodat het afhankelijk is van Rosetta. En de GUI wil niet werken zonder ATTServer omdat het afhankelijk is van Rosetta en de TPM module.

Is OS X of Darwin open source? kan je het niet makkelijk oplossen?

Darwin( het onderliggende systeem) en XNU(de kernel) zijn open source, maar de onderliggende broncode(OpenFirmware) of het overlappende systeem(Aqua) zijn dat niet. Dat maakt het bijzonder moeilijk om Darwin naar wens te modificeren, zeker als je nog steeds bezig bent om het resulterende broncode te laten werken met Openfirmware en Aqua. Het 'renderen' van lettertypen is de taak van Aqua. En het is niet mogelijk om Darwin zo te modificeren dat Aqua niet kan communiceren met de TPM module zonder dat Aqua ten onder gaat.

Waar kan ik hints vinden om Darwin dingen te kunnen laten doen zoals het mounten van partities? Zoek op http://www.macosxhints.com/

Wat is een goede HEX-editor voor dit soort werk?

Er zijn vele goede (en gratis verkrijgbare) HEX-editors te vinden bij SourceForge. Anders WinHex, Hex Workshop en Hex Tool wel aan te raden.

Bestaat er een Live CD van OS X?

Een live cd is een cd wat een besturingssysteem laad van de CD zelf zonder dat je het besturingssysteem hoeft te installeren of op geen enkele wijze harde schijf te komen.
Meeste live CD's hebben algemene internet -en tekstverwerkingsprogramma's, en zijn bijzonder bruikbaar op tijden wanneer je harde schijf niet werkt. Op dit moment wat dichtbij een Mac OS X live cd komt is het programma BootCD. En het is verkrijgbaar bij CharlesSoft. Als je kijkt hoe besturingssystemen werken en hoe groot ze zijn, is het niet mogelijk om een Mac OS X live cd te maken wat de volledige compatibiliteit heeft van een gewone Max OS X installatie. En de cd wat door BootCD is gemaakt is meer bruikbaar voor eerste hulp dan als een vervanging van het besturingssysteem. Er is een evenwijdig onofficiële live cd building programma voor Windows XP genaamd BartPE. Het wordt meer gebruikt voor system recovery doeleinden en het is alweer niet bruikbaar om als 'productie' systeem te laten werken.
Recentelijk, is het iemand gelukt om een 10.4.8 Live DVD te bouwen, gebruikmakend van een van de 8.8.1 kernels van semthex. Deze DVD is niet verkrijgbaar bij de gebruikelijke bronnen. In plaats hiervan is er een gedetailleerde 'How to' geschreven op het InsanelyMac forum. (http://forum.insanelymac.com/index.php?showtopic=32980&st=0)

Wat is de status?

Kijk maar op onze hoofdpagina voor het laatste niews.

Hoe kan ik helpen?

Sluit je aan bij het forum en het IRC kanaal om mee te helpen met ontwikkeling en/of documentatie.

[edit] Recht

Is het legaal om de Developer Kit Installation DVD te downloaden

 • Simpel antwoord: nee.
 • Langer antwoord: Het is niet legaal om het te downloaden. En ook het alleen mogelijk gebruik van de Developer Kit DVD om te omzeilen van zijn auteursrechtelijke protecties om het mogelijk te kunnen maken op een niet voor een ontwikkelaar bestemde machine.
Begrijp wel dat het OSx86Project, zijn eigenaren en zijn bijdragers deze illegale activiteit veroordelen. En deze zullen ook niet de informatie verschaffen over het verkrijgen van een download van zijn of elk ander van zijn werk wat beschermd is door het auteursrecht.

Maar ben je niet bezig met het omzeilen van maatregelen die zijn auteursrecht beschermen?

 • Absoluut niet. Deze website is er simpelweg om informatie te 'hosten' over de TPM. Wij geven geen sancties op het gebruik van deze informatie als deze voor iets anders wordt gebruikt dan educatieve doeleinden. Maar onze bedoeling is om te leren over de TPM en niet om het te kraken...
 • Als jij een advocaat of een vertegenwoordiger van Apple bent en je hebt je bedenkingen, neem gerust contact met ons mochten er enige veranderingen die jij noodzakelijk vind. . . . .

This page was last modified on 24 November 2010, at 03:35.
This page has been accessed 84,833 times.
Powered by MediaWiki © 2021 OSx86 Project  |   InsanelyMac  |   Forum  |   OSx86 Wiki   |   Privacy policy   |   About OSx86   |   Disclaimers