Finnish FAQ

From OSx86
Jump to: navigation, search

Tervetuloa OSx86-projektin pariin! Tämä FAQ-sivu antaa vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin. Muun kieliset käännökset löytyvät kohdasta Käännökset.

Contents

[edit] Yleiset

[edit] Mikä on OSx86-projekti?

OSx86-projekti on sivu, jonka tarkoituksena on mahdollistaa Mac OS X 10.4:n (ja muidenkin versioiden kuten 10.3:n ja 10.5:n) käyttäminen Intel- ja AMD-tietokoneissa.

[edit] Mitä tämä kaikki merkitsee?

Applen hiljattainen siirtyminen Intel-arkkitehtuuriin on merkinnyt sitä, että Mac OS X:n käyttäminen PC:ssä on helpompaa kuin ennen; muuten murtamiseen kuluisi hirveästi aikaa. Esimerkiksi Rosetta-version saaminen toimimaan siinä on vaikeaa ilman lähdekoodia. Tietysti ihmiset yrittävät murtaa Mac OS X:n saadakseen sen toimimaan x86-sarjan Intel- tai AMD-suorittimilla. Lisätietoja: Dictionary of OSx86 Terms (sivu on englanninkielinen).

[edit] Tarvitaanko Mac OS X:n käyttämiseen Macintosh-tietokone?

Nykyään ei enää tarvita.
OSx86:n kaltaiset projektien ansiosta Intel-pohjaisilla tietokoneilla voidaan ajaa Mac OS X:ää, vaikka ne eivät ole Applen valmistamia. Tämä on mahdollista ohittamalla TPM-moduuli ohjelmiston avulla.

"Trusted Platform Module" eli TMP on tietokoneen Intel-pohjaisissa Macintosh-laitteistoissa oleva piiri, joka estää Mac OS X:n Intel-version ajamisen laitteistolla joka ei ole Applen valmistama. Asennuksensa aikana Mac OS X ottaa yhteyttä TPM-moduuliin. Jos MAc OS X havaitsee, että laitteessa ei ole TPM-moduulia, Mac OS X kieltäytyy asentumasta ja käynnistymästä.

Parhaan yhteensopivuuden vuoksi omaa "Hackintoshia" luotaessa on aina hyvä käyttää Intel-pohjaisten Macien kanssa mahdollisimman paljon yhtenevää laitteistoa. Intel-pohjaiset Macintoshit käyttävät tai ovat käyttäneet joko Core Solo-, Core Duo-, Core 2 Duo- tai Xeon-suorittimia. Näytönohjaimista Intel-pohjaisissa Maceissa on nähty olevan seuraavia laitteita: Intel GMA950, ATI Mobility Radeon X1600, Radeon X1600 ja Radeon X1900 XT, nVidia GeForce 7300GT, 7600GT, 8600M GT ja Quadro FX4500 (tässä vain muutamia mainitaksemme).

[edit] Aikooko Apple myydä Mac OS X:tä PC-tietokoneille?

Ei. Apple on useaan otteeseen maininnut, että Intel-suorittimille tarkoitettu Mac OS X toimii vain Applen laitteistolla.
Tietysti Apple saattaa vaihtaa mieltään koska vain. Muistakaa, että Steve Jobs väitti, että he eivät valmista videon toistoa tukevaa iPodia vielä pitkään aikaan!
Mac OS X:n x86-version käytön sallimiseen muillakin kuin vain Applen laitteistolla voisi olla monta syytä. Se kiihdyttäisi Applen laitteistojen myynnin iPodin tavoin, tai ihan vain sallisi heidän markkinaosuuden kasvamisen. Saapa nähdä...
Tämä on suuri keskustelunaihe Mac-yhteisöjen keskuudessa, koska Mac OS X:n salliminen tavallisissa PC:eissä voisi johtaa erinäisiin ongelmiin. Applen pääasiallinen syy tietokonelaitteidensa myyntiin on se, että suuren osan tuotostaan he saavat laitteistomyynnin kautta. Jos heidän käyttöjärjestelmänsä olisi saatavilla mille tahansa tavalliselle PC:lle, he eivät saisi niin suurta tuottoa laitteistomyynnistä. Ajurit itse eivät kuitenkaan ole ongelma, sillä laitevalmistajien vastuulla on kirjoittaa laitteilleen ajurit yleisimmille käyttöjärjestelmille.

[edit] Macintoshithan ovat ihan samanlaisia kuin PC:t, mutta Mac OS X toimii vain Macintoshissa?

Täsmälleen. Apple ansaitsee rahaa myymällä tietokoneita, joten heidän on varmistettava, että he saavat jatkaa Macintoshien myymistä.

[edit] Eikö Apple voisi myydä kevytversioita Mac OS X:stä x86(_64) -järjestelmille?

Ehkäpä, mutta vasta sen jälkeen kun Steve Jobs on myynyt pois kaikki Apple Inc:in omistusosuusosakkeensa.
Mutta mitä järkeä siinä olisi? Eikö Darwin ole Mac OS X:n riisuttu versio, joka toimii sekä PC:ssä ja Macissa?

[edit] Liittyykö tämä jotenkin PearPC:hen?

PearPC on emulaattori, joka pyörittää PC-tietokoneissa Mac OS X:n PowerPC-versiota. Se on miltei täysin yhteensopiva mutta hyvin hidas. Applehan on siirtynyt x86-suoritinarkkitehtuuriin, joten Macin käyttämiseksi PC:ssä ei enää tarvita suorittimen emuloimista, jolloin suorituskyky on rivakampi.

[edit] Developer Kit -pakkaus

[edit] Kuulin BitTorentissa Mac OS X:n Intel-version DMG-/ISO-tiedostoista? - Mitä tämä tarkoittaa?

Tämä on toisinto Mac OS X Intelistä, jonka on tarkoitettu asennettavan vain Applen laitteistolle. Mac OS X Intel toimii vain Apple määrittelemässä laitteistossa, ellei siihen tehdä laajoja muutoksia. Tämä tarkoittaa sitä, että kyseinen tiedosto on laiton. Applen EULA-lisenssin mukaan sellaista ei saa omistaa eikä käyttää. Riippuen asuinmaasi oikeudenkäytöstä tiedoston lataaminen, lähettäminen, jakaminen ja asentaminen on laitonta.

[edit] Mitä jos omistan Developer Kitin asennus-DVD-levyn? Toimiiko se PC:llä?

Ei, alkuperäinen Developer Kitin asennus-DVD-levy tai sen identtinen kopio toimii vain Apple Dev Kitin mukana toimitetuissa tietokoneissa.

[edit] Developer Intel Mac -tietokone näyttää aivan tavalliselta PC:ltä, eikö totta?

Periaattessa kyllä. Se sisältää tavallisen Pentium 4 -suorittimen ja Intel-emolevyn. Lisäksi se sisältää Infineon TPM-moduulin. Siinä on PC:n BIOS-järjestelmä (kaikkine BIOSin setup-ohjelmineen) ja käyttää PC:n osiotaulukkoa.
Oikeat Intel-Macit käyttävät kuitenkin Biosin sijasta Intelin EFI-rajapintaa (Extensible Firmware Interface) ja käyttävät GPT-osioituja, eli GUID-osiotaulua käyttäviä, levyjä MBR:n asemesta. Oikeassa Macissa on lisäksi TPM-piiri, jota ilman vakio Mac OS X ei käynnisty.

[edit] Tukeeko Developer Kit -paketti x86_64-, AMD64- tai EM64T-suorittimia?

Laitteisto tukee, mutta Mac OS X for Intel on käännetty siten, että se toimii vain 32-bittisenä EFI-tuen kanssa (eli ei BIOSin kanssa), mutta sen on osoitettu pyörivän natiivisti (virheettömästi) BIOS-pohjaisessa järjestelmässä. Ensimmäiset Intel Macit olivat 32-bittisiä, Intel Core Duo -suorittimella (Pentium D:n kaltainen) varustettuja tietokoneita. Intel Developer Kit -versio vaatii vähintäänkin SSE2-tuen (ilman Rosettaa) tai SSE3-tuen toimiakseen virheettömästi.

[edit] Eli Mac OS X:n Developer Kitin Intel-versio toimii vain SSE3-tuella varustetuissa suorittimissa?

Developer Kitin laitteisto tukee x86_64-arkkitehtuuria; Developer Kitin käyttöjärjestelmä (Mac OS X 10.4.1:n Intel-versio) on kuitenkin vain 32-bittinen.
Useat Intel-Macit tukevat 64-bittisiä käskyjä lukuun ottamatta mitään Core Solo- tai Core Duo -kantaisia Macintosheja; Core 2 Duo- ja Xeon "Woodcrest" -suorittimet tukevat täysin EM64T-arkkitehtuuria ja osaavat käyttää 64-bittisessä tilaa. Huomaa, että 64-bittisen Intel-koodin suorittamiseen tarvitaan Mac OS X 10.4.7 tai uudempi. 64-bittisen Intel-koodin kirjoittamiseen tarvitaan Xcode 2.4 tai uudempi.

[edit] Minkätyyppinen laitekokoonpano olisi Developer Kitin laitteistoa vastaava?

  • Suoritin: tuettava SSE2-käskykantaa (SSE3-kantaa tarvitaan PPC-ohjelmien ajamiseen)
  • Piirisarja: Intel 915 -piirisarja (muutkin saattavat toimia, kunhan ne vain tukevat ich4- tai ich5-kantaa)
  • GPU-suoritin
    • Intel Graphics Media Accelerator 900
  • Emolevy

[edit] Kuinka voin tarkistaa, tukeeko suorittimeni SSE2- tai SSE3-kantaa?

Windows-käyttäjät voivat käyttää CPU-Z-nimistä apuohjelmaa, CrystalCPUID, tai WCPUID:tä.
Plan 9- ja Linux-käyttäjät voivat yksinkertaisesti suorittaa komennon "cat /proc/cpuinfo" ja sen jälkeen katsella sse2:n (SSE2) ja pni:n (SSE3, "Prescott New Instructions") lippulohkoja. Muissa Unix-pohjaisissa käyttöjärjestelmissä on usein mahdollista näyttää suorittimesi tukemat käskykannat komennolla "dmesg | less".

[edit] Missä otool-työkalu on Developer Kitin asennus-DVD:llä?

Käytä pax:ia sen purkamiseksi Archive.bom:ista. (Brickster)
/System/Installation1/Packages/Xcode Tools, Archive.pax.gz-paketissa DeveloperTools.pkg-tiedoston sisällä (Pip)
Muuten sen voi hakea Xcode:sta.

[edit] Missä kernelilaajennukset eli kexts-tiedostot sijaitsevat?

Nämä ovat välttämättömiä matalan tason ajureita, jotka auttavat Mac OS X:tä kommunikoimaan järjestelmäsi eri laitteiden kanssa. Ne käsittelevät kaikkea aina näytönohjaimista kovalevyihin. Laajennukset on löydettävissä Mac OS X -järjestelmän tai -asennuslevyn /System/Library/Extensions-hakemistosta.

[edit] Miten muunnan .DMG-tiedoston .ISO- tai .IMG-tiedostoksi?

  • Asenna UltraISO, valitse Tools|Convert... Valitse .dmg-tiedostosi ja jätä syöte .ISO:ksi.
  • Sitten vaihda se .IMG:ksi, sijoita .ISO emulaattoriin kuten Alcohol 120%:iin tai Nero Image Driveen.
  • Asenna Transmac, valitse Tools|Disk/CD Edit|Save Image of Disk/CD ja valitse lähdeasema ja valitse kohdeasemaksi .IMG-tiedosto.

[edit] Laitteisto

[edit] Onko NForcen SATA-piirisarja tuettu?

Kyllä, nForce 3:een asti on olemassa tuki. Vaihtamalla AppleVIAATA-kext-laajennuksesta laitetunnistenumeroksi nForcen tunnistenumero saadaan SATA-tuki käyttöön. Etsi lisätietoja keskustelukanavilta.
nForce 4 -piirisarjojen PATA- ja SATA-ohjaimille on nykyään olemassa tuki. Katso säie keskustelupalstalta: linkki

[edit] Ovatko Soundblaster (SB) Live ja Audigy tuettuja?

Live USB External "Kyllä"
Ei vielä.
Katso lisätietoja Creativen sivuilta eri SoundBlaster-äänikorteista.

[edit] Toimiiko tulostus LPT-tulostinkaapelin kautta?

Ei. On toki olemassa sellaisia välikappaleita, jotka muuntavat LPT:n USB:ksi. Tarvitset lisäksi hivenen onnea.

[edit] Onko laite XYZ tuettu?

Ehkä on, ehkä ei. Eri laitteita on yksinkertaisesti niin paljon olemassa, että niiden kohtaloon ei voida vastata tässä wikissä. Etsi wikin etusivulta HCL (laitteistoyhteensopivuusluettelo) tai hae keskustelukanavalta parempi vastaus.

[edit] Mistä löytyy luettelo tuetuista laitteista?

Voit etsiä niitä Hardware Compatibility Lists -luetteloista painamalla tämän wikin etusivulla olevia linkkejä. Varmista, että kyseessä on oikea Mac OS X -versio, koska yhteensopivuus voi muuttua eri versioiden välillä.

[edit] Mac OS X Developer Kit

[edit] Miksi Developer Kitin asennus-DVD ei toimi PC:ssä?

Mac OS X:n asennus-DVD toimii vain oikealla TPM-autentikaatiolla.

[edit] Mikä käyttöjärjestelmän osa on vastuussa TPM-moduulista?

Mac OS X for Intel -piirit Rosetan kanssa, Transitiven PowerPC G3 -käyttäjätilannemulointimoottori. Se varmistaa, että pystyt käynnistämään PowerPC:lle käännettyjä ohjelmia ja kirjastoja tavallisessa Intel-mäkissä. Rosetta kommunikoi AppleTPMACPI.kext-laajennuksen kanssa, joka on TPM-moduulin kanssa kommunikoiva kernelilaajennus. Jos moduuli puuttuu, Rosetta ei käynnisty.

[edit] Tarvitaanko Mac OS X:n käynnistämiseen Rosettaa?

Käynnistyäkseen Intel-pohjainen Mac OS X ei tarvitse Rosettaa. Jos Rosetta ei ole käytössä, PowerPC-ohjelmien kuten Microsoft Office 2003:n, Macromedia Flashin ja Dreamweaverin ja Adobe Photoshopin käynnistäminen ei onnistu. Intel-pohjaiset ohjelmat ovat kuitenkin yleistymässä Macintosh-maailmassa, joten Rosettaa vaativien ohjelmien kirjo kutistuu hetki hetkeltä.

[edit] Eikö Mac OS X tai Darwin ole avointa lähdekoodia? Pystyykö sitä tällä hetkellä muokkaamaan vapaasti?

Darwin (taustalla oleva järjestelmä) ja XNU (käyttöjärjestelmän ydin) ovat avointa lähdekoodia, mutta taustalla oleva koodi (OpenFirmware) ja Mac OS X:n näkyvä järjestelmä, Aqua, eivät ole. Täten on hyvin vaikeaa mukauttaa Darwin-järjestelmää haluamasi laiseksi, eritoten silloin kun haluat jäävän koodin toimivan OpenFirmwaren ja Aquan yhteydessä. Fontin renderöinti on osa Aquaa, eikä Darwinia voi mukauttaa niin, että se estäisi Aquaa käyttämästä TPM-moduulia ellei Aquaa murreta.

[edit] Mistä voin löytää ohjeita siitä, kuinka Darwinin saa toimimaan liitettävien levyjen tavoin?

Katso: http://www.macosxhints.com/

[edit] Mikä olisi tätä varten hyvä heksaeditori?

Hyviä (ja ilmaisia) heksaeditoreja on paljon osoitteessa SourceForge, WinHex-, Hex Workshop - ja Hex Tool -ohjelmia on suositeltu.

[edit] Onko olemassa Live-CD:tä?

Live-CD on CD-levy, jolta käyttöjärjestelmän voi käynnistää suoraan CD-levyltä joutumatta asentamaan käyttöjärjestelmää tai käyttämään tietokoneen kiintolevyä millään lailla. Monet Live-CD:t sisältävät perustason Internet- ja tekstinkäsittelytyökalut ja ovat erityisen hyödyllisiä kiintolevyn lakatessa toimimasta. Tällä hetkellä eniten Live-CD:tä muistuttava versio Mac OS X:stä on CharlesSoftilta saatava BootCD-ohjelma. Ottaen huomioon sen, miten käyttöjärjestelmät pyrkivät toimaan ja miten suuria ne ovat, Mac OS X:lle on mahdotonta tehdä Live-CD:tä, joka olisi täysin yhteensopiva normaalin Mac OS X -asennuksen kanssa, ja BootCD-ohjelmalla luotava CD-levy on hyödyllisempi virheenkorjaustarkoituksissa kuin käyttöjärjestelmän korvaamisessa. Windows XP:lle on olemassa samanlainen, epävirallinen Live-CD:n luontiohjelma, nimeltään BartPE. Sitä käytetään yleensä järjestelmänpalauttamiseen eikä sitäkään ole suunniteltu varsinaiseksi tuontantojärjestelmäksi.

[edit] Mikä on tämänhetkinen tilanne?

Katso uusimmat uutiset etusivulta.

[edit] Miten voin auttaa?

Liity keskustelukanavalle ja IRC-kanavalle auttaaksesi kehitystyössä ja/tai dokumentoinnin tekemisessä.

[edit] Laillisuus

[edit] Onko Developer Kitin asennus-DVD:n lataaminen laillista?

Yksinkertainen vastaus: Ei ole. Sen lataaminen ei ole laillista, sillä ainoa mahdollinen tapa saada Developer Kit DVD-levy käyttöönsä on ohittaa sen tekijänoikeussuojaukset sallien sen käyttö muussa kuin kehityskoneessa. Muista, että OSx86-projekti, sen omistajat ja avustajat eivät suvaitse laitonta toimintaa eivätkä täten välitä tietoa siitä, miten se tai mikään muukaan tekijänoikeuksin suojattu työ voidaan ladata.

[edit] Onko tämä sivusto DMCA-tekijänoikeuslain mukaan laiton?

Wikipedian mukaan, "The Digital Millennium Copyright Act (DMCA) is a controversial United States copyright law. The act criminalizes production and dissemination of technology that can circumvent measures taken to protect copyright, not merely infringement of copyright itself, and heightens the penalties for copyright infringement on the Internet."
Sivustomme on täysin sopusoinnussa DMCA:n kanssa. Tämä sivusto tähtää vain keskustelukanavan tarjoamiseen niille, jotka ovat kiinnostuneita Mac OS X:n käyttämisestä Intel-laitteistossa. Kaikki aktiivisesti DMCA:ta rikkovat henkilöt bannataan. Hanki lisätietoja tarkastelemalla käyttöoikeussopimustamme.
Jos olet lakimies tai Applen vastaava ja sinulla on jotain asiaa, niin ota vain meihin yhteyttä tarvittaviin muutoksiin liittyvissä asioissa.

[edit] Mutta ettekö yritä "kiertää tekijänoikeuksien suojaamiseen käytettyjä toimenpiteitä?"

Emme tietenkään, hei haloo. Tämä sivu vain kertoo tietoja TPM:stä. Emme hyväksy tämän tiedon käyttämistä mihinkään muuhun kuin opettavaisiin käyttötarkoituksiin. Tarkoituksenamme on oppia TPM:stä enemmän, ei "murtaa" sitä.

[edit] Käännökset

Huom: Näistä käännöksistä on aika moni kesken. Kaikki apu niiden kääntämisessä olisi tarpeen.


This page was last modified on 24 November 2010, at 03:22.
This page has been accessed 94,748 times.
Powered by MediaWiki © 2021 OSx86 Project  |   InsanelyMac  |   Forum  |   OSx86 Wiki   |   Privacy policy   |   About OSx86   |   Disclaimers